• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da prepoznate da vaš pas ima groznicu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ljubimac bezvoljno leži i ne može da se pokrene, odbija hranu, drhti i na dodir je topliji nego inače, odmah mu izmerite temperaturu, pa ako je visoka, odvedite ga kod veterinara

  • 0
Pas i groznica Foto: Shutterstock/Olga Anikina

Visoka temperatura nije nimalo bezazlena pojava i može da ukaže na ozbiljna stanja, kako kod ljudi, tako i kod četvoronožaca.

I psi mogu imati visoku temperaturu, ali ona nije lako uočljiva. Zato vlasnik treba pažljivo da prati ponašanje ljubimca i nauči kako da uoči detalje koji ukazuju na visoku temperaturu.

Ovo su najvažnije činjenice koje se odnose na groznicu kod psa i ujedno signali koji govore da mu je potrebna pomoć veterinara.

Simptomi groznice kod pasa

Psi razvijaju groznicu kao odgovor na bolest ili infekciju i to je prirodan način borbe njihovog tela. Groznica se javlja u mnogim oblicima i iz različitih razloga.

Posmatrajte ponašanje psa i proveravajte fizičke znake koji ukazuju da pas ima problem.

Evo nekoliko najčešćih pokazatelja groznice.

Povišena telesna temperatura

Izmerite temperaturu psu rektalnim toplomerom za kućne ljubimce. Normalna telesna temperatura psa je 38 do 39,2 stepeni Celzijusa, a ako je viša, može ukazati na groznicu. Ako iz nekog razloga psu ne možete da izmerite temperaturu, odvedite ga kod veterinara.

Letargija

Groznica uzrokuje letargiju, odnosno umor, nedostatak energije i bezvoljno ležanje. Ovo je uvek jasan pokazatelj da sa psom nešto nije u redu. To može biti groznica, ali svakako treba da odvedete psa na pregled.

Drhtavica

Ovo je jasan i nepogrešiv znak groznice, kad psi drhte pokušavajući da regulišu svoju telesnu temperaturu. To je prirodan način na koji se telo bori protiv visoke temperature. Ako u kući nije hladno, a pas drhti, proverite mu temperaturu.

Pas i groznica Foto: Shutterstock/Javier Brosch

Gubitak apetita

Psi mogu stalno da jedu, a ako odbijaju, budite sigurni da nešto nije u redu. Pas koji ima groznicu gubi apetit i ne interesuju ga hrana i voda. Ako iznenada pokaže izbirljivost i nezainteresovanost za obroke, potražite savet veterinara.

Zabluda o suvoj i toploj njuški

Postoji još jedan simptom koji mnogi vlasnici često smatraju pokazateljem groznice, a zapravo je reč o zabludi. Suprotno popularnom verovanju, topla i suva njuška kod psa nije nužno znak groznice. Temperatura i vlažnost psećeg nosa stalno variraju u normalnim okolnostima, pa neka vas ovaj znak ne uplaši.

Ako posumnjate da pas ima groznicu, najjednostavniji način je da "ne razbijate glavu" i odvedete psa kod veterinara. On će obaviti detaljan pregled, uraditi testove i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Od suštinskog je značaja da pas dobije pravu dijagnozu, a dok ne stignete u ordinaciju, hladite svog ljubimca i pokušajte da mu smanjite temperaturu tako što ćete mu na šape i uši staviti peškir natopljen hladnom vodom.

Postoje čak i specijalni peškiri za hlađenje pasa, dizajnirani da budu prva pomoć kod toplotnog udara ljubimca. Ne pokušavajte da samostalno i "odokativno" lečite groznicu psa lekovima koje sami koristite kad imate iste probleme, jer mnogi humani lekovi imaju toksično dejstvo na pse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari