• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da zaštitite ljubimce u blizini kamina, peći, grejalica, radijatora i drugih grejnih tela

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ni u kom slučaju ne ostavljajte pse i mačke blizu aparata za zagrevanje koji mogu da izazovu opekotine na životinjama, pa čak i požar u domu

  • 0
Kućni ljubimci i grejna tela Kućni ljubimci i grejna tela Foto: Shutterstock/Sasha Chornyi

Iako je napolju trenutno pravo proleće, najavljen je povratak niskih temperatura, a samim tim i verovatnoća da ljudi potraže dodatne uređaje za zagrevanje kako bi njima i kućnim ljubimcima u domu bilo toplo i prijatno. Nemaju svi centralno grejanje, pa se mnogi oslanjaju na druge načine zagrevanja prostorija.

U slučaju da u stanu ili kući temperatura ne može da dostigne željenu vrednost u određenom vremenskom roku, možemo se ogrnuti toplim prekrivačima - običnim ili onim koji se greju na struju, a uvek možemo da uključimo i manje grejno telo. Ali, šta je sa kućnim ljubimcima? Koji su najbolji načini da se oni zagreju i da im do kraja zime bude toplo i da istovremeno budu bezbedni?

Kućni ljubimci i grejna tela Kućni ljubimci i grejna tela Foto: Shutterstock/Proma1

Kućni ljubimci i grejna tela

Stanovi i kuće greju se na razne načine, a samo neki od njih su centralno gejanje, grejanje na gas, grejanje na čvrsta goriva... ali se i dogrevaju pomoću klima uređaja, grejalica, električnih radijatora, kvarcnih peći i sličnih grejača prostora. Ponekad su radijatori vreli na dodir, pa kućnim ljubimcima ne treba dozvoliti da im se suviše približe. Kad vazduh za zagrevanje dolazi iz ventilacionih otvora, pripazite da mačke ili psi ne leže i ne sede direktno ispred njih.

Kućni ljubimci i grejna tela Kućni ljubimci i grejna tela Foto: Shutterstock/Elusy

Kućni ljubimci ispred kamina

Kamin može lepo da zagreje dom i da napravi prijatnu atmosferu. Ako na kaminu nema zaštitne rešetke, užareni ili zapaljeni komadi drveta i varnice mogu da zapale dlaku psa ili mačke.

Neke male životinje, poput hrčaka ili zamoraca, mogu da se omame toplotom i previše približe kaminu gde će se opeći. Stoga držite male kućne ljubimce dalje od kamina u kome gori vatra.

Kućni ljubimci i grejna tela Kućni ljubimci i grejna tela Foto: Shutterstock/New Africa

Kućni ljubimci i grejači prostora

Grejači prostora koriste se za zagrejanje doma ili da bi dodali malo topline u prostoriju. Savremeni modeli ovih uređaja su generalno bezbedni, jer su komponente za grejanje skrivene unutar uređaja, dok stariji grejači imaju žice za grejanje sa spoljašnje strane: one se zagrevaju i postaju vruće i mogu da spale kućnog ljubimca.

Koliko god električni grejač bio nov, on može da izazove požar, zbog svoje velike snage i upotrebe u skučenim prostorima. Neki grejači prostora su namenjeni samo za spoljašnju upotrebu i ne treba ih koristiti u prostoriji sa kućnim ljubimcima, posebno ako je životinja ponekad bez nadzora.

Kućni ljubimci i grejna tela Kućni ljubimci i grejna tela Foto: Shutterstock/Gladskikh Tatiana

Grejni jastučići i električna ćebad

Zagrejana ćebad i jastučići na struju su odličan način da vam bude toplo dok ležite, a usput i ublažavaju bolove i opuštaju mišiće. Ako je u vašem domu promaja ili je hladno, a imate starijeg ili kratkodlakog psa koji ne može sam da se zagreje, možda ćete poželeti da ga zagrejete jastučićima ili ćebadima na struju. Ovo možete da uradite, ali između životinje i ćebeta postavite peškir kako biste izbegli eventualne opekotine.

Kućni ljubimci i grejna tela Kućni ljubimci i grejna tela Foto: Shutterstock/New Africa

Kako da kućni ljubimci ostanu bezbedni

Niko ne voli da mu bude hladno u domu, a isto važi i za naše ljubimce. Ako želite da zagrejete prostoriju u kojoj se nalaze pas ili mačka, proverite da li je uređaj ispravan, kako biste izbegli rizik od požara i vodite računa da ga ne ostavljate bez nadzora. Sem toga, uređaj nemojte ostaviti uključen dok spavate, držite grejač podignut i dalje od ljubimca kako biste onemogućili da ga prevrne.

Držite grejno telo podalje od vlažnih prostora i uvek ga ogradite (stolom, štitnicima i sličnim predmetima) kako ljubimac ne bi mogao da mu priđe suviše blizu.

Ako želite da zagrejete psa ili mačku, prvo ih prekrijete običnim ćebetom. Ako ljubimac drhti od hladnoće, dopustite mu da se zagreje predmetima koje i vi koristite, uz dodatni oprez.

Postoji i mogućnost da u pet šopu nabavite specijalne grejače za kućne ljubimce kojih je na ovom tržištu sve više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari