• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo upozorenje veterinara o smrtonosnoj bolesti pasa: Ovo su četiri tipična znaka zaraze

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najopasniji virus koji desetkuje štence i nevakcinisane pse, prema najnovijim istraživanjima, preživljava na otvorenom duže od šest meseci

  • 0
Psi i parvo Foto: Pxhere

Najnovije upozorenje veterinara iz celog sveta ima najoštriji ton do sada.

Stručnjaci za zdravlje životinja uputili su apel vlasnicima pasa zbog činjenice da virus, odgovoran za pojavu najsmrtonosne bolesti kućnih ljubimaca, ostaje na otvorenim površinama godinama i u svakom trenutku može da zarazi životinje.

Kako prenosi Thesun, dr vet. med. Savidž, gostujući na TikTok profilu thevets_official, pozvala je vlasnike pasa da zaštite svoje ljubimce pre nego što bolest zahvati njihov imuni sistem.

Pošast o kojoj je reč zove se parvovirus (skraćeno parvo) i može se dobiti preko trave, ljudskih ruku, kreveta za kućne ljubimce i na još mnogo načina. On se širi telesnim tečnostima, uključujući izmet i sadržaj koji pas povrati.

"Parvovirus je izuzetno zarazna bolest pasa koja izaziva slabost, letargiju, povraćanje i tešku, često krvavu dijareju", objasnila je dr Savidž u TikTok video snimku.e parvo, veterinar mora odmah da pristupi lečenju agresivnim metodama. U suprotnom, štene neće izdržati nalet virusa koji izaziva tešku dehidraciju i uginuće", tvrdi Savidž.

Psi i parvo Foto: Pxhere

Virus deluje tako što napada ćelije u crevima psa i sprečava ga da apsorbuje vitalne hranljive materije, i upravo to uzrokuje da ljubimac postane slab i da dehidrira.

Štenci i nevakcinisani psi su najviše izloženi riziku, tako da je važno da svog ljubimca vakcinišete na vreme.

@thevets_official Protect your pup! 🐶🐾 Don’t let canine parvovirus take the lead! 🦠 #doghealth #canineparvovirus #petcare #dogsoftiktok #thevets #vets ♬ original sound - The Vets

Epidemije parvo virusa su najčešće u gradovima sa velikom populacijom nevakcinisanih pasa, saopštio je Blue Cross.

Stručnjaci procenjuju da parvo može da preživi napolju, na primer na travi, najmanje šest meseci, ali i mnogo duže.

Zbog toga je izuzetno važno da pas bude vakcinisan.

Veterinari obično daju prvu vakcinu u starosti šteneta između šest i deset nedelja. Druga vakcina se daje dve do četiri nedelje nakon prve doze, a dopunska vakcina se daje godinu kasnije. U zavisnosti od rase i dogovora sa veterinarom, psi će dobijati doze vakcine i u kasnijem životu.

Psi i parvo Foto: Pxhere

Nažalost, ne postoji lek koji ubija ovaj virus. Zbog toga je neophodno hitno odneti psa veterinaru ako uočite znake parvoa.

Većina uginuća dešava se 48 do 72 sata nakon pojave simptoma. Pas mora da bude hospitalizovan kako bi dobio intravenozne tečnosti koje će sprečiti dehidraciju i lekove koji će prekinuti povraćanje.

Parvo virus nije zarazan za vlasnike pasa, ali se može preneti rukama, odećom i obućom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari