• 0
 ≫ 

Dete i pas: Zajedničko odrastanje i druženje je garancija srećnog detinjstva

 ≫ 

Kućni ljubimci, pogotovo psi, imaju izuzetan uticaj na decu i njihov psihofizički razvoj: uz drugara koji ih nikad ne grdi, ne osuđuje niti kažnjava, lakše savladavaju školske ali i životne lekcije

  • 0
Pas, dete i porodica

Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci postali su nezamenjivi članovi mnogih porodica.

U našim životima oni su uglavnom predodređeni za druženje, ali mnogi ljudi doživljavaju mačke i pse kao ravnopravne članove porodice i sa njima dele najlepše ali i najtužnije životne trenutke. Kućni ljubimci, pogotovo psi, imaju jak uticaj na decu i njihovo odrastanje. Zahvaljujući obavezama koje se odnose na hranjenje, šetnju i igru sa psom, deca lako usvajaju obaveze i uče se empatiji, prenosi Dailypaws.

Prijateljstvo bez osude i grdnje

Naučna istraživanja o zajedničkom odrastanju dece i pasa uglavnom se svode na istovetan zaključak: ljubimac značajno utiče na psihofizički razvoj deteta. Prednosti posedovanja psa su mnogobrojne, prenose stručnjaci HABRI instituta. Vezanost za ljubimce promoviše zdrav društveni razvoj, socijalnu kompetenciju i pojačanu društvenu interakciju, bolju komunikaciju i igru kod dece. Pas nikad neće izgrditi dete, niti ga povrediti ružnim rečima, neće ga osuđivati ni optuživati. Ljubimaca iz detinjstva svi se sećaju kao bliskih prijatelja sa kojima su se najlepše družili.

Organizacija HABRI je sufinansirala studiju na Univerzitetu Jejl o psima koji pozitivno utiču na savladavanje stresa kod dece. Nakon izlaganja stres testu, otkriveno je da kratke interakcije sa psima podstiču pozitivne emocije dece i smanjuju anksioznost.

Dobrobit druženja sa kućnim ljubimcima

Predvođena istraživačima HABRI, American Humane i Pet Care Trust, revolucionarna studija o ljubimcima u učionici (u rasponu od pasa i zamoraca do gmizavaca i riba) utvrdila je da njihovo prisustvo pruža pozitivne efekte kod dece koja pohađaju treći i četvrti razred osnovne škole. U vezi s tim, ljubimci su uticali na poboljšanje društvenih veština i čitanja. Prisustvo kućnih ljubimaca u učionici uticalo je i na smanjenje pojedinih problematičnih ponašanja dece, pogotovo hiperaktivnost i nepažnju.

"Sve u svemu, ovi rezultati sugerišu da životinje mogu obogatiti okruženje za učenje na smislene i različite načine. To ima veliki uticaj na decu, pogotovo one koji su socijalno povučeni", kaže HABRI tim. „Istraživanje je takođe otkrilo da prisustvo psa u učionici poboljšava i socijalne veštine kod dece”. Zahvaljujući inicijativi koja se odnosi na dovođenje kućnih ljubimaca u učionice, nastavnici su pratili kako se kod učenika razvijaju „empatija, odgovornost za životinje i briga o njima, puna ljubavi“.

Kako pas utiče na dete sa zdravstvenim problemom

Prednosti posedovanja ljubimca nisu ograničene na učionicu. Jedno istraživanje odnosilo se na uticaj aktivne igre i šetnje sa porodičnim psom na malu decu. Zaključak istraživačkog tima potvrdio je da su deca koja žive sa psima imala bolje sociološko-emocionalne rezultate u poređenju sa decom koja nisu vlasnici pasa. HABRI tim takođe je podvukao da je posedovanje psa pozitivno povezano sa fizičkim aktivnostima dece predškolskog uzrasta. Osim toga, HABRI je finansirao istraživanje studija o odnosu ljubimaca i dece sa problemima autističnog spektra (ASD). „Ljubimac u interakciji sa autističnim detetom značajno je olakšavao porodične probleme i roditeljski stres tokom dugoročnog perioda“, navodi HABRI. Pas je uticao na trajno poboljšanje funkcionisanja porodice i ublažavao stres roditelja." U okviru studije objavljeni su i pozitivni preliminarni rezultati o druženju dece sa ASD-om i mačkama iz skloništa.

Odrastanje uz psa uči dete brizi i odgovornosti

Povezivanje psa i deteta pokazalo je i njihovu izuzetnu usklađenost, pogotovo kad je kućni ljubimac oponašao pokrete deteta sa kojim je provodio vreme. Istraživači su izvestili da je „sjajna vest da ova studija sugeriše koliko psi obraćaju pažnju na decu sa kojom žive… a deca su veoma sposobna da treniraju pse koji su voljni da uče od njih". To znači da deca mogu da preuzmu vođstvo u određenim poslovima, kao što su šetnja i hranjenje psa. Međutim, stručnjaci iz HABRI-ja naglašavaju da je dovođenje psa u porodicu važna odluka koju roditelji treba pažljivo da razmotre. Iako je veza čoveka i životinje veoma korisna za decu i porodicu, psi su velika obaveza.

Pre nego što odlučite da psa kupite ili usvojite, upoznajte se sa troškovima posedovanja ljubimca, kao i sa novim, obaveznim aspektima života koji se menja sa dolaskom kućnog ljubimca. Da li ćete i koliko vremena vi i vaša deca imati da posvetite psu, bez obzira na njegov uzrast? Ne zaboravite na šetnju, hranjenje, negu, igru i ostale aktivnosti. Razmislite i o tome kako da pomognete ljubimcu da se prilagodi životu u domu, uz dobru socijalizaciju i obuku.

Pas, dete i porodica

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko procenite da za psa ipak nećete imati dovoljno vremena, a dete želi da se druži sa životinjom, postoji i drugi način da ga upoznate sa radostima i obavezama prijateljstva sa četvoronošcem. Odvedite dete u prihvatilište ili azil za napuštene životinje gde će, po dogovoru sa nadležnima, kao volonter provoditi vreme u druženju sa psima i preuzimanju obaveza koje se odnose na hranjenje, čišćenje i interakciju sa njima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari