• 0
 ≫ 

Neophodna zaštita životinjama tokom vrućina: One mogu dobiti toplotni udar, simptomi kao i kod ljudi

 ≫ 

Da ne bi došlo do neželjenih posledica, životinje treba zaštiti od posledica vrućina, kako se štite i ljudi

  • 0

Foto: Miloš Dojčinović / Telegraf.rs

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju i visoke temperature, kako ljudima, tako smetaju i životinjama i mogu ugroziti njihovo zdravlje.

Sve vrste životinja mogu dobiti toplotni udar, a kako kaže veterinarka Klara Ćurčin, i simptomi koje imaju su isti, prenosi Tanjug.

- Obično počinje s dahtanjem, s početkom mirovanja jer životinja pokušava da se na neki način istinktivno ohladi - rekla je Ćurčinova za Tanjug.

Dodaje da ako životinja sama uspe da se ohladi, organizam se vraća u normalu, ali mogu ostati posledice koje vlasnik i ne vidi.

- Zato je apsolutno preporuka da se životinja - pas, mačka, konj, koja god vrsta, odvede kod veterinara - ističe Klara Ćurčin.

Da ne bi došlo do neželjenih posledica, životinje treba zaštiti od posledica vrućina, kako se štite i ljudi.

Doktorka Ćurčin kaže da ono što prija vlasniku, to prija i njegovom kućnom ljubimcu, nebitno da li je u pitanju pas, mačka, hrčak i dodaje da ako se  preporučuje ljudima da nema ekstremnih aktivnosti između 10.00 pre podne i 17.00 po podne, onda to važi i za životinje.

- Ne treba preterano ohladiti prostoriju, ne treba direktno iz prehladne prostorije izaći na 40 stepeni. Kretanje je neophodno, ali nije obavezno onoliko koliko se radilo i kada je 20 stepeni napolju - kaže doktorka Ćurčin.

Prema njenim rečima, veterinari obično preporučuju da se životinjama desetak odsto smanji regularan obrok zbog smanjenog kretanja i da se ne izlažu ektremnim treninzima.

- To znači da ne treba da sednete na klupu u hladu, a vašem kučetu bacate lopticu da se istrči - kazala je Klara Ćurčin.

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari