• 1
 ≫ 

Pečurke u ishrani psa: Zdravo i ukusno šumsko meso

 ≫ 

Ova namirnica je često zastupljena na našoj trpezi koja je, kako znamo, svakodnevna tiha patnja naših pasa: kuvane ili dinstane, pečurke mogu biti izvanredan dodatak ishrani ljubimca

  • 1
Pečurke u ishrani pasa Foto: Pixabay

Psi mogu da jedu mnogo namirnica koje se koriste u ljudskoj ishrani, pa i pečurke.

Mnogi vlasnici se pitaju hoće li popularno “šumsko” meso škoditi njihovom ljubimcu, pa se ustručavaju da ga ponude psu.

Da li su pečurke bezbedne u ishrani naših kucova?

Glavni obrok ili dodatak

Psi vole meso, ali su u principu svaštojedi. To znači da mogu jesti i variti hranljive materije iz mesnih i nemesnih namirnica. Većina komercijalne hrane za pse sadrži ne samo meso, već i biljne sastojke, uključujući žitarice poput ovsa i kukuruza, skrob poput slatkog krompira i tapioke, i mnoge vrste voća i povrća. Kako saznajemo, psi mogu bez bojazni da jedu i pečurke.

Nisu sve pečurke bezbedne za jelo (ni za ljude ni za pse). Mnoge vrste otrovnih gljiva rastu u divljini, pa nemojte dozvoliti psu da u šetnji prirodom jede pečurke na koje naiđe. Ako se desi da pojede pečurku nepoznate vrste, odmah ga odvedite veterinaru (ako je moguće, slikajte pečurku i donesite uzorak) u slučaju da je toksična.

Postoje različite vrste pečuraka koje se jedu kao glavni obrok, poput recimo bukovače i šampinjona. Neke vrste su odični dodaci obrocima, poput vrganja, lisičarki, šumskog pileta i slično. Pojedine vrste pečuraka su lekovite, ali se dodaju i u obroke.

Pečurke neće naškoditi psu ako ih jede povremeno i u umerenim količinama.

Pečurke u ishrani pasa Foto: Pixabay

Prednosti pečuraka

Pečurke sadrže mnogo korisnih hranljivih sastojaka, koji se razlikuju u zavisnosti od vrste. One su pune aminokiselina, vitamin A i B, bakra, raznih enzima, folata, gvožđa, magnezijuma, mangana, niacina, kalijuma, riboflavina, fosfora, selena, tiamina i cinka. Takođe su bogate vlaknima, a neke vrste obiluju proteinima. Pečurke su takođe pune antioksidanata, od kojih se neki ne uništavaju procesom kuvanja.

Zdravstveni problemi

Neke pečurke su toksične, čak i smrtonosne. Zato ponudite psu pečurke koje i sami jedete. Pečurke obarite ili prodinstajte pre što ih date psu. Nemojte hraniti psa sirovim pečurkama, jer se teško vare, a mogu da izazovu stomačne tegobe (povraćanje, dijareju ili oboje).

Kako psu pripremiti pečurke

Psi mogu jesti one vrste pečurki koje konzumiraju i ljudi. Izaberite zdrave i čvrste pečurke i termički ih obradite pre nego što ih ponudite psu. Pre kuvanja, pečurke operite, odnosno isperite hladnom vodom, a potom obrišite suvim ubrusom. Pečurke isecite na kriške, a zatim ih skuvajte ili prodinstajte na vrlo malo maslinovog ulja. Nemojte dodavati so ili druge začine. Možete pomešati pečurke sa malo pilećeg ili goveđeg bujona.

Pečurke u ishrani pasa Foto: Pixabay

Pečurke možete dati psu same ili ih pomešajte sa hranom koju jede. Upamtite: pas koji nikad nije okusio pečurke, možda ih nee nikad ni jesti, pa ga nemojte primoravati na to.

Pre nego što u jelovnik psa uvrstite ovu namirnicu, posavetujte se sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari