• 0
 ≫ 

Pas i čokolada: Zašto vaš ljubimac ne sme da jede najomiljeniju poslasticu na svetu?

 ≫ 

Alkaloidi kofein i teobromin iz namirnice kojoj ni životinje ne mogu da odole mogu izazvati teško trovanje i katastrofalne posledice po njihovo zdravlje: zato, šape što dalje od ovog slatkiša!

  • 0
Pas i čokolada Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici ne vole da daju svojim psima bilo koju “ljudsku” namirnicu i izraziti su pobornici industrijske hrane.

I današnji veterinari sličnog su mišljenja, a posebno su odlučni u zabrani davanja slatkiša, naročito čokolade. Ova primamljiva poslastica koju obožavaju gotovo svi ljudi na svetu, pa i mnoge životinje, na prvom je mestu zabranjenih namirnica za naše kućne ljubimce.

Zbog čega je čokolada toksična za pse?

Čokolada sadrži alkaloide teobromin i kofein koje sistem za varenje psa ne može da metaboliše tako lako. Ove supstance akumuliraju se u telu psa, pojačavaju ili ubrzavaju neke telesne funkcije i izazivaju nuspojave koje su štetne po zdravlje. Negativan uticaj ove poslastice određuje se nivoima teobromina i kofeina u čokoladnom proizvodu, količinom koju je pas pojeo, njegovom težinom i osetljivošću na hemijske stimulanse. Gorka, tamna čokolada sa većim procentom kakaoa je toksičnija za pse, jer sadrži veću koncentraciju teobromina od mlečne čokolade. Bela čokolada, s druge strane, sadrži mali procenat teobromina i manje je toksična, ali je svakako nemojte davati ljubimcu!

Simptomi trovanja čokoladom

Početni simptomi trovanja čokoladom manifestuju se u roku od 6 do 12 sati. Pas ima prekomernu salivaciju, brzo i dugo dahće, veoma je žedan, često urinira i ima nervozu stomaka praćenu dijarejom i povraćanjem. Psu srce radi ubrzano, on je nemiran, nervozan i uzbuđen, kao čovek koji je popio previše kafe.

U teškim slučajevima, nepravilan rad srca može usporiti cirkulaciju i izazvati sniženje telesne temperature. Ekstremni simptomi trovanja su letargija, mišićni grčevi, konvulzija i koma, sa fatalnim ishodom. Najveći problem u čitavoj situaciji je činjenica da se teobromin dugo razgrađuje u telu, pa simptomi trovanja mogu trajati danima.

Terapija u slučaju trovanja čokoladom

Psa koji je progutao bilo koju količinu bilo kakve čokolade odmah odvedete veterinaru! On će izazvati povraćanje ili dati psu određenu dozu aktivnog uglja koji čisti toksine iz sistema za varenje, pre nego što ih krvotok apsorbuje. U zavisnosti od težine trovanja, pas može dobiti medikamentnu terapiju ili tečnost za suzbijanje trovanja.

Prevencija i “četvore oči”

Kako će pas reagovati na čokoladu zavisi od njegove veličine. Čak i jedna kockica ovog slatkiša će imati više efekta na recimo čivavu ili pekinezera nego na bernardinca! Sto miligrama teobromina i kofeina po kilogramu težine psa može biti smrtonosna doza.

Trovanje čokoladom može da se desi u bilo kom trenutku, ali je izraženije u vreme praznika, mada i svaki trenutak vlasnikove nepažnje može biti opasan. Ako u domu imate štence, suzdržite se od ukrašavanja doma čokoladnim figurama ili drugim proizvodima na bazi čokolade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari