• 0
 ≫ 

Oni se odlično snalaze kad ostanu sami: Deset najboljih rasa pasa za radoholičare

 ≫ 

Ako ste se pitali da li možete zarađivati za život i gajiti psa, evo odgovora: moguće je, jer ima rasa koje samoću ne doživljavaju traumatično

  • 0
Psi sami u stanu Foto: Shutterstock

Radite po ceo dan, ali žarko želite da imate psa? Ako je tako, verovatno će vas zanimati ova lista 10 najboljih rasa pasa za nekoga ko radi po ceo dan.

Na sreću, čak i ako radite tako dugo, možete da odgajate srećnog i zdravog psa. Sve počinje tako što ćete saznati koje rase prave najmanje problema kad ostanu same u kući. Pobrinite se da vaš ljubimac što pre nauči pravila ponašanja u domu kako ne biste doživljavali neprijatna iznenađenja po povratku s posla.

1 Baset

Baset veći deo dana provodi spavajući. Kad je budan, tumara po kući, vođen nosom i njuhom, ali samo radi zabave. Iako je sam sebi dovoljan, biće presrećan kad vas bude ugledao na kraju dana. Ipak, ne očekujte da će se zbog toga preobratiti u aktivnog psa: verovatno će želeti samo nekoliko dodatnih sati sna u vašem krilu. On je veliki pas, ali ima kratke noge. Vodite računa o njegovoj ishrani, jer će mu leđa stradati usled prekomerne težine. Obično je prijateljski raspoložen prema strancima i deci i dobar je porodičan pas. Šarmantan je, strpljiv i skroman: šta biste više od toga?

Baset Foto: Shutterstock

2 Akita

Iako je tradicionalno lovac, akita je lojalan saputnik vlasniku. Nije toliko samodovoljna kao baset, ali je sposobna da provodi dane sama a da ne uništi dom, pod uslovom da je obučena za to. Ipak, njenoj sreći neće biti kraja kad vas bude videla u domu. Za akitu vam treba dosta prostora. Nepoverljiva je i često agresivna prema strancima i drugim psima.

3 Čau čau

Čau čau ima potrebu za nezavisnošću i ponekad je povučen, a to su osobine koje su svojstvenije mačkama. Drugim rečima, ako tražite životnog saputnika koji će živeti za vas i vašu sreću, zaboravite na ovu rasu. Bez obzira na to, lojalan je ljudima koje voli. Ne oseća anksioznost pri odvajanju i ne traži preteranu negu. Nije prijateljski raspoložen prema deci i strancima, ali je odan vlasniku. Podložan je gojenju, pa se ne preporučuje ostavljanje “pune činije” dok niste kod kuće (a potrebna mu je redovna vežba kad ste u domu). Ne laje mnogo, pa ako živite u zgradi, neće praviti probleme.

4 Lasa apso

Ovo je mali pas koji voli da se pretvara da je veliki. On ponosno čuva dom i brine da sve bude u redu. Neće se dosađivati i uništavati pokućstvo. Nezavisan je, voli decu i druge pse. Čvrst je, nepokolebljiv ali i prilagodljiv, i dobro će se snaći u svakom domu, porodici i klimi.

5 Boston terijer

Ovo je jedan od najdruželjubivijih pasa. Mali je ali energičan i uz adekvatnu obuku će veći deo dana provesti sam. Ima savršenu veličinu za mali prostor. Nije nepoverljiv prema nepoznatima, voli decu i druge životinje, ali voli svoju nezavisnost u porodici sa manje članova. Lako i brzo uči, nije zahtevan u pogledu nege i ne oboleva često. Energičan je, pa ga pri kraju dana izvedite u dužu šetnju da bi se istrčao. Ovo je pravi mali gospodin pas.

6 Hrt

Iako je poznat kao trkački pas, hrt je iznenađujuće lenj kod kuće. Ne zaboravite da mu je potrebno redovno vežbanje, jer je veliki. Zato planirajte duge šetnje svakog jutra i uveče. Ovaj pas većinu vremena provodi spavajući. Iako je poprilično lenj, nije toliko nezavisan. Bilo bi najbolje da ima društvo drugog psa ili ga svakodnevno šetajte. Prijateljski je raspoložen prema drugim ljudima i psima. Sklon je gojenju. Odlično se snalazi po vrućem vremenu, ali mu je potrebno toplo ćebe ako živi u hladnoj klimi. Lako se neguje i generalno je zdrava rasa.

7 Šar-pej

Mekano lice šar-peja je neodoljivo za sve ljubitelje pasa. Neće mu smetati ako želite da ga mazite i volite. Ravnodušan je prema nepoznatima, ali je veoma odan. Dobro se snalazi u porodici i voli da bude po strani da bi pazio na svog čoveka. Nivo njegove energie je nizak. Iako mu je potrebna redovna vežba, ne smeta mu da lenčari kod kuće po ceo dan. Lako uči, ali mora što ranije da otpočne sa treninzima da bi ostajao sam u domu. Traži dosta nege, zbog oblika njuške i kože. Povedite računa o tome da nema probleme sa disanjem dok vežba. Šar pej je miran i uživaće u tome da se sklupča pored vas na krevetu kad se vratite s posla.

8 Bulmastif

Njegova veličina i težina definitivno privlače pažnju gde god da se pojavi. Međutim, miran je i prijateljski raspoložen i ne smeta mu kad ljudi priđu da ga pomiluju. Iako je ogroman, nije mu potrebno svakodnevno vežbanje. Savršeno je srećan što može da se izležava kod kuće, bez obzira na to da li ste tamo ili ne, pa je pripadnik jedne od najboljih rasa za ljude koji rade ceo dan. Nezavisan je, a bezbednost porodice mu je prioritet. Pobrinite se što ranije za njegov trening, jer ćete u suprotnom imati velike fizičke tegobe ako budete morali da ga vučete dok je na povocu. Bulmastif je neverovatno strpljiv i odličan u druženju sa najmlađim članovima porodice. Iako je veliki rastom, odlično se snalazi u malom prostoru.

9 Čivava

Čivava je pametan majušni pas, razigran, lak za obuku, sa prosečnim nivoom energije. Pobrinite se da ga socijalizujete i vaspitate u što ranijem uzrastu. Vaš mali pas bi trebalo da bude dobar u društvu dece i stranaca. Redovne vežbe potrebne su mu bar dva puta dnevno, pa činite to pre odlaska na posao i po povratku. Sklon je gojenju! Iako može da ostaje sam u domu, srećniji je u paru.

10 Francuski buldog

Ovo je pas kao stvoren za stan. Odlično se snalazi u malom prostoru i lako podnosi samoću. Ako volite male pse, francuski buldog je najbolji izbor. Ova rasa je prijateljska, pametna, lojalna i laka za negu. Ne buni se kad izlazite iz doma, ali biće najsrećniji kad bude čuo vaše korake. Ima prosečan nivo energije i voli da drema. Teške vežbe mu otežavaju disanje zbog kratkog nosa, pa ga nemojte izlagati naporima. Kratka šetnja u obližnjem parku biće mu sasvim dovoljna. Obavezno ga podučite poslušnosti i pravilima ponašanja u domu.

A kako jedan francuski buldog podnosi samoću, čekajući povratak drugara i vlasnika, pogledajte u VIDEO snimku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari