• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bundeva se toplo preporučuje u ishrani pasa, ali u nekim slučajevima može da bude i izuzetno opasna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je ukusno i hranljivo i savetuje se kao dodatak obrocima, ovo voćno povrće ponekad se kombinuje sa dodacima koji su toksični za životinje

  • 0
Pas i bundeva Foto: Pixabay/elfinfox

Bundeva se s pravom može nazvati rajskom namirnicom.

Osim što je izuzetna u ishrani čoveka, bundeva blagotvorno utiče i na stomake i sveukupno zdravlje naših kućnih ljubimaca.

Ovoga puta ćemo preskočiti kultnu ulogu bundeve na Zapadu, iako je i u našoj zemlji prihvaćeno obeležavanje pojedinih praznika koji nisu primereni našoj istoriji. Sve u svemu, vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje se oprez prilikom davanja poslastica na bazi bundeve.

Mešavine raznih namirnica sa kojima se bundeva kombinuje, kao i slatki i slani dodaci, mogu da nanesu ozbiljnu štetu gastrointestinalnom traktu vašeg psa, piše The sun.

Muskatni oraščić, velike količine cimeta i drugi začini koji poboljšavaju ukus bundeve razlozi su vanrednih odlazaka veterinaru i značajnih novčanih izdataka u vreme praznika.

Pas i bundeva Foto: Pixabay/elfinfox

Stručnjaci upozoravaju: "Psi mogu da jedu bundevu: ona se preporučuje u njihovoj ishrani, jer je dobar izvor vlakana, gvožđa, kalijuma, karotena i vitamina A i potpomaže varenje. Nezaslađeni pire od bundeve, konzervisana ili pečena bundeva su odlične varijante ove namirnice koju čak i štenci mogu da jedu. Ali, neki delovi bundeve i proizvodi od nje nisu bezbedni".

Semenke bundeve treba držati podalje od štenaca koji ih mogu progutati i doći u opasnost od gušenja. I kora bundeve može da bude opasna ukoliko se proguta, jer može začepiti creva. Stabljike i listovi ove biljke takođe su štetni, jer su prekriveni bodljikavom dlakom koja iritira usta, grlo i stomak.

Pas i bundeva Foto: Pixabay/dipakpatelin

Praznični dani podrazumevaju konzumiranje velikih količina čokolade, grožđa, crnog i belog luka koji nipošto ne smeju dospeti u usta pasa. Osim predstojećih iritantnih zvukova petardi i vatrometa u danima praznika, na koje ne možete mnogo da utičete, barem se potrudite da sačuvate stomak svog kucova: samo povedite računa o tome šta bacate ispred njega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari