• 0

Brojite li svakodnevno korake svom psu?

Mnogim vlasnicima ovi podaci uopšte nisu važni, ali ima i onih koji osećaju grižu savesti zbog nedovoljne fizičke aktivnosti svog kucova

  • 0
Pas i brojač koraka Foto: Shutterstock

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko koraka vaš kućni ljubimac pređe tokom dana?

Čini se kao da su naši psi stalno u pokretu, čak i kada odlaze do posuda za hranu i vodu. Tada deluje kao da treba da prevale mnogo veću razdaljinu od one koja zapravo nije velika. Njihovi koraci su manji od naših, često se vrte u krug ili oko nas, pa se pitamo od kojoj je zapravo brojci reč, piše Apetit.rs.

(Ne)važne cifre

Pas i brojač koraka Foto: Shutterstock

Da bismo dobili nekakvu orijentaciju, pseće korake treba uporediti sa prosečnim brojem naših koraka. Čovek prepešači od 4.000 do 5.000 koraka dnevno, dok je preporučen broj oko 10.000 koraka. Kad je reč o srednjim, tj. prosečnim vrednostima, oni ne mogu važiti za sve. Koliko se krećemo tokom dana zavisi od naših okupacija, godina i životnog okruženja. Isto je i kod pasa.

Studija koja je obavljena u Švedskoj i kao uzorak je koristila 12 pasa, pokazala je da je prosečan broj njihovih koraka na dnevnom nivou 16.000. Psi sa visokom aktivnošću naprave i do 40.000 koraka. Ovo zvuči neverovatno, pogotovo ako tu brojku uporedimo sa naših skromnih oko 5.000 koraka! A šta tek reći o psu koji vreme uglavnom provodi u kući i korača nešto manje od 8.000 puta!

Mnogi vlasnici osećaju grižu savesti zbog toga što svog psa ne šetaju dovoljno. Izuzetno je važno izvoditi ljubimca što više, jer mu je to neophodno za fizičko i mentalno zdravlje. Pre polaska u šetnju, setite se da psi imaju znatno kraće noge od nas i da im je za istu razdaljinu koju pređemo potrebno najmanje dvostruko više koraka.

Aktivnost i starost

Pas i brojač koraka Foto: Shutterstock

Prema proceni studije, štene uzrasta od pet nedelja do 10 meseci dnevno treba da pređe od 3.500 do 5.000 koraka. To možda zvuči skromno, jer mali psi deluju kao da se uopšte ne umaraju. Ali, ne treba zaboraviti da oni u tom uzrastu mnogo spavaju! Pas star 10 meseci do oko dve godine treba da napravi od 5.500 do 8.000 koraka dnevno. Ljubimci stariji od dve godine morali bi da dnevno dosegnu gorenaveden prosečan broj koraka.

Zvuči pomalo luckasto (a i nije praktično) brojati korake svog psa prilikom šetnje. Najbolje bi bilo da se držite starog trika koji kaže da se pas dobro izmorio ako se posle igre sruči u krevet i zaspi dubokim snom.

Možda će uskoro biti osmišljeni gedžeti ili aparati za praćenje koraka pasa, pa da svi zajedno možemo da uživamo u ludorijama koje nam donosi nova tehnologija. Do tada, prepustite se slobodi i budite uz vašeg psa koji pravi korake i osvaja svet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari