• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlasnici, oprez: 10 najobičnijih stvari u vašem dvorištu mogu biti pogubne po psa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste sigurni da je vaša cvetna oaza iza kuće bezbedna za vašeg kućnog ljubimca? Svakodnevno proveravajte sledećih deset potencijalnih “iznenađenja” kako biste sačuvali zdravlje svom mezimcu

  • 0
Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Vaša kućica je vaša slobodica, ali i velika briga, pogotovo ako imate baštu i kućnog ljubimca koji voli da izlazi.

Travnato-cvetni eksterijer koji s ljubavlju negujete može postati prijatno mesto za kućnog ljubimca.

Ova oaza ipak može postati i noćna mora, u zavisnosti od vašeg opreza i posvećenosti brizi i sigurnosti psa.

Šta predstavlja potencijalne opasnosti u vašem dvorištu?

Evo najčešćih deset predmeta i pojava na koje morate obratiti pažnju kako biste na vreme zaštitili psa.

1 Otrovne biljke

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Najlepši delovi vaše baste mogu biti najopasniji za psa. Mnoge vrste cveća, kao što su đurđevak, ljiljan, bršljan… su otrovne ukoliko ih pas gricne ili proguta.

Simptomi trovanja su: povraćanje, dijareja, napadi, pa čak i uginuće. Zato proverite koje biljke ne smete saditi u vrtu ukoliko imate psa.

2 Opasna kućna ograda

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Čak i kućna ograda koja štiti ukućane i psa od neželjenih posetilaca, može povrediti vašeg ljubimca. Ako pas pokuša da se provuče kroz rupe ili kopa ispod ograde, mogao bi da pobegne ili da se povredi.

Obezbedite ogradu dovoljno debelom žičanom mrežom kako biste sprečili bekstvo psa ili štetu.

3 Štapovi i komadi drveta

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Donošenje štapa psu je beskrajno zanimljivo sve dok ne proguta delić drveta, koji se može zaglaviti u njegovom jednjaku, raseći sluznicu želuca i creva ili izazvati zatvor.

Uklonite iz dvorišta zaostale komade drveta, grane i štapove. Sa psom se možete zabaviti tako što ćete mu bacati loptu, gumeni frizbi ili igračke od materijala koji se ne raspada lako.

4 Sunce kao izazivač toplotnog udara

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Previše igranja na suncu može izazvati velike probleme psu. Toplotni udar i iscrpljenost dovode do malaksalosti organizma i poremećaja rada organa, pa čak i do ozbiljnijih posledica.

Pas koji doživi toplotni udar je nemiran, prekomerno dahće, pokazuje slabost i konfuziju.

U dvorištu treba da postoje senovita mesta gde pas može bez bojazni da boravi. Obezbedite ljubimcu mnogo sveže vode!

5 Toksični kakao malč

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Malč je prirodan materijal: pomaže rastu i zaštiti biljaka i nastaje raspadanjem, odnosno usitnjavanjem kore drveta ili kakaoa. Pripazite: čokolada je smrtonosna za pse, a neke vrste kakao malča sadrže opasne sastojke - teobromin i kofein – koji su prisutni u čokoladi.

Neki vlasnici pasa su prijavili uginuće svojih ljubimaca koji su progutali kakao malč. Trovanje se manifestuje povraćanjem, ubrzanim radom srca, drhtanjem i napadima.

6 Besprekoran travnjak nije bezopasan

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

U psećem urinu ponekad ima tragova pesticida, jer pas koji boravi u dvorištu lako pokupi tragove ovih hemijskih preparata.

Izloženost hemikalijama može značajno povećati rizik obolevanja psa od raka bešike. Ovi otrovi zadržavaju se na travi najmanje 48 sati, pa i duže ako je trava suva.

Nakon tretmana travnjaka, ograničite psu boravak u dvorištu ili ga izvedite u šetnju. Unošenje herbicida i đubriva u organizam psa stvara još više zdravstvenih problema.

7 Insekticide držite daleko od domašaja šapa 

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Glodari, insekti, puževi i druge štetočine koje borave u vašem dvorištu mogu se uništiti otrovom, ali on može naškoditi i psu. Ukoliko dospe u njegov stomak izazvaće dijareju, obamrlost i otežano disanje. Đubrivo, pesticide i insekticide držite daleko od domašaja psa.

8 Plavo-zelene alge iz jezera i bara

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Ako živite blizu jezera, ribnjaka ili potoka, proverite da li u vodi ima plavo-zelenih algi. One su poznate i kao "ološ iz ribnjaka“, jer formiraju plutajuće prostirke na površini vode.

Za razliku od pravih algi, plavo-zelene alge oslobađaju štetne toksine u vodu. Ako je pas popije, ona će izazvati povraćanje i dijareju.

Nažalost, plavo-zelene alge se ne mogu uništiti hemijskim tretmanom.

9 Zabranjeno povrće i voće

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Ako gajite crni i beli luk, paradajz, vlašac... znajte da su to pravi otrovi za psa, iako su zdrave i poželjne namirnice u ishrani čoveka. One mogu izazvati gastrointestinalnu iritaciju kod psa i oštećenje crvenih krvnih zrnaca.

Zato ogradite baštu ili gajite povrće na mestu koje pas fizički ne može da dosegne.

10 Vatra je opasna za pse i vlasnike

Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

Spaljivanje smeća brzinski eliminiše otpad, ali oslobađa opasne produkte koji mogu naškoditi i vama i psu. Osim poteškoća sa disanjem, posledica dodira sa vatrom su opekotine. Osim toga, čak i kad se vatra ugasi, pepeo zagađuje travu kroz koju prolazi pas.

Povedite računa o svim opasnostima koje vašeg psa vrebaju iz dvorišta i uklonite ih na vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari