• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proverenih 8 znakova da niste spremni da imate psa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psi su divna stvorenja koja pružaju mnogo ljubavi i zabave, ali je potrebno da razmotrite mnogo toga pre nego što odlučite da ih dovedete u dom

  • 2
Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Nikonka1

Postoji mnogo dobrih razloga da kažete "da" udomljavanju psa.

Ali, isto je toliko razloga i da kažete "ne“, ili možda "ne još".

Evo osam proverenih znakova da (još) niste spremni za psa.

1. Pas je obaveza koja traje najmanje 10 godina

Kad prihvatite odgovornost da imate psa, kažete "da" čitavom njegovom životu.

Ali... gde ćete biti za 15 godina? Kako će izgledati vaš život u poređenju sa sadašnjim? I, što je možda najbitnije, da li ste spremni da vodite psa na put, odmor, gde god...?

2. Vaš raspored je nepredvidiv

Da li je vaše radno vreme "klizno"? Ostajete li do kasno van kuće?

Psima je potrebno vreme, a malo je vlasnika koji na poslu mogu da ostanu striktno šest ili 8 sati. Ukoliko nemate tačno određeno radno vreme, trebalo bi da razmislite o angažovanju pet sitera ili šetača, što zahteva dodazne finansijske izdatke. Mnogi vlasnici se "snađu" tako što nabave pse kojima ne smeta mnogo ako duže ostaju sami, ali to ipak nije rešenje.

3. Pas je investicija

Čak iako dobijete psa na poklon, to će vas koštati. Osim hrane i higijenskih potrepština, pas mora da posećuje i veterinara, a tu su i troškovi vakcinacije, čipovanja, dodatne opreme, igračaka...

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Javier Brosch

4. Često putujete? A pas...?

Ako želite psa, a često putujete, potrebno vam je dosta vremena dok ne stignete na posao ili provodite godišnji odmor na mestu koje nije pet frendli, moraćete da preokrenete dotadanje navike ili da angažujete pet sitera. I u slučaju da pronađete pouzdanog čuvara svom ljubimcu, znajte da vašem psu neće biti isto što nije s vama, već sa nekom drugom osobom. Ipak, možete putovati sa psom, ali to zahteva mnoge ozbiljne i obimne pripreme.

5. U vašim dokumentima nema "fiksne" adrese...

Ako se često selite ili očekujete da ćete morati da otputujete na duže u drugi grad ili državu zbog studija, posla ili bilo kog razloga, svakako nije pravo vreme za uzimanje psa. Teško je naći smeštaj pogodan za kućne ljubimce, a to je jedan od najčešćih razloga napuštanja ljubimaca.

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Maria Galutva

6. Slede vam velike životne promene

Ukoliko u bliskoj budućnosti predviđate velike životne promene (rađanje deteta, preseljenje, venčanje), povucite "ručnu" kad je reč o psu. Udomljavanje ili nabavka psa je samo po sebi velika životna promena. Stoga sačekajte sa dovođenjem ljubimca u dom dok se ne priviknete na novonastale životne uslove.

7. "Ali, moje dete zaista želi psa..."

Koliko god deca žele psa, da li je vaša porodica (ili ste vi) zaista spremni da o njemu brinete? Ova dobra, dlakava stvorenja takođe mogu da prave nered, a poznato je da su najaktivniji u ranim jutarnjim satima. Štenci ne spavaju cele noći, pa ćete često slušati njihovo mljackanje, štrapaciranje po podu, cviljenje, a moraćete i da ustajete u gluvo doba kako biste počistili za mališanom koji tek treba da se navikne na red i higijenu.

Deca u najvećem broju slučajeva izbegavaju da se bave higijenom, izvođenjem i čuvanjem psa. A on - prirodno - traži mnogo aktivnosti i potrebno ga je izvoditi napolje najmanje dva puta dnevno kako bi obavilo nuždu.

8. Hitni slučajevi

Ako vam se nešto desi, imate li rezervni plan za svog ljubimca? Ako polomite nogu, ko će šetati psa? Čak i manje dramatični događaji, kao što su promena rasporeda posla ili gužva u saobraćaju, poremetiće rutinu koju ste uspostavili i zahtevaju prisustvo osobe na koju se možete osloniti u tim trenucima.

Stoga napravite listu "za" i "protiv" nabavke psa.

Odgovorno vlasništvo podrazumeva ozbiljnost i pružanje nege i vremena koji su psu neophodni.

Želite da budete sigurni da psu možete da obezbedite sve što mu je potrebno? Iako je sasvim razumljiva bilo čija ljubav prema psima, nije svako u poziciji da dovede životinju u dom.

Dok ne budete sigurni da ste u svakom pogledu spremni za četvoronožnog člana porodice, postoje i drugi načini da iskažete ljubav prema psima. Uvek se možete obratiti azilima i prihvatilištima kojima su potrebni volonteri. to može biti odličan način da pomognete psima, a da ne preuzimate obaveze samo na sebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    11. oktobar 2023. | 12:08

    Ovo da uzmes psa za dete je najveca budalastina ikada. Posle prebacujes detetu oko tog psa i na kraju ga izbacis ili das nekome jer dete nije izvrsavalo “svoje obaveze”. Ne mozete ocekivati da malo dete razume niti treba da bude kompletno odgovorno za bilo koje drugo bice. Ok je malo odgovornosti ali kad uzimate psa prvo mora cela porodica da se slozi i da ne bude taj pas teret koji ce samo da se prebacuje sa jednog na drugog

  • 8888

    11. oktobar 2023. | 20:34

    Pas je kao imati dete?? Macka je zakon .