• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj pas nije povređen, ali je pregrejan: Kako spasiti ljubimca od fatalnih posledica toplotnog udara

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mlaka voda za piće, hlađenje šapa, grudi i donjeg dela stomaka vlažnim peškirom i boravak u senci na rashlađenoj podlozi su spas za životinje

  • 0
Hlađenje pregrejanog psa Foto: Fejsbuk/Viđeni, izgubljeni, pronađeni, povređeni psi

Fejsbuk mreža prepuna je objava izgubljenih, pronađenih, povređenih pasa i njihovih fotografija od kojih su neke zaista uznemirujuće. To je postala svakodnevica i teško da se u skorije vreme nešto može promeniti, bez obzira na postojeći Zakon o dobrobiti životinja koji se u malom broju slučajeva primenjuje. Sreća u svakoj nesreći, pa i nedaćama koje proživljavaju ulične životinje, jeste plemenitost koju ispoljavaju ljubitelji životinja i građani željni da pomognu četvoronožnim nevoljnicima.

Leto i nevolje koje je donelo, kako ljudima, tako i životinjama, svakodnevno nas muče, ali ljudi uvek lakše izađu na kraj sa tegobama koje donosi vrućina. Kad je reč o borbi sa vrućinom koju vode ulični ljubimci, ali i oni koji žive u domovima, ona je teže izvodljiva ukoliko nemaju pomoć čoveka.

Korisnici Fejsbuka - vlasnici pasa, veterinari i drugi koji dolaze u kontakt sa kućnim ljubimcima - dele savete koje primenjuju u najtoplijim danima kako bi njihovi psi i mačke bili bezbedni i zaštićeni od posledica toplote i sparine. Evo nekih saveta koji se ovih dana intenzivno šeruju.

Znate li da pregrejanog psa ne treba da polivate hladnom vodom, niti mu na leđa treba stavljati vlažne peškire?

Ukoliko to uradite, dobićete suprotan efekat od željenog: usled hladnoće vene se skupljaju, a zbog visoke temperature (iznad 42 stepena) belančevine u krvi se zgrušavaju što krv čini gustom i viskoznom. Zbog takve kombinacije srce više ne može da dobije krv, a organi otkazuju jedan po jedan zbog nedostatka kiseonika. Rezultat je spora i bolna smrt. Ako pokušate da pomognete pregrejanom psu na ovaj način, on će uginuti.

Rešenje je u sledećem: psu ponudite da popije mlaku vodu, a zatim mu ohladite šape, grudi i donji deo stomaka vlažnim peškirom. Psa potom stavite u hlad na vlažan peškir i obezbedite mu vodu da pije kada god bude želeo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao da umesto repa ima propeler: Ovaj pas će poleteti od sreće dok čeka vlasnika

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari