• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neuništivi miris psećeg urina: Da li ipak postoji način da zauvek nestane iz doma?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas je obavio malu nuždu na tepihu, krevetu, posteljini… Sanirali ste fleke, ali se miris nemilosrdno vraća. Ima li leka ovoj neprijatnosti?

  • 4
Miris psećeg urina Foto: Pixabay

Vaš pas obavio je malu nuždu na tepihu, krevetu ili posteljini, a miris jednostavno ne nestaje.

To je uobičajen problem vlasnika pasa koji nažalost ne može lako da se reši, prenosi Petplace.

Miris urina jedan je od najtežih za uklanjanje: čak i kad pomislite da je konačno nestao, on vas neprijatno iznenadi!

Zašto se zadržava miris pseće mokraće?

Evo šta se dešava: očistite mesto koje je pas isprljao i pretpostavite da ste rešili problem.

Ali onda - danima, nedeljama ili mesecima kasnije – ovaj neprijatan miris misteriozno se vraća ... i ovoga puta je još jači nego ranije.

Miris urina se obnavlja, jer u njemu postoji komponenta koju čišćenje ne može da ukloni.

Miris psećeg urina Foto: Pexels/Dominic Buccilli

Šta god da radite, “to” ne nestaje. U određenim trenucima, “nešto“ u vašem domu ponovo aktivira duboko skrivene naslage urina i oslobađa njegov miris. To “nešto“ je vlažnost i ona pojačava osetljivost senzora mirisa. Dakle, što je vaš dom vlažniji, mirisi postaju jači.

Nivoi vlage u zatvorenom prostoru se povećavaju naročito leti. Svakodnevne aktivnosti poput kuvanja, tuširanja i sušenja odeće takođe oslobađaju velike količine vlage. A kada se nivoi vlažnosti u zatvorenom prostoru povećaju, oni ponovo aktiviraju latentne naslage urina.

Zato se ovaj neprijatan miris konstantno vraća.

Zašto je teško otkloniti miris urina?

Miris psećeg urina Foto: Pexels/Dominika Roseclay

Urin se sastoji od tri različite supstance, od kojih je prvu – pomalo lepljivu tečnost – lako ukloniti upijanjem i proizvodima za čišćenje. Neki od njih mogu da eliminišu i pigmentaciju urina koja uzrokuje mrlje. Ali ništa ne uklanja treću komponentu pseće mokraće - kristale mokraćne kiseline koji izazivaju miris.

Kada očistite mesto “nezgode”, delovaće kao da je urin nestao, jer ste eliminisali mrlju i miris. Ipak, soli mokraće se zadržavaju u podlozi.

U suvom stanju, soli urina nemaju miris. Ali kad se ovlaže, vlaga ponovo aktivira kristale i miris urina se vraća – sa osvetom!

Kako se osloboditi mirisa pseće mokraće?

Miris psećeg urina Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Neki vlasnici nisu mogli da podnesu miris psećeg urina koji nikako nisu uspevali da uklone pa su nameštaj zamenili novim, što ipak ne savetujemo.

Ipak, postoje manje skupa rešenja.

U pet šopovima i specijalizovanim apotekama možete nabaviti proizvode koji neutrališu miris urina. Ovi revolucionarni preparati ne “maskiraju“ miris, već ga eliminišu. napadajući ih na drugi način.

Najnovija sredstva za uklanjanje mirisa psećeg urina hemijski menjaju molekularnu strukturu mirisne formule urina. Tako izmenjeni, oni više nisu u stanju da emituju tipičan miris.

Svim vlasnicima pasa želimo da što pre nabave ove “čarobne” preparate i ponovo uživaju u čistoći i prijatnim aromama svog doma!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    5. april 2023. | 09:29

    Ker je za dvoriste ne za kucu

  • Fredy

    5. april 2023. | 10:17

    Postoje naravno, kuce su za ljude s ne i zivotinje, za njih se posebno naprave.

  • Zorica BG

    5. april 2023. | 16:17

    Pas nesme da obavlja nuzde u stanu. Imamo maltezera i dva puta dnevno ga izvodimo u setnju. Naravno tacno u odredjeno vreme nekada i 1h kasnije i nemamo takvih problema. Tako da kuca za stan ili kucu mora da nauci da to uradi vani a ne unutra