• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uskršnje upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca: Jedna greška vas može skupo koštati

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci savetuju šta treba da uradite u slučaju da ipak pogrešite

  • 0
Ljubimci i Uskrs Foto: Shutterstock/Monika Wisniewska

Vlasnici kućnih ljubimaca uskoro će imati glavobolju više u odnosu na uobičajenu užurbanost uoči proslave nastupajućih uskršnjih praznika. Svi vole da okuse čokoladna jaja koja su, između ostalog, simbol Vaskrsa, ali ako pas ili mačka ukradu ovu poslasticu sa vaše trpeze i smažu je u slast, njihova brzina i vaša sporost mogla bi vas skupo koštati.

Podaci iz onlajn konsultantske službe za veterinare PawSquad otkrili su da su se telefonski pozivi zbog trovanja čokoladom kod mačaka i pasa udvostručili prošlog Uskrsa, prenosi Thesun.

Ljubimci i Uskrs Foto: Shutterstock/Ermolaev Alexander

Opasne i bezopasne namirnice sa ljudske trpeze

Opšte je poznato da je čokolada jedna od najopasnijih namirnica za kućne ljubimce i može da bude fatalna. Vreme proslave Uskrsa može da bude veoma naporno, jer primamo dosta posetilaca u domovinma i možemo postati neoprezni kad je reč o nadgledanju pasa i mačaka. To znači veću verovatnoću da će kućni ljubimci preterati sa ostacima sa stola i hranom koja im nije namenjena, a dobijaju je od ukućana ili gostiju.

Čokolada je veoma opasna namirnica, kako za pse, tako i za mačke, ali nije jedina koja može a napravi ozbiljne zdravstvene probleme životinjama: nedopustivo je davati ljubimcima sveže i suvo grožđe, crni i beli luk i vlašac. Orašasti plodovi, mleko i mlečni proizvodi, kao i kuvane kosti su takođe za izbegavanje kad su u pitanju naši krzneni prijatelji.

Ipak, postoje namirnice koje možete dati ljubimcima bez bojazni, uključujući jabuke, šargarepu i kuvano pileće meso. Ipak pripazite: mačka ne sme da pojede peteljku, list i semenke jabuke, a ako joj dajete šargarepu, prethodno obarite povrće.

Psi i mačke bezbedno mogu da jedu borovnice i beli pirinač.

Ljubimci i Uskrs Foto: Shutterstock/Tatiana Burlutckaia

Šta da uradite ako vaš ljubimac pojede ono što mu je zabranjeno

Dr Mark Bodi, izvršni direktor PawSquad, dao je pet saveta o tome šta da uradite ako pas ili mačka pojedu nešto što ne bi trebalo.

Procenite situaciju

Procenite količinu i vrstu čokolade koju je ljubimac pojeo i odmah se obratite veterinaru: tamna čokolada i kakao sadrže veći nivo teobromina koji je toksičan za kućne ljubimce. Što je kućni ljubimac manji, i najmanja količina čokolade može da bude opasna.

Pažljivo pratite ponašanje ljubimca

Simptomi trovanja čokoladom uključuju povraćanje i dijareju, nemir ili ubrzano disanje i brži rad srca. Ako ljubimac pokaže ozbiljne simptome kao što su napadi ili gubitak svesti, odmah ga odnesite kod veterinara.

Ponudite ljubimcu vodu

Ako je ljubimac stabilnog stanja ponudite mu vodu, ali nemojte davati kućne lekove za izazivanje povraćanja bez konsultovanja sa veterinarom.

Razgovarajte sa veterinarom

Pitanja o vrsti i količini čokolade i veličini vašeg ljubimca su prva na koja ćete odgovoriti. Održavajte telefonski kontakt sa veterinarom dok ne stignete do dežurne ordinacije.

Toksičnost čokolade je ozbiljna stvar

Samo brzim delovanjem i stručnom pomoći svom ljubimcu možete pružiti najbolje šanse za potpuni oporavak ukoliko doživi trovanje čokoladom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari