• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koje su najčešće bolesti malih i srednje velikih pasa starijeg uzrasta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge zdravstvene tegobe kod naših kućnih ljubimaca pojavljuju se u bilo kom životnom dobu, bez obzira na veličinu psa, ali ima onih koje su učestalije, posebno u starijem uzrastu

  • 0
Najčešće bolesti malih i srednjih pasa Foto: Shutterstock

Većina bolesti kod pasa može se pojaviti u bilo kom životnom dobu, bez obzira na veličinu ljubimca.

Ipak, ima oboljenja koja su najčešća kod malih i srednjih pasa, posebno u starijem uzrastu, piše Apetit.rs.

Bolesti srca

Šumovi na srcu su česta pojava kod starijih pasa malog rasta. U većini slučajeva, šum ne izaziva veće zdravstvene probleme. Međutim, kod nekih pasa on može postati jak i izazvati teži oblik bolesti srca.

Simptomi koji se javljaju kod ovog poremećaja su: kratak dah, ubrzano disanje sa naporom, kašalj, poteškoće ili nelagodnost prilikom spavanja ili ležanja... Na sreću, postoje lekovi koji uspešno leče ove bolesti i produžavaju kvalitet života pasa.

Šum na srcu je često povezan sa oboljenjima zuba i desni. Bakterije iz usta ulaze u krvotok i lepe se za srčane zaliske gde se razvijaju, pa je veoma važno redovno čistiti zube ljubimca kako bi se sprečile bolesti desni i nakupljanje kamenca.

Kolaps dušnika

Male rase pasa, poznatije kao "toy“, posebno jorkširski terijeri i čivave, genetski su predisponirane za ovu bolest. Njihov dušnik ima defekt koji dovodi do kolapsa ili zatvaranja kada pas diše, što uzrokuje kašalj.

U blagim slučajevima, ovo se dešava kada je pas uzbuđen, ako mnogo laje ili tokom napornijih vežbi.

U težim slučajevima, pas stalno kašlje i otežano diše čak i dok obavlja obične svakodnevne aktivnosti. U tim situacijama, psu može biti potrebna operacija.

Faktor koji doprinosi i pogoršava ovo stanje je gojaznost. Prekomernu težinu je potrebno korigovati da bi pas lakše disao i da bi mu se ublažio kašalj.

Bolest diska

Jazavičar kratkodlaki Foto: Pixabay

Ova bolest pogađa diskove između pršljenova u leđima i najčešća je kod pasa sa kratkim nogama i dugim leđima (kao što su jazavičari), mada od te bolesti mogu da obole i drugi psi malog rasta kao što su ši-cu, maltezer, pekinezer i mops.

U blažim slučajevima psi osećaju bol u leđima i vratu, ukočenost i ne mogu da skaču ili da se igraju.

U teškim slučajevima dolazi do paralize u zadnjim udovima ili u sva četiri ekstremiteta. Psi u ovom slučaju ne mogu normalno da hodaju, vuku zadnje noge, ne mogu da stoje pa je potrebna hitna pomoć veterinara. Što pre se počne sa lečenjem, povećavaju se šanse da pas bude izlečen.

Najčešće bolesti malih i srednjih pasa Foto: Shutterstock

Pankreatitis

Zapaljenje pankreasa najčešće izaziva prekomeran unos hrane sa velikim sadržajem masti, mada se može javiti i bez podsticajućeg uzroka. Kao i kod ljudi, ovo stanje je veoma bolno, a prati ga i povraćanje. Psi su letargični i odbijaju obroke. Većina pasa veoma dobro podnosi lečenje, ali je važno potražiti pomoć čim se jave prvi simptomi.

Kušingova bolest

Najčešće bolesti malih i srednjih pasa Foto: Shutterstock

Ova bolest je uzrokovana prekomernom aktivnošću nadbubrežnih žlezda koje luče previše kortizola (primarnog hormona stresa).

Neutoljiva žeđ, preterano mokrenje, prejedanje i, samim tim, dobijanje na težini su samo neki simptomi ove bolesti.

Psi sa ovom bolešću se uspešno leče lekovima koji im pomažu da se vrate na normalnu težinu i aktivnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari