• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li vaš pas ima “ajkuline zube”: Najvažnija prevencija, a evo koje rase su na "udaru" malokluzije

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veterinari kažu da sedam posto odraslih pasa ima višak mlečnih zuba u vilici, a najpodložniji ovom problemu su gojazni psi i najmanje rase

  • 0
Ajkulini zubi kod psa Foto: Shutterstock

Veterinari s vremena na vreme praktikuju preglede kućnih ljubimaca kako bi imali uvid u njihovo oralno zdravlje, odnosno stanje zuba. Međutim, procesi na psećim zubima nisu samo oni koji se stiču s vremenom: postoje i urođeni oralni problemi koji se mogu manifestovati kad pas počne da odbacuje mlečne zubiće i dobije stalne. Jedan od problema sa kojima se susreću vlasnici pasa su "ajkulini zubi", piše Dailymail.

"Ajkulini zubi" su malo poznato stanje koje pogađa manje od deset posto pasa. Zvanično poznat kao perzistentni mlečni zubi (PDT), ovo je poremećaj položaja zuba koji u dva niza izlaze iz desni. "Ajkulini zubi" se pojavljuju u slučaju kad mlečni zubi psa ostanu fiksirani u vilici umesto da ispadnu kako bi napravili mesta stalnim zubima. Kako se tvrdi u novoj studiji Korin Valis, naučnice iz Lesteršira, rase pasa koje će najverovatnije patiti od ovog problema su jorkširski terijer, toj pudla, maltezer i čivava.

Ajkulini zubi kod psa Foto: Shutterstock

PDT može uzrokovati neusklađen zagriz ili malokluziju, što dalje izaziva krvarenje iz usta, kao i povećan rizik od parodontalne bolesti, ozbiljne infekcije desni.

"Zubi psa moraju biti jaki i zdravi kako bi obavljali mnoštvo zadataka u svakodnevnom životu", kaže Valis i dodaje da su "uporni mlečni zubi", tj. oni koji ne ispadnu u odgovarajućem trenutku, povezani sa malokluzijom - lošim zagrizom, traumom mekog tkiva i povećanim rizikom od parodontalne bolesti.

Studija je podrazumevala pregled medicinskih kartona 2,8 miliona pasa u SAD tokom petogodišnjeg perioda, od januara 2010. do decembra 2014. Što se tiče pojedinačnih rasa, jorkširski terijeri su imali najveću predispoziciju PDT-a (25,1 odsto), zatim maltezer i toj pudla (obe 14,8 odsto). Hrt je imao najnižu predispoziciju za malokluziju (0,1 odsto), a posle njega rodezijski ridžbek (0,2 odsto).

Ajkulini zubi kod psa Foto: Shutterstock

Niska predispozicija "ajkulinih zuba" bila je i kod nemačke doge, engleskog buldoga i boksera (svi 0,4 odsto). Sve u svemu, utvrđeno je da je predispozicija problema generalno veća i uočljivija među malim rasama. Tačan razlog ovoj sklonosti nije poznat, ali to može imati genetsku osnovu. "Ajkulini zubi" su bili 11 odsto češći kod gojaznih pasa, ali se ne zna uzrok ni ovom rezultatu.

Stoga vlasnici patuljastih i malih rasa pasa treba da budu svesni važnosti redovnih oralnih pregleda svojih ljubimaca, pogotovo u uzrastu od oko šest meseci, kako bi se identifikovao i uklonio bilo koji vid malokluzije.

"Kada se identifikuje, PDT se može ukloniti i ako se ovo sprovede do šestog meseca starosti, šanse za probleme povezane sa PDT, kao što je razvoj parodontalne bolesti ili malokluzije, mogu biti znatno smanjene", piše u studiji koja je objavljena u časopisu Research in Veterinary Science.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari