• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako klimatske promene utiču na kućne ljubimce i kako im pomoći da se s njima izbore

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ekstremne promene vremena kardinalno utiču na ishranu, životnu sredinu, fizičko zdravlje, ponašanje i mentalno stanje životinja koji u tim slučajevima mogu sasvim da se promene i postanu urgentna stanja

  • 0
Kućni ljubimci i klimatske promene Foto: Shutterstock/Pixel Shot

Zemlja je nedavno doživela najtopliji mesec otkako je temperatura vazduha počela da se beleži.

Australija se priprema za leto ispunjeno El Ninjom, a ekstremna vrućina u našem regionu, iako se leto kalendarski primiče kraju, prema prognozama meteorologa, tek treba da nastupi.

Ekstremna vrućina nije izazovna samo za ljude: ona donosi patnju i našim voljenim kućnim ljubimcima.

Jedno istraživanje ispitivalo je kako klimatske promene utiču na životinje, uključujući kućne ljubimce. Primenjen je "model sa pet domena", što podrazumeva razmatranje uticaja ekstremne promene temperature na ishranu, životnu sredinu, fizičko zdravlje, ponašanje i mentalno stanje životinja. Iako su efekti klimatskih promena na životinje ranije proučavani, ovo je prva sudija koja primenjuje model posebno na dobrobit životinja.

Otkriveno je da klimatske promene nanose ogromnu štetu životinjama u svih pet domena dobrobiti. Ovo se odnosi na divlje i domaće životinje, uključujući kućne ljubimce.

Kako se razne vrste kućnih ljubimaca ponašaju na planeti koja se sve jače zagreva i kako im možemo pomoći?

Pazite da se ribice ne"skuvaju" u akvarijumu!

Mehurići u akvarijumskoj vodi Foto: Shutterstock

Ribe koriste spoljašnje izvore toplote za samoregulaciju temperature i podložne su promenama temperature vode u kućnim akvarijumima. Ekstremne promene temperature vode izazvaće fizičku štetu ribicama, kao što je ubrzanje metabolizma, što znači da bi im bilo potrebno više kiseonika za disanje. Osim ove promene, ribice bi se suočile sa usporenim rastom i gubitkom apetita.

Zvanično, voda u zatvorenom akvarijumu treba da bude temperature između 20 i 25 stepeni Celzijusa (osim ako nije reč o tropskom akvarijumu). U zavisnosti od vašeg budžeta i veličine akvarijuma, razmislite o nabavci uređaja za kontrolu temperature vode.

Akvarijum ne sme da bude postavljen blizu prozora gde je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Osim toga, ostavljanje akvarijuma bez nadzora danima ili nedeljama, pogotovo u letnjem periodu, može biti opasno zbog rizika od toplotnih talasa. Ako idete na letnji odmor, obavezno angažujte nekoga da proverava ribice.

Abnormalno ponašanje ptica zbog vrućine

Kućni ljubimci i klimatske promene Foto: Shutterstock/Montholz

Toplotni stres može da promeni fiziologiju ptica. O tome svedoči i istraživanje divlje populacije malih australijskih crvendaća koje je pokazalo da su tokom toplotnog talasa ptice izgubile težinu i napustile gnezda, a neke su uginule.

Toplotni stres će izazvati abnormalno ponašanje kod ptica kućnih ljubimaca, kao što je čupanje perja, sebi ili drugim pticama u kavezu.

Po vrućem vremenu redovno proveravajte kavez da biste bili sigurni da je čist i snabdeven hranom i vodom. Ako je ptica u otvorenom kavezu ili volijeri, treba da bude u senci. Kupka za pticu u plitkoj posudi će pomoći vašem pernatom prijatelju da se rashladi.

Psi pate zbog vrućine

Kućni ljubimci i klimatske promene Foto: Shutterstock/Luna S

Psi veoma pate u vrelim danima, pogotovo ako su stariji ili gojazni, ukoliko imaju gustu dlaku, ako su rase sa kratkom njuškom i ravnim licem... Toplotni stres može izazvati hipertermiju kod pasa, što znači da njihova telesna temperatura može da se povisi na opasne vrednosti.

Pazite na rane znake toplotnog stresa kao što su prekomerno dahtanje i nepravilni pokreti psa. Ovi simptomi mogu brzo eskalirati, što dovodi do toplotnog udara, pa čak i smrti.

Više od 80 posto vlasnika pasa vodi računa o tome da na velikim vrućinama ne izvode pse ili ako to čine, urade ujutru ili kasno uveče, kad je prijatnija temperatura. Pas na vrućini ne treba da bude previše aktivan, ali ni statičan, pa pronađite zlatnu sredinu.

Pas u pregrejanom automobilu Foto: Shutterstock/rezordia

NIKADA ne ostavljajte psa bez nadzora u automobilu, jer se tu najbrže i najlakše pregreje. Bolje je ostaviti psa u kući tokom vrelog dana, jer u domu ipak ima svežije mesto za odmor i mnogo vode (u koju treba da stavite pokoju kocku leda). Osim toga, ako imate kuću i baštu, psu se dobro doći rashlađivanje u manjem bazenu ili crevom za vodu.

Ako psa morate da izvedete po vrućini, nosite njegovu posudu sa svežom, hladnom vodom. Ne zaboravite da ga zaštitite kremom sa zaštitnim faktorom, jer i pas lako izgori na suncu, pogotovo njegova njuška i vrhovi ušiju.

Mačke vole toplotu, ali ne i ekstremne vrućine

Kućni ljubimci i klimatske promene Foto: Shutterstock/dimaberlin

I mačke se mogu pregrejati na vrućini, iako su poznate kao životinje koje vole toplotu. Simptomi toplotnog udara su: preterano dahtanje, slinjenje i ubrzan puls.

Po toplom vremenu, mački obezbedite dovoljno hlada i vode i stavite kremu za sunčanje za kućne ljubimce na vrhove njenih ušiju i nosa, posebno ako je mačka bela.

Tokom najtoplijeg dela dana, najbolje je da se mačka rashlađuje u kući, u provetrenoj i svežijoj prostoriji. Sa mačkom budite aktivni rano ujutru i uveče, kad temperature nisu previsoke.

Klimatske promene koje se manifestuju vrućinama, ali i velikim poplavama, pomažu širenju brojnih parazita i bolesti, uključujući oboljenja koja prenose krpelji, infestacije buvama i srčanim crvima. Ovo dovodi i mačke i pse u opasnost.

Sve dok ljudi razumeju i pripremaju se za klimatske promene, kućnim ljubimcima je potrebna pomoć da se sa promenama izbore. Ovo se odnosi i na druge životinje koje držimo u domovima kao mezimce (gmizavce, zamorce, kuniće...)

Sve veće i učestalije katastrofe u vidu uraganskih oluja, poplava i ekstremnih suša znak su da je odgovornost za dobrobit kućnih ljubimaca i svih životinja isključivo na nama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari