• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Elizabetanska kragna, efikasno pomagalo za pse koji se oporavljaju od operacija ili povreda

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlasnici tvrde da ljubimci po svaku cenu žele da skinu s vrata ovu čvrstu plastičnu zaštitu, pa su smišljene i mekane varijante

  • 0
Pas i viktorijanska kragna Foto: Shutterstock/Alyssarich

Elizabetanska kragna za životinje je neizbežna plastična "ogrlica" koju svaki kućni ljubimac mora da nosi u nekom trenutku svog života. Koliko god smešno izgledali, ovi plastični štitnici oblika konusa imaju važnu ulogu. E-ogrlica, elizabetanska ogrlica ili plastični konus je plastična zaštita, oblikovana kao okrnjen konus, koja sprečava životinju da gricka ili liže povređene ili operisane delove tela i da se češe po glavi ili vratu dok zarastaju rane ili povrede.

Kada je ljubimcu neophodna ova kragna, kako odabrati pravu veličinu i pripremiti ljubimca za konus i koje su alternative ako životinji nikako ne možete da stavite ovu zaštitu?

Zašto psi moraju da nose kragnu

Elizabetanska kragna stavlja se oko vrata životinje kako bi se sprečilo da grize, grebe ili liže mesto koje veterinar pokušava da zaleči. Ona sprečava ljubimca da izazove dodatne probleme sa kožom ili hirurškim rezom, jer neki psi lako pogoršaju stvari, pa čak i uklanjaju šavove sa hirurškog mesta, izazivajući velike komplikacije.

Konus se preporučuje i u slučaju kad se pas često češe ili ga neko mesto na telu previše svrbi, bez obzira na to da li je imao operaciju.

Veličina kragne, pripreme, stavljanje i uklanjanje

Veličina kragne varira u zavisnosti od veličine psa i dužine njegovog lica. Ako je moguće, kragnu uzmite unapred, pre operativnog zahvata, kako bi joj se pas postepeno prilagodio (2-3 dana). Kad pas nosi zaštitnu ogrlicu, dajte mu poslastice kako biste stvorili pozitivnu asocijaciju. Potrebno je da rasklonite lomljive stvari: čak i najbolje vaspitan ljubimac može da napravi nered dok se kreće po stanu sa plastičnom zaštitom oko vrata.

Pas i viktorijanska kragna Foto: Shutterstock/Mia Hao

Obično veterinar stavi zaštitnu ogrlicu psu tokom posete. U slučaju da vlasnik to mora da uradi sam, treba prethodno da se informiše o potezima postavljanja zaštitne kragne psu. Potezi se sastoje od odvezivanja konaca koji spajaju konus, stavljanja kragne preko glave, provere položaja ušiju - treba da budu unutar kragne, zatim se kragna zateže (između oboda i vrata psa treb d postoji prostor od dva do tri prsta). Kragna treba da bude dovoljno pričvršćena i da ne izaziva nelagodnost kod psa.

Pas treba da nosi kragnu oko nedelju dana, 24 časa, pogotovo ako vlasnik ne može da pazi na njega tokom zarastanja rane. Kragna se može skinuti privremeno, tokom šetnje. Zaštitnu kragnu treba higijenski obraditi nekoliko puta, uz korišćenje sapuna i mokre krpe.

Pas i viktorijanska kragna Foto: Shutterstock/Jusol

Alternative elizabetanskoj kragni

Neki psi ne mogu da podnesu kragnu na svom vratu, pa se često zaleću u zidove i stolove kako bi ih polomili. Ako pas pokazuje znake nervoze zbog kragne ili se ne snalazi dobro sa njom, posavetujte se sa veterinarom o alternativnim rešenjima.

Najpopularnije zamene plastičnim kragnama za pse su: ogrlice na naduvavanje (podsećaju na jastuke za vrat i predstavljaju mekšu opciju u odnosu na tradicionalni konus, a mnogi profesionalci koji se bave zdravljem životinja tvrde da su ogrlice na naduvavanje udobnije za psa i ne izazivaju nezgode u domu), ogrlice za vrat (slične protezama za vrat koje nose ljudi, manje su i mekše od tradicionalnog konusa i samo se omotavaju oko vrata), meke kragne (obično su od meke tkanine, ali imaju manu, jer pas ne može da vidi kroz nju što mu otežava hodanje), "odeća za oporavak" (veliki komad tkanine koji pokriva većinu tela psa i dobra je opcija ako pas ne podnosi da ima nešto na vratu).

Postoji i "home mejd" varijanta odeće za oporavak, u vidu stare majica ili košulje na kojoj treba proseći četiri rupe za noge psa i iseći dugačke trake za vezivanje na obe strane.

(Dailypaws/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dušica! Povredio se, a gazde su se potrudile da mu ulepšaju bolan dan

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari