• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveta nikad dosta: Kako da eliminišete fleke i miris urina koji ljubimci naprave na tepihu i nameštaju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očistite mrlje koje mačke i psi ponekad ostave u domu i ublažite ili potpuno uklonite neprijatan miris mokraće koji može da se uvuče duboko u materijal

  • 0
Ljubimci i fleke Foto: Shutterstock/cunaplus

Čuvanje kućnih ljubimaca u domu neizostavno znači i povremenu borbu sa flekama i mrljama od urina koje oni (slučajno ili namerno) ostave na sofama, foteljama i tepisima. Pokušavajući da ih se rešimo, neretko pribegnemo korišćenju preparata za čišćenje koji su veoma jaki, što znači da su napravljeni od izuzetno snažnih hemijskih jedinjenja. Ovi higijenski pomoćnici veoma uspešno rešavaju probleme fleka i neprijatnih mirisa, ali s druge strane mogu da ugroze život životinjama, pa i članovima porodice.

Šta kažu stručnjaci o najpouzdanijim načinima za uklanjanje problematičnih tragova i mirisa psećeg ili mačijeg urina?

Čišćenje tepiha

Kad uklanjate miris urina iz tepiha, najvažnije je da izaberete pravi proizvod.

Pogrešan PH balans može trajno oštetiti mebl na krevetima i foteljama zbog čega je neophodno odabrati preparat sa nižom koncentracijom hemikalija. Osim toga, stručnjaci preporučuju brisanje nereda sa tepiha, jer ribanje nečistoću gurne dublje u materijal.

Postoji i varijanta angažovanja profesionalaca za ovaj posao, jer oni tačno znaju kako da uspešno eliminišu mrlje sa tepiha i nameštaja koje ostave ljubimci. Stručnjaci koji se bave ovim poslom preporučuju i nabavku sprejeva za uklanjanje spornih mirisa koji često prodiru duboko u vlakna.

Borba sa mirisom urina

Kada je reč o eliminaciji mirisa urina kućnih ljubimaca, stručnjaci se slažu da je od suštinskog značaja da ostanete - mirni. Neizbežno je da shvatite da se ovakve nezgode često dešavaju i ne treba da se previše nervirate.

Ljubimci i fleke Foto: Shutterstock/Pixel shot

Profesionalci preporučuju da se problem reši odmah, pre nego što tepih upije miris urina. Trenutna upotreba papirnih ubrusa ili krpe za čišćenje koja brzo upija tečnost može spasiti dom od dugotrajnog mirisa mokraće.

Rešenje se - verovali ili ne - nalazi u svakom domu, bez odlaska u prodavnicu: prokuvajte dve šolje tople vode, četiri kašike sode bikarbone i dve šolje sirćeta i kad se prohladi sipajte u dozer sa prskalicom. Naprskajte mešavinu na problematičnom mestu, gde treba da odstoji pet do deset minuta, a potom obrišite krpom.

Sirće se često koristi u prirodnim rastvorima za čišćenje, jer je odlično za "razbijanje" loših mirisa i njihovu neutralizaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari