• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najomiljeniji slatkiš postaje gorki toksin ako završi u mačijem želucu: Zašto mačka ne sme da jede čokoladu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kod nekih mačaka trovanje nastupa ako pojedu kockicu ove poslastice, ali ozbiljnost situacije zavisi od količine teobromina i kafetina u njoj

  • 0
Mačka i čokolada Foto: Shutterstock/Kubangirl

Čokolada u bilo kom obliku, količini i boji može da bude opasna ako je mačka "dohvati". Nije važno da li je reč o kakao prahu, mlečnoj čokoladi, čokoladi za kuvanje ili beloj čokoladi (koja sadrži najmanje kakaoa).

Poslastice poput sladoleda, čokoladne glazure, kolača od čokolade i bilo koje vrste slatkiša sa ovom namirnicom, može zagorčati život ne samo mački, već i vlasniku.

Mačka možda neće doživeti fatalne posledice ako lizne sladoled od čokolade, ali sasvim sigurno će osećati mučninu nekoliko sati, jer kakao, pomešan sa šećerom i laktozom iz mleka, nije dobra kombinacija za probavni sistem mačke.

Iako većina vlasnika kućnih ljubimaca više brine o psima koji su mnogo osetljiviji na čokoladu, jednako je važno da sprečite mačku da se dočepa ove poslastice. Čak i mala količina određene vrste čokolade kod mačke izaziva simptome u rasponu od povraćanja do napada, pa čak i uginuće ako se ne reaguje na vreme.

Koja količina čokolade može da bude opasna za mačke?

Zašto je čokolada loša za mačke

Čokolada sadrži teobromin i kofein koji su toksični ako ih mačka unese u organizam u većim količinama. Mačke apsorbuju teobromin sporije od ljudi, tako da čak mala količina čokolade može biti toksična. Kofein je hemijski sličan teobrominu i stimuliše mačku mnogo više nego čoveka. Svaka mačka pokazuje različite nivoe osetljivosti na teobromin i kofein, pa ako vaša ljubimica pojede čokoladu, odmah je odnesite veterinaru.

Mačka i čokolada Foto: Shutterstock/Chattaphan Sakulthong

Znaci trovanja čokoladom kod mačke

Najčešći znaci trovanja čokoladom kod mačke se javljaju u vidu nemira, povraćanja, dijareje, pojačane žeđi, drhtavice, hiperaktivnosti, ukočenosti mišića, ubrzanog disanja i napada. Pošto su mačke osetljivije na sastojke čokolade u odnosu na ljude, vlasnik brzo i lako može da uoči očigledne znake trovanja. Ako mačka pojede malu količinu čokolade, uz hiperaktivnost se javljaju povraćanje i dijareja. Ukoliko se ne reaguje odmah, simptomi se šire na pojačanu žeđ, nemir i drhtavicu. Mačka koja pojede veliku količinu čokolade imaće napade, ukočenost i ubrzano disanje, a bez brze reakcije veterinara može da nastupi i smrt.

Toksična doza teobromina kod mačaka je 200 mg po kilogramu, ali nemaju sve čokolade istu količinu teobromina. Čokolada za kuvanje, sasvim gorka čokolada, pa i kakao prah predstavljaju veći rizik za mačku nego mlečna i bela čokolada. Bela čokolada je najmanje toksična, jer ne sadrži čvrsti kakao kao druge vrste čokolade. Bela čokolada ima izuzetno nizak nivo supstanci koje bi izazvale trovanje kod mačaka.

Mačka i čokolada Foto: Pexels/Anete Lusina

Čokolada za kuvanje nije slatka, obično se prodaje u vidu ploča ili komada od stotinak grama i uglavnom se koristi kao sastojak poslastica. Mačka koja teži 3, 5 kg treba da proguta 20-ak grama ove čokolade da bi imala posledice. Ako je reč o tamnoj ili manje slatkoj čokoladi, količina od 15-ak grama dovoljna je za trovanje. Mlečna čokolada sadrži daleko manje teobromina i kofeina od opasnijih čokoladnih vrsta, pa bi mačka morala da pojede nešto više od 30 g da bi joj pozlilo.

Lečenje trovanja čokoladom kod mačke

Ako je mačka pojela nedozvoljenu količinu čokolade koja je izazvala trovanje, veterinar će izazvati povraćanje kako bi ispraznio sadržaj njenog želuca. Ne preporučuje se vlasnicima da ovo sami rade kod kuće!

Mački će možda biti potrebna terapija tečnostima kako bi ostala hidrirana, kao i testovi krvi, urina i nalaz EKG da bi se utvrdilo da li je narušen srčani ritam. Osim toga, veterinar će odrediti dijetu koju će mačka morati da "ispoštuje" nekoliko dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari