• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove četiri igračke nemojte davati psu, a evo i zbog čega

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako deluju praktično i bezazleno, predmeti koje vlasnici najčešće kupuju svojim psima mogu da budu veoma opasni ako se ostave bez nadzora

  • 1
Četiri najopasnije igračke za psa Foto: Pixabay/Mattycoulton

Vlasnici kućnih ljubimaca često u najboljoj nameri izlažu svog psa ili mačku potencijalnoj opasnosti.

Reč je o predmetima sa kojima se životinje zabavljaju, a mogu se nabaviti u svakom pet šopu.

Veterinarski stručnjaci navode da neke igračke za pse ne bi trebalo da kupujete svom ljubimcu.

Ovi predmeti mogu delovati privlačno vlasniku, a pas će se s njima sasvim lepo i dugo igrati.

Međutim, nepažnja i druge okolnosti mogu ozbiljno da ugroze psa, pa čak i da ga usmrte.

Ove četiri igračke za pse su potencijalno opasne i treba ih izbegavati, piše Thesun.

1. Kosti

Četiri najopasnije igračke za psa Foto: Pixabay/Shutterbug75t

Kosti su možda prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o igrački za psa. Ove dugotrajne poslastice za žvakanje su jeftine i lako se nabavljaju. Međutim, obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari pre nego što ih date psu.

Veterinari savetuju da uklonite masnu srž iz kosti, jer ona može izazvati pankreatitis kod pasa sa osetljivim stomakom. Osim toga, kost ponudite sirovu, jer se kuvana lako raspada kad pas počne da je grize. Kad kupujete kost, osim što treba da bude veoma sveža, treba da bude duža od njuške vašeg ljubimca. Ovo će sprečiti da se kost zaglavi iza donjih zuba psa: u suprotnom će biti neophodna intervencija veterinara.

2. Gumene lopte

Četiri najopasnije igračke za psa Foto: Pixabay/evondue

Izbegavajte da psu dajete gumene lopte, pogotovo male! Osim što mogu da izazovu gušenje, loptice se mogu zaglaviti u psećim ustima ili ih ljubimac može progutati. Dešava se da psi sa jakim zubima pregrizu lopte i progutaju delove, što zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

3. Male ili polomljene igračke

Četiri najopasnije igračke za psa Foto: Pixabay/Opal

Možda izgledaju slatko i pas se s njima sjajno zabavlja, ali male igračke jednostavno nisu za njega. Osim što ih može progutati, pas će imati problem ako se raspadnu na delove koji mogu dospeti u njegova usta i dalje u creva. Zaglavljivanje predmeta u crevima zahteva neodložnu operaciju koja nije ni laka ni jeftina.

4. Kosti od sirove kože

Četiri najopasnije igračke za psa Foto: Pixabay/guvo59

Kosti od sirove kože veoma su popularne među mnogim vlasnicima i psi veoma vole ove komercijalne predmete. Ipak, ako vaš kucov odlomi fragmente ove kosti i proguta ih, to može dovesti do problema sa crevima. Krhotine kosti od sirove kože nabubre kad se progutaju i operacija je jedini način da se otkloni blokada. Važno je da pazite na svog psa dok uživa u igri sa koskom od sirove kože.

Veterinari navode i druge opasne predmete sa kojima se psi mogu zaigrati. Reč je o namirnicama koje nipošto ne treba nuditi ljubimcima, a suvo grožđe, crni i beli luk samo su neki od primera.

I damama vlasnicama pasa savetuje se oprez kad je reč o držanju toaletnih predmeta: oni treba da budu apsolutno nedostupni vašem ljubimcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka

    9. oktobar 2023. | 10:30

    A sta smemo da im damo da se igraju? Bilo bi lepo da i to znamo.