• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačka i bašta nisu srećan spoj, ali postoji namirnica koja će sprečiti ljubimicu da vršlja po cveću i zasadima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednim kuhinjskim sastojkom baštovani mogu da "ubiju" i drugu muvu - da spreče invaziju puževa koji su takođe neželjeni "gosti" u vrtovima

  • 0
Mačka u bašti Foto-kolaž: Shutterstock

Jedna baštovanka otkrila je tajnu čarobnog kuhinjskog sastojka koji pospešuje rast biljaka i sprečava mačke da vrše veliku nuždu u cvetnim žardinjerama i lejama. Što je još bolje, ovaj "odbijač" mačaka sprečava i invaziju neomiljenih puževa u vašu baštu.

Priprema bašte za leto može biti težak poduhvat ako je posećuju mačke koje u njoj vrše nuždu i uništavaju sve što naporno radite. Pre nego što počnete da postavljate zamke i prepreke, treba da znate da postoji jednostavan način da sprečite čak i najodlučnije mačke da vrše veliku nuždu u vašoj bašti, piše Thesun. Iako volimo naše četvoronožne prijatelje, iritantno je kad otkrijemo da uništavaju cveće i ostavljaju neprijatne "poklone".

Postoji efikasan i jeftin način da sprečite mačke da vam rasturaju baštu uz pomoć namirnice iz kuhinje. Ako ste raspoloženi za šalu, mačkama možete ostaviti na "poklon" plodove krastavca koga se one iz nekog razloga veoma plaše.

Ali, šalu na stranu: prema rečima stručnjakinje za baštovanstvo @emmjai1991, mačke mrze miris sveže mlevene kafe, a ova snalažljiva influenserka redovno prosipa talog kafe na baštensku zemlju kako bi odvratila mačke od njihovih gadnih namera. Ako želite ovo da isprobate, uzmite mlevenu kafu i blago je pospite na zemlju.

Međutim, ovo nije jedini "kec" koji je influenserka imala u rukavu: ona tvrdi da će mlevena kafa onemogućiti opstanak puževa koji takođe opsedaju naše vrtove i bašte. I puževi ne podnose miris kafe: ova netoksična metoda uključuje stavljanje prstena taloga kafe oko biljaka, uz dodavanje nove količine svakih nekoliko dana kako biste držali puževe na odstojanju. Biljke će dobiti dodatnu dobrobit od svoje kafene "doze", jer je talog kafe prirodno bogat azotom, kao i hranljivim materijama, poput kalijuma i fosfora koji su biljkama potrebni za rast.

Mačka u bašti Foto: Shutterstock

Izbegavajte da kafu posipate pored cvetnica, jer miris može da odvrati i oprašivače biljaka. Kafa je odlična za sprečavanje cvetanja korova, a njen talog onemogućava njegovo širenje. Pospite malo kafe oko korova kako biste sprečili da se raširi i zauzme vaš travnjak.

Pojedini stručnjaci tvrde da kafa može da ubrza razgradnju materija u zemlji, jer privlači crve. Ako ste odlučili da na ovaj način pokušate da zaštitite biljke, a u blizini kuće ima dosta kafića, obavestite se o tome da li besplatno ustupaju talog kafe umesto da ga bace. Na taj način možete da obezbedite dugoročnu odbranu od mačaka i visokokvalitetnu biljnu hranu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari