• 0
 ≫ 

Saveti vlasnicima kućnih ljubimaca: Kako da psu produžite životni vek?

 ≫ 

Iako naši četvoronošci žive prosečno petnaestak godina, obaveza vlasnika je da im omoguće kvalitetan i udoban život, kao i mirnu i što bezbolniju starost

  • 0
Pas i kvalitetan život Foto: Pixabay

Ljudi od pamtiveka teže što dužem životu, a to želimo i našim kućnim ljubimcima.

Psi žive u proseku 10-15 godina, ali uz kvalitetan život mogu biti dugovečniji i bezbolnije ostariti. Evo šta vlasnicima pasa savetuje portal apetit.rs.

Pas i kvalitetan život Foto: Pixabay

Fizička aktivnost

Ovo je najbitniji aspekt života mnogih živih bića, pa i pasa. Bez obzira na to da li je u pitanju lagana šetnja sa vlasnikom ili slobodno trčanje po parku ili prirodi, pas mora biti aktivan. Koliko vremena dnevno treba da provodi u pokretu, zavisi od rase i karaktera (neki psi su razigraniji, dok drugi više vole sporije aktivnosti).

Benefiti aktivnog psećeg života su sledeći:

Kretanje održava psa vitkim i zdravim i produžava mu život;

Usporava se starenje;

Smanjuje se rizik od srčanih i problema sa zglobovima i leđima;

Pozitivno utiče na psihu psa i ublažava dosadu koja vodi ka destruktivnom ponašanju.

Pas i kvalitetan život Foto: Pixabay

Šetnja i igra

Iako su šetnja i igranje sa ljubimcem fizičke aktivnosti, one donose još neke prednosti. Hodanjem, trčanjem, bacanjem loptice ili vučom kanapa sa ljubimcem stvaramo međusoban prisniji odnos. Igra sa drugim psima, osim navedenih zdravstvenih benefita će zadovoljiti vašeg ljubimca na emotivnom nivou i pomoći u njegovoj socijalizaciji.

Pas i kvalitetan život Foto: Pixabay

Ishrana

Kad je reč o ishrani pasa, nije najvažnija najskuplja hrana, već visokokvalitetni i dobro izbalansirani obroci puni proteina i vitamina. Količina i vrsta hrane moraju biti umereni, kako ne bi došlo do gojaznosti, a kasnije i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pas i kvalitetan život Foto: Pixabay

Preventivna nega i odlazak kod veterinara

Negujte zube vašeg psa! Truljenje i ispadanje zuba kod pasa je učestala i vrlo opasna pojava. Ne samo da je bolno, estetski ružno i donosi poteškoće pri ishrani, može biti kobno po srce i bubrege, zbog širenja infekcija. Zbog toga je pranje zuba na nedeljnom nivou od izuzetne važnosti.

Redovno kupajte i četkajte psa, posebno ako ima dugu dlaku; tako sprečavate pojavu kožnih oboljenja. Bilo da vodite psa kod grumera ili sami brinete o njegovoj higijeni, ovo su obavezni koraci u obezbeđivanju dugog i zdravog života vašeg ljubimca.

Pored svega što možemo da uradimo sami, neizostavna je i redovna poseta veterinaru. Redovna vakcinacija nije dovoljna, pa su psu potrebne povremene kontrole i sistematski pregledi. Tako će veterinar na vreme uočiti zdravstvene promene kod našeg ljubimca. Veterinari su uz vašeg psa od najranijeg uzrasta, zato pažljivo birajte ordinaciju u kojoj ćete ga lečiti.

Primenjujući mere prevencije, uz bezgraničnu količinu ljubavi i pažnje koje ćete pokloniti mezimcu, vaš zajednički život će dugo trajati i biti ispunjen radošću i uživanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari