• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajne Cezara Milana: Naučite psa da ne skače na ljude

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kontroverzni "šaptač psima" tvrdi da postoji način da se popravi ovo gotovo uobičajeno i dosadno ponašanje psa, a evo šta treba da radite

  • 0
Pas i skakanje na ljude Foto: Shutterstock/Benevolente82

Obuka psa da postane dobro vaspitan i poslušan član porodice ponekad može biti težak posao, tvrde vlasnici, ali i dreseri pasa. Obučavanje zahteva disciplinovano ponašanje vlasnika i odgovarajuće školovanje ljubimca koje bi trebalo da počne od najranijeg uzrasta psa. To nije uvek moguće, jer mnogi psi bivaju udomljeni iz azila ili sa ulice, pa su prevaspitavanje i obuka otežani.

Kad pas nije dobro obučen, on može da ispolji razne vrste nestašluka, od frustrirajućih poput lajanja i povlačenja povoca, do opasnih poput ujedanja i grickanja.

Jedno od najčešćih loših ponašanja pasa je skakanje na ljude prilikom pozdravljanja.

Ova navika može da deluje simpatično i bezopasno u početku, odnosno dok je pas sasvim mali i u slučajevima kad ste dugo odsutni, pa vas ljubimac srdačno dočekuje. Međutim, u slučaju male dece, starijih osoba i bilo koga krhkog, to može da postane nesreća. Srećom, Milan Cezar, profesionalni trener pasa i nekadašnji voditelj TV serije "Šaptač psima", daje savete za eliminaciju ovakvog ponašanja.

U video snimku koji je objavio na TikTok-u, Milan tvrdi da vlasnici prave veliku grešku čim uđu u kuću tako što se psu obraćaju sa oduševljenjem i tepanjem. To samo uznemirava psa i pojačava skakanje, lizanje i lajanje - pas samo odgovara na vlasnikov način pozdravljanja! Milan podseća vlasnike koji na ovaj način pozdrave psa, a potom od njega traže da se smiri samo "protivreče ritualu."

@imcesarmillan How do you reunite or greet your dog? Remember No Touch, No Talk, No Eye Contact! What outcome are you looking for? #dog #dogtraining #cesarmillan ♬ original sound - Cesar Millan

Pas preuzima ponašanje koje nauči od vlasnika i primenjuje ga na sve u svojoj okolini.

"Ako pas nauči da vas tako pozdravlja, na isti način će pozdravljati sve ljude, uključujući i decu", kaže Milan i dodaje da psi tada pomisle: "Pa, mi radimo ovo sa ljudima, i nema razloga da isto ne činimo sa psima, mačkama, pilićima..." Međutim, životinje, uključujući druge pse, neće biti raspoložene za ovakve pozdrave, pa psu postaje teško da se druži sa drugim vrstama ili sa sopstvenom vrstom, jer je u njihovom svetu takav pristup nije dobar.

Kako biste se osećali kada bi i vama prišao nepozanti čovek i oduševljeno skočio na vas?

Pas i skakanje na ljude Foto: Shutterstock/alexei_tm

Saveti za prevaspitavanje psa "skakača" su jednostavni: jedan od načina da ljubimca odviknete od skakanja na druge je da prestanete da ga nagrađujete. Ako pas skoči na vas, brzo mu oduzmite ono što želi - vašu pažnju. Okrenite mu leđa ili se mirno udaljite kako bi pas shvatio da skakanje ima suprotan efekat od onoga što je nameravao da postigne.

Cezar Milan savetuje: "Bez dodira, bez razgovora, bez kontakta očima."

Kad pas vrati sve četiri noge na pod, okrenite se i pohvalite ga. I sledeći put kad pas skoči, ostanite dosledni, pa ćete lako popraviti i eliminisati ovo neželjeno ponašanje ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari