• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Budući udomitelji pasa, da li znate za “pravilo 3-3-3“?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Svaki odgovorni budući vlasnik koji usvaja ljubimca mora da savlada faze prilagođavanja životinje novom domu kako bi bolje razumeo njeno stanje, potrebe i izazove sa kojima se suočava

 • 1
Udomljavanje pasa i pravilo 333

Foto: Pixabay/doanme

Pravilo 3-3-3 predstavlja faze kroz koje, prilikom udomljavanja, mora da prođe svaki pas iz azila i prihvatilišta za napuštene kućne ljubimce.

Ove smernice treba da ih ispoštuje i savlada svaki budući odgovorni vlasnik psa, kako bi bolje razumeo potrebe ljubimca koji dolazi iz azila i da bi se lakše suočio sa izazovima udomljavanja životinje iz prihvatilišta.

Pravilo "3-3-3" odnosi se na faze od tri dana, tri nedelje i tri meseca koje pas mora da prođe posle udomljavanja.

Ovo se odnosi na određene faze kojima se neće prilagoditi svaki pas.

Neki im se prilagode brzo, dok je mnogima potreban duži vremenski period.

Udomljavanje pasa i pravilo 333

Foto: Pixabay/alexasfotos

Prva 3 dana

Ponašanje udomljenog psa u prva tri dana u novom domu varira u zavisnosti od njegovog porekla i iskustva. Uobičajeno je da pas iz azila doživi određeni nivo stresa, konfuzije i neizvesnosti dok se prilagođava novom okruženju.

Evo na šta treba da obratite pažnju u prva tri dana upoznavanja psa sa novim domom.

Strah ili stidljivost

Psi iz azila mogu da budu uplašeni ili povučeni zbog prošlih iskustava, ali će biti preplavljeni novim prizorima, zvucima i ljudima. Dajte psu vremena da se prilagodi novom okruženju i izbegnite da mu pružate previše stimulansa. Čak i pozitivna nova iskustva mogu zbuniti psa!

Nedostatak kućnog vaspitanja

Kućno vaspitanje nije jača strana mnogih pasa iz azila, pa se može desiti mnogo neprijatnosti u domu za prva tri dana prilagođavanja. Budite strpljivi i dosledni sa obukom vršenja nužde na određenom mestu i ostalim treninzima.

Separaciona anksioznost

Neki psi mogu patiti zbog anksioznosti odvajanja, posebno ako su prethodno bili u grupnom okruženju. Oni mogu da cvile, laju ili postanu destruktivni kada ostanu sami. Postepeno produžavajte vreme koje provodite daleko od psa i koristite poslastice da biste im pomogli.

Nedostatak socijalizacije

Psi iz azila mogu pokazati strah i stid u nepoznatim situacijama. Postepena i pozitivna socijalizacija sa različitim ljudima, životinjama i sredinama će im pomoći da postanu sigurniji i bolje se prilagode.

Zdravstveni problemi

Psi iz azila obično su izloženi raznim bolestima i parazitima. Zato je važno da pratite njegovo ponašanje i svaku fizičku manifestaciju neke tegobe odmah prijavite veterinaru. Traumatična iskustva iz prošlosti sasvim su izvesna, pa će psu biti potrebno strpljenje, razumevanje i nežan pristup dok se prilagođava novom domu.

Udomljavanje pasa i pravilo 333

Foto: Pixabay/99mimimi

Posle 3 nedelje

Nakon prve tri nedelje od dolaska u vaš dom, nastavite da spu pružate ljubav u bezbednom i stabilnom okruženju, dok se prilagođava novom životu. Doslednost u obuci, socijalizacija i obezbeđivanje osnovnih potreba, kao što su hrana, smeštaj, aktivnosti i redovna veterinarska nega, veoma su važne. Tokom ovog vremena, pas treba da izgradi dobre odnose sa svojom novom porodicom.

Evo nekoliko važnih delova iz pravila 333 koje možete primetiti nakon tri nedelje boravka psa u domu.

Opuštenost, bolje ponašanje, valjana socijalizacija

Vaš pas će pokazati opuštenost i smirenost u novom domu u kome je navikao na rutinsku svakodnevicu i prijatno okruženje. Uz redovne aktivnosti i nagrađivanje poslasticama pas će početi da shvata zadatke i odgovara na osnovne komande kao što su "sedi", "ostani", "dođi" itd. Odgovarajuća socijalizacija će omogućiti psu da se oseća prijatnije u društvu ljudi, drugih životinja i u novom domu.

Bolje kućno vaspitanje i jača veza sa porodicom

Uz odgovarajuću kućnu obuku i doslednu rutinu, pas će prorediti loše ponašanje u domu. Pas će posle tri nedelje imati bolji odnos sa novim članovima porodice, postajući prijateljski raspoložen i prisniji pri fizičkom kontaktu. S obzirom na to da je svaki pas jedinstven, period prilagođavanja nakon udomljavanja će varirati u zavisnosti od njegovog karaktera. Sve u svemu, budite veoma strpljivi.

Udomljavanje pasa i pravilo 333

Foto: Pixabay/tonyfortku

Posle 3 meseca

Kad se navrše tri meseca od dolaska psa u novi dom, šta možete da primatite?

Povećano samopouzdanje i bolji maniri

S vremenom i pozitivnim iskustvima, pas iz azila trebalo bi da postane sigurniji i opušteniji u novom okruženju. On ne treba da oseća strah i biće raspoloženiji u kontaktu sa porodicom. Manje nezgoda u domu i poštovanje navika u ovom periodu pas treba potpuno da savlada.

Poboljšana obuka, poslušnost i boja socijalizacija

Uz doslednu obuku i poslastice kao nagrade, pas bi trebalo sasvim da nauči komande koje želite. Odgovarajuća socijalizacija će omogućiti psu prijatniji odnos sa ljudima, drugim životinjama i u novim sredinama.

Jača veza sa porodicom

Kako psu postaje prijatnije u novom domu, trebalo bi da stvori jače veze sa članovima porodice i da postane veran pratilac i član porodice.

Šta treba da znate pre nego što udomite psa iz azila?

Pravilo 333 nudi odlične informacije o tome šta možete očekivati u ponašanju psa nakon udomljavanja. To može da bude lepo i korisno iskustvo, ali treba da budete dobro informisani i pripremljeni pre nego što donesete odluku da dovedete psa u svoj dom.

Šta treba da razmotrite pre odluke o udomljavanju psa?

Uzmite u obzir svoj način života, uključujući raspored rada, količinu vremena koje možete posvetiti psu i svoju životnu situaciju. Odlučite se za rasu, veličinu i starost psa i razmislite o tome da li će se dobro slagati sa vama i porodicom. Budite spremni da uzmete u obzir specifične potrebe psa prilikom donošenja odluke.

Mnogim psima iz azila ne zna se poreklo i mogu da pokažu probleme u ponašanju. Budite spremni da uložite vreme i resurse u obuku i modifikaciju njegovog ponašanja, sa ciljem boljeg prilagođavanja novom okruženju.

Posedovanje psa je dugoročna finansijska obaveza: uzmite u obzir troškove hrane, igračaka, higijene i veterinarske nege, kao i mikročipovanja.

Udomljavanje pasa i pravilo 333

Foto: Pixabay/igorovsyannykov

Zdravstveno stanje i podrška

Psi u azilima mogu imati zdravstvene probleme koji se neće odmah ispoljiti, pa budite spremni i na takva "iznenađenja".

Udomljavanje psa može biti veoma izazovno iz raznih razloga i nemojte oklevati da zatražite pomoć, smernice i podršku od organizacija za zaštitu životinja, stručnjaka i veterinara.

Budite realni kad razmišljate o udomljavanju psa iz skloništa. Ove životinje su prolazile kroz teška iskustva i traže strpljenje i razumevanje dok se prilagođavaju novom domu. Uz odgovarajuću negu, obuku i ljubav, psi iz azila mogu biti divni ljubimci, odani i puni ljubavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sisa

  13. septembar 2023. | 11:35

  Čuo sam i za pravilo 1244 ali ga niko ne poštuje. Više se vodi računa o životinjama nego o ljudima. Uglavnom ova oba pravila podtoje samo deklarativno, besposlan pop i jariće krsti. Otišlo je ovo odavno sve u vrsžju mster. Slava bogu,svako dobro želim.

  3
  3

  Podelite komentar