• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Eutanazija kućnog ljubimca, najteža odluka vlasnika

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odluka o uspavljivanju voljene životinje veoma je teška i emotivna, ali se uvek treba voditi činjenicom da je to najhumaniji i najbezbolniji način da se psu ili mački olakšaju patnja i bol

  • 0
Eutanazija kućnog ljubimca Foto: Pixabay/Rebeccas Pictures

Nijedan vlasnik ne želi da razmišlja o eutanaziji kućnog ljubimca: teško je znati kada je pravo vreme da se na human način okonča patnja psa ili mačke.

Smrt voljene životinje patnja je za sve ukućane, ali se može podneti bolje ukoliko se unapred pripremite za proces eutanazije i znate šta da očekujete.

Šta je eutanazija

Eutanazija je čin humanog okončanja života živog bića kako bi se okončala ekstremna patnja (često kao rezultat teške ili neizlečive bolesti). Kad se primenjuje na životinjama, eutanazija se često naziva "uspavljivanje".

Zašto veterinari koriste eutanaziju

Cilj eutanazije je da okonča život životinje koja pati i ne postoji nada za njen oporavak od bolesti ili povrede. Vlasnikova odluka o ovom činu veoma je teška i emotivna. Veterinar pomaže porodici da prođe kroz proces donošenja odluke. Na kraju krajeva, izbor je na vlasniku, a odluka o uspavljivanju ljubimca donosi se ukoliko ovaj čin predstavlja najbolji izbor.

Nakon donošenja odluke o eutanaziji, treba znati šta se dešava pre ovog čina, tokom njega i nakon što ljubimac zauvek zaspi.

Eutanazija kućnog ljubimca Foto: Pixabay/sundine

Šta treba očekivati pre eutanazije

Prva odluka je da li vlasnik želi da bude prisutan tokom procedure. Koliko god je teško gledati kako životinja odlazi, vlasnikovo prisustvo uvek mu je velika uteha u poslednjim trenucima.

Kroz razgovor sa veterinarom treba dogovoriti da li će se eutanazija obaviti u domu ili veterinarskoj ordinaciji. Vlasnik treba da se raspita o postupku eutanazije i onome što treba da preduzme posle nje. Najvažnije je odvojiti vreme za poslednji razgovor sa ljubimcem, milovanje i svu pažnju i ljubav koje znače utehu.

Eutanazija kućnog ljubimca Foto: Pixabay/aurizu

Šta treba očekivati tokom eutanazije

Kod pasa i mačaka, eutanazija obično uključuje intravensko ubrizgavanje leka koji brzo zaustavlja rad srca. U većini slučajeva, ovaj rastvor se daje direktno u venu.

Mnogi veterinari daju sedativ pre primene rastvora za eutanaziju. Ovo omogućava ljubimcu da se opusti i postane pospan pre sledećeg koraka. Konačno, rastvor za eutanaziju se ubrizgava u venu ljubimca i odatle brzo putuje po celom telu. U roku od nekoliko sekundi, životinja postaje nesvesna, ne doživljavajući bol ili patnju. Disanje se usporava, a za nekoliko sekundi i zaustavlja. Sledi srčani zastoj, koji rezultira uginućem. Mirna smrt nastupa za oko 30 sekundi od intravenske primene.

Šta treba očekivati posle eutanazije

Kada ubrizga rastvor, veterinar će poslušati srce ljubimca da bi potvrdi smrt i ostaviće prostor vlasniku da provede poslednje trenutke sa uspavanom životinjom. Ovo je emocionalno vreme za vlasnika koji treba da zna da je u bezbednom okruženju gde svi razumeju kroz šta prolazi.

Telo ljubimca može osloboditi urin, izmet i druge telesne tečnosti nakon smrti, što se događa zbog opuštanja svih mišića. Oči ljubimca će ostati otvorene, a ponekad se javljaju grčevi mišića ili zvuci dok vazduh i energija napuštaju njegovo telo. To ne znači da je životinja još živa: to se dešava posle smrti.

Eutanazija kućnog ljubimca Foto: Pixabay/guvo59

Vreme je za tugovanje...

Tuga je različita za svakoga i ne postoji ispravan ili pogrešan način ili određeno vreme da se ona iskaže. Vlasnik će se dugo sećati lepih trenutaka sa ljubimcem i treba da zna da bi bio zahvalan što mu je okončana patnja.

Ukoliko poželi, vlasnik može da uradi nešto posebno da bi obeležio vreme koje je proveo sa ljubimcem.

Otisak šape u glini, sadnja drveta ili neke biljke u znak sećanja na ljubimca i vođenje dnevnika će olakšati dane, nedelje, mesece... bez voljenog četvoronošca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari