• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Veterinari tvrde da ovih 11 vlasnikovih navika mogu da budu veoma stresne za psa

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Većina vlasnika kućnih ljubimaca primenjuje gotovo identičnu dnevnu rutinu koja im se sjajno uklapa u život, ali to ne znači da su njihovi četvoronožni prijatelji u istom "modu" i da im sve to prija

  • 1
Stres kod psa Foto: Pexels/Sam Lion

Svakodnevne aktivnosti vlasnika kućnih ljubimaca ponekad mogu veoma negativno da deluju na njih. Psi vlasnike vole najviše na svetu i trude se da im ugode što više, ali postoje neke ljudske navike koje psima jednostavno ne prijaju.

Osim što kod njih izazivaju osećanje nelagode ili ih zbunjuju, pojedine navike vlasnika kod psa izazivaju veliki strah. Stresovi kod pasa manifestuju se kroz psihičke poremećaje, a mogu se odraziti i na obavljanje nužde, hranjenje, igru i druge vidove pseće svakodnevice koju vlasnikov nemar lako naruši.

Ovih 11 vlasnikovih navika ljudima možda deluju sasvim bezazleno, ali se ipak "stavite" u ulogu vašeg ljubimca kako biste shvatili koliko one mogu da budu stresne za njega.

1. Ako nosite sunčane naočari i šešir, vaš pas može da oseti nelagodu

Stres kod psa Foto: Pexels/Rrdne stock project

Nošenje sunčanih naočara ili šešira može da zasmeta vašem psu koji voli da vam vidi oči: iz pogleda on može da shvati šta se od njega očekuje, na šta treba da usmeri pažnju i šta ćete da uradite.

Ako okolnosti nalažu da nosite naočari za sunce ili šešir, povremeno ih skinite kako biste uspostavili kontakt pogledom sa svojim ljubimcem.

2. Novi raspored u domu će zbuniti mnoge pse

Stres kod psa Foto: Pexels/M H

Psi se oslanjaju na svoje čulo mirisa i pamćenje da bi se savršeno kretali u domu. Ipak, promenom rasporeda nameštaja u domu, vlasnik izlaže ljubimca stresu zbog novog prilagođavanja: najteže će biti starijim psima i onima sa oštećenim vidom.

Psi koriste pamćenje i mirise da bi obilazili dom i obično imaju "mapu prostora" u svojim glavama. Pomeranje nameštaja može da izazove anksioznost i zbunjenost, jer će im biti potrebno vreme da shvate gde se nalaze stvari. Ako imate starijeg psa ili ljubimca koji ne voli promene u svom okruženju, pomerajte nameštaj postepeno, komad po komad.

3. Neprestanim "buljenjem" u psa izazvaćete kod njega nervozu

Stres kod psa Foto: Pexels/Antonio Prado

Konstantno "buljenje" vlasnika u psa može izazvati veliki stres.

Psi ne vole da ih neko, pa ni vlasnik, stalno posmatra. Čak i ako ga gledate dok se igra, on će verovatno pomisliti da radi nešto pogrešno. Stoga "buljenje" svedite na razumnu meru ili psa posmatrajte iz prikrajka.

4. Mnogi psi ne vole čvrste zagrljaje

Stres kod psa Foto: Pexels/Ivan Babydov

Možda će vlasnicima biti teško da psa ne stegnu u čvrst zagrljaj, ali previše čvrsto stiskanje ljubimca može ga uznemiriti.

Psi vole grljenje, ali ne i čvrsto držanje koje ih sputava. Osećaj da su u klopci iz koje ne mogu da se oslobode će izazvati veliki stres. Zato kad mazite svog psa, budite nežni i ostavite mu dovoljno prostora.

5. Glasna muzika može biti veoma stresna za psa

Stres kod psa Foto: Pexels/Sergey Filippov

Ako se u autu vozite sa psom, nemojte muziku "odvrnuti" do daske: iako ovaj osećaj veoma prija ljudima, psima može da ometa sluh.

Glasni zvuci su veoma neprijatni osetljivim ušima pasa i mogu ih stresirati. Ako ne možete da izbegnete neke glasne zvuke, potrudite se da psa sklonite na tiho mesto i poštedite ga eksplozija, pucanja, praska petardi ili glasne muzike.

6. Odeća za kućne ljubimce izgleda slatko, ali većina pasa ne uživa u njoj

Stres kod psa Foto: Pexels/Jane Mikhaylovsky

Psi ne vole da budu sputani, pa ni da ih steže odeća ili da im ograničava kretanje.

Pas zaista može biti presladak u nekom šarenom džemperu ili haljinici, ali mu čak i najslađi odevni predmeti mogu izazvati težak stres. Odeća psima deluje neprirodno i steže ih, pa će im smetati čak i čizmice za sneg ili jaknice za hladno vreme.

Povedite računa o odeći koju kupujete psu: ako baš želite da je nosi, neka bude ležerna i zapamtite da ne sme da mu steže rep ili da ga pregreje.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    26. januar 2024. | 19:26

    Ja koliko vidim ovde ima 6 a ne 11 treba još 5 ustvari možda mi ne ide matematika pa sam omasio