• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šar pej groznica: Nasledni autoimuni poremećaj nepoznatog porekla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaki četvrti pas ove rase je genetski predisponiran sindromu ponavljajuće iscrpljujuće bolesti čiji se osnovni uzrok ne može identifikovati

  • 0
Šar pej Foto: Shutterstock

Šar-pej je popularna rasa pasa poznata po tipičnoj naboranoj koži, tvrdoglavosti ali i lojalnosti.

Međutim, mnogi vlasnici nisu sasvim upućeni u moguće zdravstvene probleme ove rase. Jedna od bolesti naslednog tipa je stanje poznato kao sindrom rekurentne groznice šar-peja (SRFS).

To je iscrpljujuća autoimuna bolest koju karakteriše visoka temperatura, bol i otoci u zglobovima i erupcije na koži. Javlja se u bilo kom uzrastu, ali je najčešća kod mladih šar pejeva.

Uzroci šar pej groznice

Ponavljajuća šar pej groznice ispoljava se kod skoro svakog četvrtog psa ove rase. Psi pogođeni ovim stanjem imaju recidivne epizode ​​groznice i upale, bez identifikovanog osnovnog uzroka. Oboljenje je slično porodičnoj mediteranskoj groznici kod ljudi. Uzrok je nepoznat, ali se smatra da je u pitanju autoimuni poremećaj.

Nenamernim napadom na sopstveno telo, imuni sistem psa izaziva upalu i oštećenje zglobova, kože i drugih unutrašnjih organa. Mogućnost da pas dobije šar pej groznicu povećava se genetskim varijabilama, što ukazuje na naslednu komponentu. Pojedini šar pejevi razvijaju ovo stanje zbog faktora okoline, uključujući izloženost određenim hemikalijama ili bolestima. Međutim, mnogo toga o osnovnim uzrocima SRFS je nepoznato i potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumelo ovo složeno stanje.

Simptomi šar pej groznice

Simptomi šar pej groznice mogu se razlikovati od psa do psa,  ali uobičajeni znaci su: visoka temperatura (praćena letargijom i gubitkom apetita), otečeni skočni zglobovi (pas deluje ukočeno ili bolno i može imati poteškoće sa hodom ili stajanjem), erupcije na koži (osip, crvenilo, čirevi), bol u stomaku (uz dijareju i povraćanje), problemi sa disanjem ili hronični kašalj.

Ovi simptomi mogu fluktuirati, prolazeći kroz remisije.

Ako pas pokazuje simptome SRFS-a, potražite pomoć veterinara. Pravovremeno reagovanje će pomoći u upravljanju simptomima i sprečiti dalje razvijanje oboljenja.

Lečenje šar pej groznice

Lečenje šar pej groznice zavisi od težine simptoma i zdravlja psa.

Glavni ciljevi lečenja su upravljanje simptomima i smanjenje upale. Terapija se odnosi na minimiziranje bola i sprečavanje oticanja zglobova, kao i na obaranje temperature i lečenje eventualnih infekcija.

Prevencija šar pej groznice

Pošto je uzrok šar pej sindroma rekurentne groznice nepoznat, prevencija može biti teško izvodljiva. Međutim, vlasnici ovih pasa mogu dosta toga da urade kako bi smanjili mogućnost psi steknu SRFS.

Pre uzgoja, šar pej roditelje treba genetski testirati na markere koji su povezani sa SRFS.

Dobro izbalansirana ishrana bogata hranljivim materijama može pomoći u održavanju jakog imunološkog sistema i opšteg zdravlja.

Redovni veterinarski pregledi i preventivna nega, kao što su vakcinacije, pomoći će otkrivanju i sprečavanju potencijalnih zdravstvenih problema.

Izbegavajte da psa izlažete toksinima: mogućnost dobijanja SRFS povezana je sa izloženošću toksičnim materijama, uključujući pesticide.

I prekomerna težina psa može dodatno opteretiti zglobove, što povećava verovatnoću da bude podložan problemima sa zglobovima.

Idealan metod lečenja otkrivene ove bolesti i održavanja dobrog zdravlja psa je u redovnom proveravanju simptoma i veterinarskoj pomoći čim se uoče zabrinjavajući znaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari