• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Može li pas da pati od hemoroida

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Anatomija psa drugačija je od ljudske: pas ima horizontalni gastrointestinalni sistem i ne trpi pritisak na rektalno područje, ali se nekakva "ispadanja" ipak dešavaju

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/Tom Harper

Pseća anatomija drugačija je u odnosu na anatomiju čoveka, ali i jedni i drugi mogu da pate od istih oboljenja. Psi mogu da imaju probleme sa anusom i rektumom baš kao i ljudi, ali retko mogu da dobiju hemoroide.

Mnogi veterinari tvrde da psi ne mogu da dobiju hemoroide: anatomija njihovog tela se razlikuje od ljudske, sa horizontalnim gastrointestinalnim sistemom, što smanjuje količinu pritiska na to područje i značajno umanjuje šanse za pojavu hemoroida. Umesto da dobiju hemoroide, psi pate od prolapsa rektuma kada se previše naprežu, ali se "ispadanje" dešava i zbog drugih razloga.

Neki veterinari pak tvrde da psi ipak mogu da obole od hemoroida.

Može li pas da dobije hemoroide ili se nešto drugo dešava ispod njegovog repa?

Kod ljudi, hemoroidi su otečeni krvni sudovi koji se nalaze u rektumu, obično su unutrašnji, ali mogu se i videti. Psi retko dobiju hemoroide, ali ako se to desi, potrebna im je hitna medicinska pomoć, zbog konstantnog povećanog protoka krvi u tom delu tela.

Uzroci pojave hemoroida kod pasa

Prolaps kod pasa obično se javlja kada postoji pritisak u rektalnom području, što uzrokuje širenje krvnih sudova. Prošireni krvni sudovi imaju povećan protok krvi što uzrokuje njihovo dodatno ispupčenje. Veterinari smatraju da loša ishrana u kombinaciji sa lošim tonusom mišića takođe može imati uticaj na ovu pojavu koja se javlja i zbog drugih razloga.

Pas Foto: Shutterstock/Aruni Udeshika

Najčešći uzroci pojave ove vrste prolapsa kod pasa su starost (kako psi stare, njihova tela postaju manje fleksibilna i sklonija povredama, a isto se dešava i sa njihovim sistemom za varenje, što uzrokuje opterećenje mišića i ligamenata koji podržavaju krvne sudove u predelu anusa i izazivaju prolaps) i genetika (ako pas ima roditelje ili braću i sestre koji su patili od ovoga, postoji velika šansa da će i oni patiti od istog problema, a postoje i rase sklonije rektalnom prolapsu kao što je baset). Hronična konstipacija takođe dovodi do poteškoća sa pražnjenjem, pas se previše napreže i to dovodi do oticanja krvnih sudova u rektalnom području. I dijareja može iritirati analni otvor i doprineti razvoju ovog problema. Gojazni psi su skloniji ovim tegobama, jer višak težine stvara dodatni pritisak na krvne sudove u analnom području. I nedostatak aktivnosti kod psa može dovesti do loše funkcije creva, čineći pse podložnijim ovoj tegobi rektuma.

Koje vrste hemoroida postoje kod pasa

Kao i kod ljudi, ova pojava kod pasa može biti unutrašnja i spoljašnja: unutrašnji se pojavljuju ispod obloge anusa, unutar rektuma, a spoljašnji su van rektuma, direktno ispod kože i izazivaju umerene ili jake bolove, u zavisnosti od lokacije izrasline i njene veličine, a mogu i da puknu, uzrokujući krvarenje i veću bol. Unutrašnje promene se teško otkrivaju bez veterinarskog pregleda, jer nema vidljivih znakova njihovog prisustva i obično su veće od spoljašnjih.

Simptomi koji ukazuju na hemoroide kod psa

Prvi znak da pas ima hemoroide je pojava svraba u zadnjici ili krvi u stolici, a ako pati od spoljašnjih izraslina, pas će vući zadnjicu po podu da bi ublažio iritaciju i nelagodnost.

U slučaju spoljašnjih hemoroida, lakše ćete ih uočiti. Ponekad se oni pogrešno dijagnostikuju, jer ih vlasnik pomeša sa fisurama i tumorima, pa je najpouzdaniji način otkrivanja odlazak veterinaru koji će obaviti detaljan pregled

Od ostalih simptoma koji mogu da ukažu na postojanje izraslina javljaju se: lizanje i grickanje donjeg dela, crvene ili ljubičaste mrlje na zadnjici, otečeni anus, krv u stolici.

Pas Foto: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Kako se leče hemoroidi kod psa

Lečenje hemoroida kod pasa je prilično jednostavno, nanošenjem određenih medikamenata ili biljnih rastvora na pogođeno mesto. Takođe bi trebalo da uvedete promene u ishranu vašeg psa, o čemu se prethodno posavetujte sa veterianrom. Uvođenje u ishranu vlaknastih namirnica je veoma važno, kao i ograničenje ili eliminisanje mlečnih proizvoda, uz pojačane količine vode.

Topla vlažna obloga na zahvaćenom području može smanjiti otok i ublažiti nelagodnosti. Sedeće kupke su dobre za tretman spoljašnjih hemoroida (napunite plitku posudu toplom vodom i ostavite psa da sedi u njoj nekoliko minuta). I kreme za lokalnu upotrebu mogu da ublaže svrab i iritaciju.

Tegobe sa hemoroidima mogu da traju nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od težine stanja i rase psa. Ako pas oseća neprijatnost i ima problem da sedne, treba mu podići zadnji deo tela pomoću jastuka ili urolanog peškira.

Nakon uspešnog lečenja hemoroida, treba preduzeti preventivne mere kako bi se smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja, a neke od njih su zdrava ishrana, redovne aktivnosti i eliminacija svih osnovnih zdravstvenih problema, savetuje struka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari