• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate psa i volite da planinarite: Veterinari upozoravaju na 5 najčešćih opasnosti koje vrebaju iz prirode

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Planinski tereni i staze moguća su poprišta neželjenih susreta i drama

  • 0
Pas na planinarenju Foto: Shutterstock/Suchavadee

Ako planirate da ovog leta planinarite sa svojim psom, verovatno ste unapred svesni mnogobrojnih opasnosti koje vas vrebaju. Moderno doba nameće određena pravila ponašanja prilikom odlaska u prirodu, pa danas mnogi planinari ne kreću na izlet ako baterija na njihovim mobilnim telefonima nije napunjena, drže se obeleženih staza i uvek imaju dovoljno pijaće vode za sebe i svoje četvoronošce.

Ipak, postoji još mnogo toga na šta treba da obrate pažnju kad planiraju planinarenje sa svojim psom.

Pravila su tu da se poštuju i da nas čuvaju od potencijalnih opasnosti kojih je priroda puna, a samo obazrivi vlasnik može da uživa u pešačenju sa psom: osim što će istražiti nove predele i upoznati nove staze, pejzaže i različite terene, vlasnik i ljubimac će se još više zbližiti.

Na šta vlasnici treba da obrate pažnju kad se nađu u planinskom području sa svojim kućnim ljubimcem i koje sve opasnosti u planini vrebaju naše četvoronošce?

1. Opasno blato

Pas na planinarenju Foto: Shutterstock//Will Rodrigues

Valjanje psa po blatu deluje bezopasno, ali blato na planinarskim stazama može da sadrži štetne bakterije i parazite. Zato posle pešačenja operite naslage blata sa psa da biste sprečili bolesti. Osim toga, vodite računa dok ste u prirodi da pas ne guta i ne liže blato sa krzna, što obično dovodi do infekcija i gastrointestinalnih problema. U blatu može biti skriveno oštro kamenje i uzrokovati povrede šapa ili kože psa.

2. Opasnost iz stajaćih voda

Psi prirodno žele da se hidriraju tokom šetnje, pa se na otvorenom često okreću prirodnim izvorima. Međutim, stajaća voda predstavlja veliki rizik jer je plodna podloga za zdravstvene tegobe i bolesti koje se mogu preneti na vašeg ljubimca, kao što su plavo-zelene alge, leptospiroza, đardija, kriptosporidijum, Ešešrihija koli, metilji... Bakterije u barama mogu biti smrtonosne za vašeg psa ako ih proguta.

3. Zmije - opasnost iz trave

Pas na planinarenju Foto: Shutterstock/La Lunar

Zmije su aktivnije u leto i vole da se ušuškaju u šumsko lišće, čime se povećava rizik od potencijalno opasnog susreta. Stoga držite psa blizu sebe na stazi kako biste sprečili njegov susret sa zmijom i evenntualni ugriz. Obavestite se o vrstama zmija koje žive na planinskom području koje posećujete.

4. Opasni krpelji, buve, puževi...

Proleće i leto su glavne sezone krpelja i buva koje su prenosioci ozbiljnih bolesti na ljubimce. Zato pre planinarenja nanesite preventivni tretman protiv ovih parazita i raspitajte se o tome na kojim mestima ih ima najviše. Posle svake šetnje proverite da li se na telu psa zadržao neki parazit. Osim buva i krpelja, velike probleme psu mogu da nanesu i puževi koji su takođe nosioci parazita i zaraznih bolesti, kao što su plućni crvi.

5. Otrovne biljke

Pas na planinarenju Foto: Shutterstock/dezy

Slučajno ili namerno gutanje otrovnih biljaka može dovesti do trovanja koje se manifestuje mučninom i povraćanjem, a u ozbiljnijim slučajevima i otkazivanjem bubrega, jetre, padanjem u komu ili čak smrću.

Toksične biljke na koje možemo naići na planinarskim stazama su razne vrste ljiljana, kukuta, tisa, šafran, bršljan, narcis, mlečika, zvončići, otrovne pečurke...

Kada tražite planinarsku stazu pogodnu za pse, odaberite onu koja ima mogućnosti za odmor u senci, široke staze bez strmih litica i mekane površine koje neće povrediti pseće šape. Staze treba da budu otvorene da biste mogli da uočite svaki rizik od divljih životinja i rano uočiti sve opasnosti. Samo preduzimanjem mera predostrožnosti možete da uživate sa psom u bezbednom iskustvu planinarenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nit manjeg, nit upornijeg psa: Kad se džek rasel zainati pa počne da čupa korenje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari