• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi je jedu sa uživanjem, pečenu, kuvanu i pasiranu: Budite oprezni, jer ovi delovi bundeve su veoma opasni

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne morate biti pristalica običaja sa Zapada da biste ljubimca počastili ukusnom tikvom, ali morate znati koje njene delove pas ne sme da pojede

  • 0
Pas i bundeva Foto: Shutterstock

Stručnjaci koji se bave ishranom pasa tvrde da ukusna i naizgled bezbedna namirnica bez koje je praznik sa Zapada - Noć veštica - nezamisliv, može da postane opasna za kućne ljubimce.

Pripreme uoči praznika koji se na Zapadu obeležava svakog 31. oktobra su u punom jeku, od entuzijastičnog ukrašavanja domova sablasnim ukrasima do nabavke i pripreme večere na kojoj je glavna "zvezda" bundeva svih oblika i ukusa. Vlasnici pasa znaju da je čokolada jedna od najnepoželjnijih namirnica koja je takođe neizostavna na prazničnoj trpezi, ali Endru Lil, izvršni direktor kompanije za osiguranje kućnih ljubimaca Vaggel, otkriva da je i bundeva namirnica  od koje treba držati podalje kućne ljubimce.

Iako mnogi vlasnici pasa daju ljubimcima bundevu, ovo ukusno i zdravo povrće može biti pretnja zdravlju životinje. Psi mogu da jedu bundevu u određenim oblicima – idealna je oguljena i iseckana, pečena ili u obliku pirea. Bundeva je dobar izvor vlakana i elemenata u tragovima i pomaže varenju i mnogi vlasnici pripremaju obroke za pse koji sadrže bundevu. Međutim, neki delovi bundeve nisu bezbedni za ishranu naših pasa.

Kora bundeve može biti opasna, jer se njom mogu ugušiti manji psi i štenci, a može da blokira stomak i creva.

Stabljike i listovi bundeve prekriveni su sitnim, bodljikavim dlačicama koje mogu da naškode psima - posebno štencima - jer iritiraju usta tokom žvakanja, zatim grlo i jednjak prilikom gutanja i naposletku stomak.

Bundevu koju pripremate psu nemojte zaslađivati ni začinjavati, u suprotnom pas može doživeti gastrointestinalne tegobe, pankreatitis i druge tegobe.

Pas i bundeva Foto: Shutterstock

Da pas ne bi pao u iskušenje da posegne za poslasticama koje su mu zabranjene, pobrinite se da ih držite podalje od njegovog domašaja, u visokim ormarićima i zatvorenim kutijama. Zamolite decu i posetioce u domu da ne hrane psa proizvoljno ovim slatkišima.

Psu možete unapred da pripremite bezbedne obroke: štapiće šargarepe i male komade kuvane ili pečene bundeve.

U slučaju da i pored mera predostrožnosti pas pojede zabranjene delove bundeve, najverovatnije će povraćati, a vi se pripremite da ga odvedete veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bundorez- umetnost pravljenja dekoracija od bundeve za Noć veštica

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari