• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dokazano: Većina pasa ne voli zagrljaje, iako vlasnici tvrde da ljubimci u njima baš uživaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj naizgled nežan potez naši kucovi često doživljavaju stresno, jer ih grljenje sputava, pa se brane cviljenjem, režanjem, a ponekad i ujedima

  • 0
Zagrljaji sa psom Foto: Pixabay/myriams-fotos

Stručnjaci za ponašanje kućnih ljubimaca objasnili su zašto grljenje pasa nije uvek dobar način izražavanja ljubavi.

Uprkos verovanju da psi uživaju u zagrljajima svojih vlasnika, bihejvioristi upozoravaju da ovaj naizgled nežan potez često izaziva stres i agresiju kod naših četvoronožnih prijatelja, prenosi Index.hr, a piše The Sun.

Grljenje može izazvati stres i agresiju

Na prvi pogled, grljenje psa deluje kao savršen način izražavanja ljubavi, pogotovo kad želite da ga oraspoložite ili nagradite za dobro ponašanje.

Istraživanja su pokazala da zagrljaj može imati suprotno dejstvo i izazvati stres ili agresiju.

Psiholog Stenli Koren objašnjava da većina pasa oseća teskobu kad su zarobljeni u zagrljaju. Oni instinktivno beže zbog osećaja ugroženosti, a zagrljaj ih sprečava u tome.

Različite vrste zagrljaja

Svaki zagrljaj može da bude stresan za psa, ali su neki iritantniji. Bihejvioristkinja Patricija Mekonel objasnila je razliku između prihvatljivih i stresnih oblika fizičke naklonosti.

"Vaš pas će vam možda skočiti u krilo i lizati vas po licu, privijati se uz vas i okrenuti se na leđa kako biste ga mazili po stomaku", kaže ona. "Ali, to nisu zagrljaji. Prema mom iskustvu, većina pasa ne uživa u tesnim zagrljajima".

Psi koji uživaju u vlasnikovom zagrljaju su zaista izuzeci, kaže spisateljica Loren Novak. Ona objašnjava da psi koji ne vole zagrljaje i to stalno pokušavaju (bezuspešno) da pokažu vlasnicima, mogu početi da reže, pa čak i da ujedaju kako bi pokazali da su sputani.

Alternativni načini izražavanja ljubavi

S obzirom na navedena otkrića, razmislite o tome da na drugi način pokažete psu koliko ga volite.

Stenli Koren, koji je analizirao 250 fotografija pasa u zagrljaju svojih vlasnika, otkrio je da ljubimci na više od 80 posto fotografija pokazuju znake stresa ili sputanosti. Pas koji je pod stresom spušta uši, zatvara oči ili se udaljava od onoga što ga sputava.

Jasna pouka iz ovog istraživanja, prema Korenu, jeste da je bolje izraziti naklonost prema psu na druge načine. Pokažite mu ljubav tapšanjem, nežnim obraćanjem i poslasticom.

Ostali preporučeni oblici izražavanja ljubavi odnose se na posvećivanju vremena ljubimcu, kroz igru i maženje. To će mu dokazati da ga volite, bez nepotrebnog stresa ili sputanosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari