• 0
 ≫ 

Tetovaža na stomaku psa: Da li znate čemu služi ovaj diskretni znak?

 ≫ 

Kratka linija, plave, zelene ili druge boje, prenosilac je važne informacije o zdravlju vašeg ljubimca, ali se još ne primenjuje u veterinarskoj medicini u našoj zemlji

  • 0

Psi postoje u svim oblicima i veličinama i imaju različita prirodna, ali i stečena obeležja.

Prirodne karakteristike odnose se na dlaku koja čini njihov "kaput" tigrastim, jednobojnim, pufnastim ili oštrim. Nekima je priroda dala različito obojene oči ili pak crne mrlje na jeziku. Kao vlasnici kućnih ljubimaca imamo mnogo načina da „obeležimo“ naše pse, bilo da to činimo crvenom ogrlicom, radi upozorenja drugih vlasnika na narav našeg ljubimca, ili drugim posebnim oznakama. Jedna od njih je i mala tetovaža na trbuhu ljubimca.

Tetovaža na stomaku psa uobičajen je deo medicinske procedure kojoj se podvrgavaju ljubimci odgovornih vlasnika: reč je o sterilizaciji. Ali, da li svi psi dobijaju tetovažu i da li je ona neophodna? Saznajte šta znači mala plava linija i kako može spasiti vas i vašeg ljubimca od bolnih i skupih intervencija u budućnosti.

Zašto neki psi imaju tetovažu?

Neizbrisiva plava linija na psećem stomaku je način na koji veterinar obeležava da je pas sterilisan ili kastriran. To je tetovaža, u mnogim zemljama je obavezna i izvodi se prilikom sterilizacije, najčešće pištoljem za tetoviranje koji je u vlasništvu veterinarske klinike, objašnjava DVM Čeriš Rot.

„Alternativno“, kaže ona, „direktno u rez ili tik pored njega dodaje se sterilno mastilo ili boja. Tetovaža se postavlja po završetku operacije, ali pre nego što se ljubimac probudi iz anestezije. Pas neće osećati nelagodu zbog tetovaže, jer dobija lekove protiv bolova tokom operacije i nakon nje.

Da li i vaš pas ima ovaj znak i jeste li uopšte znali za takav način obeležavanja? Ako ste usvojili psa iz azila, postoji velika šansa da je odgovor “da”. U mnogim zemljama, skoro sve životinje koje dospeju u azil prolaze kroz obaveznu sterilizaciju, a praksa tetoviranja je veoma česta na psima spasenim sa ulice. Statistika kaže da najmanje 80 posto azila i izvestan broj privatnih veterinarskih klinika u državama koje primenjuju ovu praksu tetovira životinje prilikom sterilisanja odnosno kastracije.

Kako izgleda tetovaža?

„Većina veterinara nije umetnički nastrojena“, kaže dr Rot i objašnjava da se tetovaža obično nanosi u vidu linije blizu hirurškog reza. Može se pojaviti na samom rezu, kao linija na jednoj strani ili sa obe strane reza. I dok su sterilne tetovaže obično plave, povremeno se viđaju i zelene ili crne. Iako boja s vremenom posvetli, ipak ostaje vidljiva, kao vizuelni indikator statusa sterilisanog psa.

Zašto se postavlja tetovaža?

Uvek možete saopštiti veterinaru da li je vaš pas sterilisan ili ne. Ipak, postoje životne situacije zbog kojih je važno da pas ima "tatu" znak na stomaku. To uključuje mnogobrojne scenarije „šta ako“. Jedna od njih je i situacija da pas doživi nesreću ili na bilo koji način predstavlja hitan slučaj, a vi niste pored njega. I ne samo to: čak možda niste u poziciji da razgovarate sa veterinarom. Ili, zamislite da se vaš pas izgubi, ne možete da ga pronađete, a on završi u azilu. Neke životne situacije zahtevaju da psa privremeno smestite u azil. Ako umrete i nema nikoga da brine o vašem ljubimcu, pas će opet završiti u skloništu. U svim slučajevima, tetovaža pomaže psu: ona obaveštava veterinare ili osoblje azila o obavljenom zahvatu. Tako pas neće biti bespotrebno otvaran i sečen.

Kad se pas podvrgne sterilizaciji, na njegovom stomaku ostaje ožiljak koji s vremenom izbledi, pogotovo ako je životinja mlada, objašnjava dr Rot. Tetovaža na mestu reza traje zauvek i postavlja se samo radi potvrde da je pas sterilisan.

Štedi novac i bolne intervencije

„Pse tetoviramo da bi bilo jasno sa su sterilisani ili kastrirani, bez potrebe da ih hirurški otvaramo“, kaže dr Rot. „Postoje i druge metode za proveru sterilizacije/kastracije, kao što su testovi krvi na hormone ili ultrazvuk abdomena, ali su to skupe procedure. Tetovaža sprečava da kućni ljubimac bude stavljen pod anesteziju i da se njegovo telo nepotrebno seče i otvara. Ovo je posebno važno za odrasle pse ili one koji dolaze u azil, a o njima ne postoje medicinski podaci".

Tetovaže koje svedoče o sterilizaciji pomažu veterinarima da isključe određene bolesti i stanja u vezi sa reproduktivnim organima, kaže dr Rot, uključujući skotnost, infekciju materice ili rak testisa. Ako psa hitno vodite kod veterinara, tetovaža koja dokazuje sterilizaciju će ubrzati mnoge procedure.

Da li se sterilisani psi uvek tetoviraju?

“To nije praksa uvek i svuda”, kaže dr Rot i dodaje da u mnogim državama, sva prihvatilišta za napuštene životinje tetoviraju sterilisane kućne ljubimce. Sterilizacija kućnih ljubimaca ujedno je i obaveza budućih vlasnika koji nameravaju da usvoje psa iz prihvatilišta. U privatnim okruženjima, međutim, postupak je još neuobičajen, iako predstavlja najbolji način kontrolisanja populacije pasa i mačaka koji završavaju na ulici.

Pogledajte VIDEO koji prikazuje način primene sterilizacijske odnosno kastralne tetovaže na kućnim ljubimcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari