• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preporuka jednog vlasnika: Pse ne prskajte vodom da biste ih rashladili u vrelim danima, evo i zašto

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naši kućni ljubimci se rashlađuju preko šapa i usta, a kvašenje vodom iz raspršivača može da stvori dodatnu vrelinu

  • 0
Pas rashlađivanje Foto: Shutterstock/Lorenzooooo

Leto uveliko traje, a vlasnici pasa i njihovi ljubimci se polako "kuvaju" na temperaturama koje se ne spuštaju ispod 35 stepeni Celzijusa. Iako volite sunce, ono sada može da bude samo neprijatelj vašim ljubimcima. Ipak, postoje načini da im pomognete.

Psi se ne znoje kao ljudi, a njihov dlačni pokrivač, koliko god tanak bio, ipak nije za leto. Zato svi vlasnici pasa treba da se pobrinu da njihovi psi ostanu rashlađeni, pogotovo kad je nemoguće izbeći toplotni talas, piše Mirror.

Vlasnik jednog čokoladnog labradora, koji se na TikTok mreži predstavlja kao @buddi_the_brovn_labrador, deli savete kakva treba da bude letnja briga prema ljubimcima. U video klipu na TikToku, koji je dobio više od 31.000 lajkova, on savetuje vlasnicima da "nikad ne prskaju svog psa hladnom vodom da bi ga rashladili". On objašnjava da ovakav način rashlađivanja izaziva zatvaranje kapilara ispod kože, pa bi se dobio suprotan efekat: pas će zadržati još više toplote." Umesto toga, hlađenje u bazenu je efikasnije, jer psi regulišu temperaturu šapama i ustima.

Vlasnik ovog psa takođe preporučuje da šetnje ljubimaca preusmerite na period dana sa nižim temperaturama - pre 7 ujutro i posle 22 sata.

"Imate li klima-uređaj? Odlično! Koristite ga ne samo zbog sebe, već i zbog ljubimca. Ako u zatvorenom prostoru postane prevruće, premestite psa na hladnije mesto u domu."

Vlasnici uvek treba da vode računa o tome da vaš pas ima dovoljno sveže vode za piće, da ima mesto u hladu i da ima svakodnevnu kuru nege, odnosno češljanja kako bi im se uklonila mrtva dlaka.

@buddy_the_brown_labrador Part 1: Tips on how to cool your dog when it's too hot 🔥 and perhaps even more importantly what not to do 🚫 See part 2 ➡️ for more tips how to cool your dog when it's hot 🔥#dogsoftiktok #coolingtips #labrador #petlife #dogs #chocolatelabrador #fyp #dogtips #howto #coolyourdogdown #dogtipoftheday ♬ original sound - Buddy

Korisnici TikToka su bili zahvalni zbog saveta.

Pojedini vlasnici su priznali da su pogrešno rashlađivali pse, a jedan korisnik je napisao: "Nisam imao pojma: uvek puštamo psa u nezagrejan bazen kad postane prevruće, misleći da pomažemo. Hvala vam na savetima."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Kada čeljad nisu besna, kuća nije tesna": Način na koji ovi psi jedu će vas oduševiti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari