• 0
 ≫ 

Kako da prepoznate da je kuja skotna i kako brinuti o njoj dok ne stignu štenci

 ≫ 

U ovom periodu kuje su osetljivije i potrebno im je malo dodatne nege

  • 0
Pas

Foto: Pixabay

Ukoliko ste odlučili da parite svog psa, sigurno jedva očekujete štence i ne želite da propustite nijednu fazu graviditeta.

Međutim, da li znate kako da prepoznate da je kuja skotna? Umete li da raspoznate znake koje vam vaš pas daje?

Graviditet (skotnost) kod pasa traje između 61 i 65 dana, piše apetit.rs. S obzirom na to da ne postoji kućni test za skotnost za pse (kao što postoji za ljude), a ovo fizičke promene se nekad ne dešavaju sve do poznijih faza, postavlja se pitanje: kako prepoznati skotnost kod kuje?

Kako da prepoznate da je kuja skotna

- Mlečne žlezde su veće i izraženije boje oko 30 dana nakon parenja

- Jutarnja mučnina - u prvom delu skotnosti može se javiti povraćanje

- Uvećan stomak - u zavisnosti od rase i veličine gravidnog psa. Stomak obično natiče od 20-50%, ali može postati vidljiv tek 6 nedelja pre porođaja

- Dolazi do uvećanja telesne težine oko 35. dana graviditeta - povećanje može ići i do 50% normalne težine ženke

- Niži apetit ili neobična mirnoća psa - ovo su uobičajeni znaci ali ukoliko primetite da je ovo konstantno, potrebno je da se obratite veterinaru.

Kako brinuti o skotnoj kuji?

U ovom periodu kuje su osetljivije i potrebno im je malo dodatne nege. Počnite od ishrane. Pobrinite se da joj obezbedite hranu super premium kvaliteta, sa visokim sadžajem masti, proteina i minerala.

Količinu hranu koju ste do sada davali kujici potrebno je povećati 1,5 puta, pa se spremite i na malo veće troškove kada je hrana u pitanju.

Video: Minijaturni štenci staju u šaku, a spavaju u kolevci od zaštitne maske: Ovo je novi nivo slatkoće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari