• 0
 ≫ 

Ako još niste osmislili akvaskejping, učinite to odmah!

 ≫ 

Sami ili uz pomoć stručnjaka napravite privlačan ambijent za stanovnike kućnog akvarijuma: ribice i ostali stanari vodenog doma će uživati u prirodnom minijaturnom pejzažu

  • 0
Akvaskejping

Foto: Shutterstock

Akvaskejping je jedan od najpopularnijih načina uređenja akvarijuma koji ima jedinstven izgled zahvaljujući predmetima iz prirode.

Akvarijumi sa malo biljaka, ponekim kamenom i par riba deluju hladno i dosadno, ali će zahvaljujući akvaskejpingu zablistati! Korišćenjem živih biljaka, mahovine, drveta, stena i drugih predmeta iz prirode, akvarijum će postati mini replika prirodnog podvodnog ambijenta ili pejzaža iznad vode. Osim toga, možete stvoriti i ambijent planinskih predela, šumskih proplanaka, rečnih obala i drugih prirodnih sredina.

Šta je akvaskejping?

U poređenju sa baštovanstvom pod vodom, akvaskejping je čin dizajniranja i opremanja akvarijuma živim biljkama. Hobisti dizajniraju akvarijume ubacivanjem raznih biljaka, mahovina ali i čvrstog materijala, poput peska, drveta i kamena. Akvarijumi mogu imati ribice, ali neki hobisti žele da u vodi dominira zelenilo, pa ubace poneku ribicu ili jato jedne vrste.

Akvaskejping

Foto: Shutterstock

Vrste akvaskejp uređenja

Postoje četiri glavna stila akvaskejpinga: ivagumi, džungla, holandski i prirodni akvarijum.

Ivagumi je poznat i kao japanski zen stil koji koristi minimalnu količinu materijala. Obavezna je upotreba tri glavna kamena: najveći je Buda, a uz njega su dva manja komada.

Džungla stil podrazumeva prirodni rast živih biljaka. Umesto strukturiranih ili “ošišanih” vodenih biljaka, vrste u akvarijumu rastu slobodno. Ovaj stil zahteva mnogo znanja o vodenim biljkama.

Holandski stil ne koristi kamen ili drvo, već se fokusira na širok spektar vodenih biljaka. Ključan je ukupan oblik, visina i tekstura svih vrsta živih podvodnih biljaka.

Prirodni stil pokušava da uhvati ili ponovo stvori pejzaž ili sliku prirodnog sveta iznad zemlje. On uključuje sve materijale i razvio je enterijere podvodnih vodopada, koristeći pesak umesto tekuće vode. Ovaj stil je jedan od najtežih.

Akvaskejping

Foto: Shutterstock

Oprema, materijal i dodaci

Žive, vodene biljke su središnji deo svih akvaskejp akvarijuma. Postoji bezbroj varijanti ukorenjenih i plutajućih vodenih biljaka koje se unose u akvarijum, ali imajte na umu njihovo prirodno okruženje i istražite vrste i uslove života pre donošenja odluke o nabavci. Drvo je takođe veoma korišćen materijal, ali ne može se svako drvo potopiti u vodu i proći bez posledica!

Kamenje ili pesak ubacuje se u akvarijum u skladu sa stilom enterijera. Neki vodeni pejzaži čak imaju vodopade od peska. Izaberite materijal - pesak i kamenje - napravljene specijalno za akvarijum. Možete upotrebiti i materijal iz prirode, pod uslovom da ste ga pravilno dezinfikovali i dobro isprali. Za razliku od većine drugih akvarijuma, žive ribice i/ili škampi i drugi beskičmenjaci su sporedna komponenta akvaskejpinga, ali se mogu ubaciti: fokus je na zasađenim materijalima, ne na životinjama. Mnogi zasađeni akvaskejp dizajni će često uključivati dodavanje đubriva ili ugljen-dioksida, što neće prijati većini ribica.

Minimalistički stil

Princip akvaskejpinga je jednostavnost, osim ako ne pokušavate da stvorite stil džungle. Ukoliko ste početnik, budite minimalista. Istražite biljke i imajte na umu da ne rastu isto. Neke više vole da lebde nego da budu zasađene, druge rastu horizontalno, neke su retke, druge pak previše bujne… Zbog toga je važno da imate predznanje iz ove oblasti uređenja akvarijuma. Proporcija i pravilo trećine su obavezni elementi akvaskejpinga: ne morate ceo akvarijum da popunite biljkama i drugim materijalom. Počnite sa malim delom akvarijuma, istražite različite stilove i poštujte pravilo minimalizma.

Održavanje akvarijuma

Stil akvaskejpinga koji ste izabrali će nametnuti učestalost njegovog održavanja. Stilovi džungle i prirode traže manje održavanja nego ivagumi i holandski. Mali broj ribica neće zahtevati često menjanje vode ili drugu vrstu održavanja akvarijuma. Ali, pazite: to što će u akvarijumu biti manje ribica, ne znači da ćete imati manje posla. Dubinsko čišćenje biljaka i materijala koji se nalaze duboko ukopani u akvarijumu može biti veoma teško. U tom slučaju, očekuje vas uklanjanje mrtvih biljaka i algi, oblikovanje biljnih vrsta, kontrolisanje parametara kvaliteta vode (kako bi biljke lepo izgledale i dobro rasle) i usisavanje ili uklanjanje ostataka sa dna akvarijuma.

Kako pristupiti osmišljavanju i pravljenju akvaskejpinga, pogledajte u VIDEO snimku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari