• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako vam mačke vršljaju po bašti, ima leka i za to: Napravite sprej od dva sastojka za samo 150 dinara

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačke ne podnose ovaj miris i izbegavaće ga po svaku cenu

  • 1
Mačka Foto: Shutterstock/Xseon

Mačke možete da volite ili ne, ali i najvećem ljubitelju mačaka nije svejedno da gleda uništenu baštu i počupano cveće. Od gaženja trave do prekopavanja leja, mačke nas ponekad toliko izlude uništavanjem biljaka u dvorištu da nam dođe da im počupamo krzno! Neko pokušava da im stane na put lupanjem po prozorima ili vikanjem, ali je najbolje da ih sprečite da uopšte uđu u baštu.

Stručnjaci za baštovanstvo, u saradnji sa veterinarima, preporučuju da napravite sprej od dva sastojka kojim ćete mačkama zagorčati želju da se valjaju po vašem cveću: mačke ne podnose miris sirćeta i "po svaku cenu" će izbegavati baštu kada ga osete.

Mačka i sirće Foto: Shutterstock/Nick Alias

Da biste napravili sprej, pomešajte jednaku količinu sirćeta i vode i sipajte tečnost u bocu sa raspršivačem. Rastvorom orosite saksije, ali pripazite da ne naprskate previše sirćeta na same biljke, jer im to može naštetiti.

Drugi "čarobni" sprej koji će oterati mačke iz bašte napravite mešanjem 60 ml vode sa par kapi eteričnih ulja citrusa, ruzmarina ili lavande. Nemojte dodavati previše ulja, jer je koncentrovano i njegova prekomerna upotreba može naškoditi mačkama. Mačke ne podnose mnoge mirise, što treba da imate na umu ako želite da ih držite podalje od bašte.

Dodatni bonus sprejeva za odbijanje mačaka je u tome što ih ni insekti ne vole!

Mačka uništava cveće Foto: Shutterstock/Doris Assenheimer

Ako ne želite da koristite sprejeve, postoje brojne vrste biljaka koje možete uzgajati u bašti, a mačke ih provereno ne vole: lavanda, limun trava, geranijum, ruže .. samo su deo ovog "repertoara".

(Thesun/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je ovo najslađi lopov na svetu: Mačka ukrala hranu pa brže bolje pobegla

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari