• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da odviknete pticu od čupanja sopstvenog perja?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dno kaveza vašeg krilatog drugara prekriveno je gomilom perja, a ona snuždeno sedi na prečki, pokušava da vas ugrize ili je nezainteresovana: smesta je odnesite veterinaru, jer će u suprotnom ostati sasvim ćelava!

  • 0
Ptica i čupanje perja Foto: Shutterstock

Čupanje perja je tipično ponašanje ptice koja je pod stresom ili joj je dosadno.

To je nezdrava navika, ali ptice to čine da bi ublažile neke svoje tegobe. U izvesnim slučajevima čupanje perja je normalno ponašanje, a ponekad postaje zabrinjavajuće.

Osim što je perju potrebno izvesno vreme da poraste, ptica neće izgledati kao pre. Pritom, novo perje je slabijeg kvaliteta i bleđe.

Čupanje ili žvakanje perja nije normalno ptičije ponašanje i treba ga prekinuti pre nego što se stanje pogorša.

Kako pomoći ptici da prestane sa čupanjem perja?

Šta je čupanje perja?

Ovo štetno ponašanje ptice izazvano je raznim stresorima. Pokazuju ga ptice u zatočeništvu tako što čupaju svoje perje ili ga grizu do te mere da ono ispada. One to čine kljunom i obično čupaju perje na grudima.

Čupanjem perja ptica sebi obezbeđuje mentalnu stimulaciju ili se opušta. Gotovo svi papagaji u zatočeništvu mogu patiti od ovog problema u ponašanju, a neke ptice koje stignu na svet čupaju perje svojih roditelja!

Znaci da ptica čupa sopstveno perje su: velika ćelava područja na telu, krvarenje, osip, promena boje kože, izvlačenje i cepanje perja (ako ih vlasnik podveže), češanje, izražena agresija, velike količine perja na dnu kaveza, suva i oljuštena koža na oštećenim mestima, ljuljanje ptice, nezainteresovanost za druženje sa vlasnikom i izraženo neprijateljstvo.

Uzroci čupanja perja

Ako smeštaj ptice nije adekvatan - premali ili tesan kavez - ona će čupati svoje perje kako bi ublažila simptome dosade i stresa.

Bol je još jedan uzrok ovog ponašanja ptice. Ona teško podnosi bol te će pokušati da namerno izazove novi - čupanjem perja - kako bi "zaboravila" na osnovni bol.

Ptice čupaju svoje perje i kad traže pažnju. Ako se društvena ptica, koja prirodno treba da živi sa drugim pripadnicima svoje vrste, drži sama, sasvim sigurno će razviti problem u ponašanju. Usamljeni papagaji i oni koji nemaju interakciju sa ljudima ili igračkama će pokazati ovakvo ponašanje.

Virusna bolest, nelagodnost, endokrine bolesti, nedostatak vitamina… česti su uzroci čupanja perja. Ptica će se ponekad osećati loše i bespomoćno čak i kad dobije stručnu pomoć i lekove.

Domaćinstva su pravi magacini toksičnih supstanci koje mogu naškoditi ptici. Ovo uključuje dim cigareta, olovo iz zarđalih metalnih kaveza, aerosole, dim iz peći i slično.

Ptice mogu biti alegorične na mnogo različitih stvari. Alergijska reakcija izaziva svrab na koži i uzrokuje češanje ili čupanje perja dok ono ne ispadne i stvori suvu ćelavu mrlju na telu. Ptice su obično alergične na pojedino zrnevlje i određene supstance u domaćinstvu.

Ako se ptice hrane namirnicama ili hranivom lošeg kvaliteta, sklone su razvoju različitih zdravstvenih problema. Njihova koža će biti sklona svrabu, a perje će postati lomljivo i lakše ispadati.

Lečenje i sprečavanje čupanja perja

Hranite pticu raznovrsnim semenjem, orašastim plodovima, komercijalnom hranom za ptice, svežim voćem i povrćem. Izbegavajte neproverena hraniva i namirnice koje mogu izazvati alergiju. Posavetujte se sa veterinarom o izboru hrane za vašeg pernatog kućnog ljubimca.

Ptičiji kavez treba da bude dovoljno veliki za udoban smeštaj ptice. Obezbedite joj dovoljno igračaka i zanimacija koje će je stimulisati mentalno i fizički. Potrudite se da držite ptice u paru, a ako ste pobornik samo jednog ljubimca, pružite ptici dovoljno svakodnevne interakcije kako biste sprečili da se dosađuje.

Kavez udalite od izvora toplote, ali osigurajte dovoljno vazduha. Redovno ga čistite i obrišite svu prolivenu vodu iz posude kako biste sprečili bujanje buđi.

Vlažna sredina je plodno tlo za bakterijske i gljivične bolesti. Podlogu u kavezu redovno menjajte, a ostatke voća i povrća uklonite ako ptica ne želi da jede.

Nemojte pušiti u blizini kaveza! Pticu držite podalje od kuhinje. Izbegavajte da prskate dezodorans ili sprej za osveženje vazduha u blizini kaveza.

Čupanjem perja trebalo bi da se pozabavi veterinar za ptice. On će utvrditi uzrok ove pojave i pomoći u daljem lečenju ptice.

Ako čupanje perja postane ekstremni problem vaše ptice, možete se obratiti stručnjacima koji se bave poremećajima ponašanja kod životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari