• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto je izmet psa ponekad "upakovan" u providnu opnu i liči na kobasicu u crevu?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izveli ste psa da obavi veliku nuždu i imali ste šta da vidite: njegov feces obavijen svojevrsnim omotačem nalik plastičnoj kesici. Kako da uz pomoć malog trika sa štapom proverite šta se dešava?

  • 0
Pas Foto: Shutterstock//Tanya Dol

Providna opna oko psećeg izmeta, nalik kesici ili providnoj foliji, sigurno će zbuniti vlasnike pasa koji su navikli da za ljubimcem pokupe "kaku" uobičajene smeđe boje izduženog oblika i klasične konzistencije.

Ipak, ukoliko vidite feces koji podseća na kobasicu u omotu sigurno ćete se zabrinuti. Stoga se nameće pitanje: kako izmet psa može da liči na kobasicu sa providnim omotačem i odakle uopšte ta "kesica" nalik želeu? Ukoliko je pas progutao nešto neuobičajeno, kako je to moglo da se tako uredno omota oko njegove stolice?

Evo šta treba da znate o psećoj stolici koja liči na kobasicu u crevu.

Šta je opna koju viđamo kao “oblogu” psećeg fecesa

U velikom broju slučajeva, omotač oko izmeta psa je sluz, gusta i lepljiva supstanca koju proizvodi sluznica njegovog crevnog trakta.

Sluz proizvode peharaste ćelije iz crevnog trakta psa, ali ih ima i u respiratornim i reproduktivnim putevima ljubimca. Njena osnovna funkcija je zaštita, hvatanje i uklanjanje stranih čestica, kao i vezivanje toksina, bakterija i virusa iz crevnog trakta. Sluz obezbeđuje podmazivanje i omogućava hrani i otpadu da efikasno klize kroz crevni trakt što olakšava i eliminaciju suvišnih materija.

Zašto sluz prekriva feces mog psa

Kao što se dešava i kod ljudi, sluz može biti prisutna u stolici psa kada je crevni trakt nadražen, upaljen ili oštećen. Kada je crevni trakt nadražen, peharaste ćelije proizvode više sluzi nego obično, pokušavajući da zaštite tkivo crevne sluznice. Prisustvo sluzi u stolici psa stoga deluje kao biološki marker različitih stanja koja izazivaju upalu ili iritaciju.

Pas Foto: Shutterstock/Willeecole Photography

Na šta signalizira sluz koja se viđa oko psećeg izmeta

Ako je pas izbacio stolicu koja izgleda kao da je spakovana u omot od kobasice, najverovatnije je reč o iritaciji debelog creva (kolitisa). Uzroci mogu da budu raznoliki, a jedan je i uvođenje nove namirnice ili druge vrste hrane psu. Kad pas pojede nešto novo, desiće se promene u njegovom digestivnom traktu koji nije navikao na "novitete", pa dolazi do povećane proizvodnje sluzi usled pojave iritacije. Osim toga, pas može imati mučninu, dijareju ili će povraćati.

Ako psu menjate ishranu, činite to postepeno!

Da li neki kućni lekovi leče sluz koji obavija pseću stolicu

Treba izbegavati ovakav vid lečenja psa: u slučaju uznemirenog stomaka, usled naglih promena u ishrani, uvođenje dijete će pomoći oporavak sistema za varenje kod psa.

Pas Foto: Shutterstock/Parilov

Sluz se može pojaviti oko stolice psa koji je uneo u sebe strano telo

Debelo crevo psa može detektovati prisustvo stranih predmeta i povećati proizvodnju sluzi, posebno ako je reč o oštrim ili nepravilnim predmetima. Oni iritiraju crevnu sluznicu i podstiču peharaste ćelije da proizvode više sluzi u pokušaju da zaštite ranjivo tkivo. Strani predmeti nepravilnog oblika mogu značajno da oštete crevni trakt i da izazovu opstrukciju ili perforaciju. Ovo su veoma ozbiljna stanja i mogu postati opasna po život.

Pojačana proizvodnja sluzi usled prisustva parazita u stolici psa

Paraziti mogu biti izazivači pojačane proizvodnje sluzi, usled iritacije. Uobičajeni crevni paraziti kod pasa su okrugle gliste, bičevi i ankilostome, ali su bičevi najčešći uzročnici pojačane proizvodnje sluzi kod mladih pasa čime se pokreće odbrambeni mehanizam sa ciljem izbacivanja parazita.

Pas Foto: Shutterstock/Natalia Fedosova

Može li opna oko psećeg izmeta da bude nešto drugo

Sluz se ne pojavljuje kao opna koja obavija ceo pseći feces, već se najčešće viđa u poslednjem delu koji izlazi iz tela. Međutim, u nekim slučajevima, ono što izgleda kao sluz, može da bude nešto drugo.

Ako ste u nedoumici, uz pomoć malog trika proverite šta je pas izbacio. Uzmite tanji štap i jednostavno probodite membranu: ako lako puca i deluje žilavo i sluzavo, reč je upravo o sluzi, a ako se ne lomi ili vam se tekstura čini čudnom, pogledajte pažljivije: nije nemoguće da je pas progutao upravo - plastičnu kesu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari