• 0
 ≫ 

Jabuke u ishrani pasa: Da li je ovo najzdravija užina za vašeg ljubimca?

 ≫ 

Sveža, u manjim komadima, rendana, kuvana i pasirana, kao dodatak obrocima ili u vidu poslastice, ova voćka, kako tvrde stručnjaci, drži ljubimca podalje od veterinara

  • 0
Pas i jabuke Foto: Pixabay

Kaže se da jabuka dnevno, osobama koje ih jedu, garantuje retke susrete sa doktorima.

Da li je situacija ista ili bar slična sa psima?

Jabuke su jedna od najzdravijih, nutritivno najpogodnijih i dijetalnih voćki u ljudskoj ishrani, a isto tako mogu biti zdrava, niskokalorična užina i za naše četvoronošce.

Koliko su jabuke zdrave za pse

Jabuke su pune vitamina A i C, kao i dijetalnih vlakana, kalcijuma, fosfora i antioksidanata. One podmiruju želju za slatkišima koju osećaju i naši kućni mezimci, ali ih zadovoljavaju na zdrav i (i netoksičan) način. Odlične su u ishrani pasa kojima se mora ograničiti unos proteina iz zdravstvenih razloga ili usled kontrole težine. Vlakna u jabukama izuzetno povoljno utiču na zdravlje gastrointestinalnog trakta. Kao i kod ljudi, antioksidansi u jabukama poboljšavaju opšte zdravlje vašeg ljubimca i pružaju dodatni nivo zaštite od bolesti.

Pas i jabuke Foto: Pixabay

Kako psu poslužiti jabuke

Pre nego što isečete jabuku na komade, odstranite jezgro, stabljiku i semenke. Upamtite da jabuke, bez obzira na to koliko su zdrave, ne treba da čine više od 10 odsto dnevnog kalorijskog unosa vašeg psa. Ponudite mu male kriške jabuke kako bi ih lakše pojeo. Propratite reakcije ljubimca: pojava bilo kakve reakcije na ovo voće, uključujući dijareju i druge stomačne probleme, podrazumeva prekidanje davanja voća psu. Imajte na umu da jabuke sadrže šećer, pogotovo ako pas boluje od dijabetesa.

Upozorenje!

Seme jabuke sadrži tragove amigdalina čiji je nusprodukt cijanid, dok jezgro jabuke može izazvati gušenje. Nekoliko slučajno progutanih jabukovih semenki neće ugroziti zdravlje vašem psu, ali njihovo svakodnevno unošenje s vremenom može da nataloži cijanid u njegovom organizmu i izazove ozbiljne posledice, jer sprečava prenošenje kiseonika kroz krv.

Dodavanje jabuka u hranu

Mnogi psi vole da im se u obroke umeša voće, sveže sitno seckano ili strugano, kuvano i pasirano, u vidu pirea, ili pomešano sa puterom od kikirikija ili kuvanom i zgnječenom bundevom. U jabuke nemojte dodavati cimet ili muskatni oraščić, jer su neki začini toksični za pse. Jabuke koje ćete dati psu ne treba da budu hemijski tretirane, niti sa dodatkom šećera, čokoladnih i drugih preliva. Podrazumeva se da psu nećete davati kolače, ni pitu sa jabukama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari