• 0
 ≫ 

Obožavate mirisne sveće? Otkrivamo da li one mogu da škode našim ljubimcima

 ≫ 

Poznato je da eterična ulja uzrokuju oštećenje jetre i nervnog sistema kod pasa, a mogu izazvati iritaciju u ustima i grlu

  • 0
Pas, štene, Lasa Apso Foto: Pixabay.com

Ako se pitate jesu li sveće loše za vaše ljubimce, imamo i dobre i loše vesti. Ono što je dobro jeste da su sveće loše za pse samo ako sadrže određene sastojke ili se pale u velikim količinama. Loše je to što psi koji pojedu sveće mogu da imaju ozbiljne probavne probleme.

Veličina psa, količina sveće koju je progutao ili udahnuo, uključeni sastojci i postojeće zdravstveno stanje psa faktori su koje treba uzeti u obzir kada se procenjuje ozbiljnost situacije, prenosi Jutarnji pisanje Soeurs Magazine.

Eterična ulja često se koriste da svećama daju jake mirise. Nažalost, eterična ulja su vrlo otrovna za pse. VCA Ark Animal Hospital navodi da su eterična ulja čajevca, metvice, bora, slatke breze, cimeta i citrusa neka od najštetnijih.

Poznato je da eterična ulja uzrokuju oštećenje jetre i nervnog sistema kod pasa, a mogu izazvati iritaciju u ustima i grlu.

Da li kuca voli da jede dekoracije?

Zapaljene sveće napravljene s eteričnim uljima su u redu ako vaš pas nije sklon da jede dekoracije. Mirisne sveće nisu nužno loše za pse za udisanje, ali baš kao i neki ljudi, postoje određene životinje koje mogu biti malo osetljivije na mirise. Nikada ne smete da nanosite životinjama eterična ulja ili da ih hrane njima.

Psi s bolestima poput astme ili otežanog disanja ne bi trebalo da budu izloženi velikim količinama sveća. Snažan miris takođe može da izazove alergijsku reakciju. Ako primetite da vaš pas koja, kašlje, da se dosta češe, šišti ili da mu preterano suze oči, to bi mogla biti alergijska reakcija na sveće.

Parafinski vosak je još jedan sastojak koji treba izbegavati. Sveće koje se masovno proizvode obično se izrađuju s parafinskim voskom koji pri izgaranju emituje karcinogene.

Na kraju, ne zaboravite na fitilj. Fitilji za sveće često su pričvršćeni malim komadićima metala koji bi mogli da iseku unutrašnjost vašeg psa ako ga proguta. Fitilji mogu da izazovu i gušenja ili uzrokuju neugodne probavne probleme.

Budući da svaka sveća sadrži jedinstvene sastojke, važno je proveriti s proizvođačem (ili pažljivo pročitati nalepnicu) kako biste utvrdili s čime imate posla.

Mali psi takođe će biti osetljiviji na bolesti ili infekcije jer su njihova tela manja; mogu imati lošiju reakciju od većih pasmina. Ako vaš pas pojede sveću, hitno kontaktirajte veterinara kako bi vam mogao reći šta da uradite.

Najbolje sveće za vlasnike kućnih ljubimaca su one sa sojinim voskom ili pak kokosovim voskom. Ne samo da su bolji za svačiji respiratorni sistem, već se i lakše razgrađuju ako se slučajno progutaju. Idealni su i pamučni fitilji. Sveće bez mirisa predstavljaju manji rizik ako je vašem psu dijagnostifikovana astma ili problem s disanjem.

Ako je moguće, vlasnici koji imaju pse koji vole s vremena na vreme da progutaju određene predmete trebalo bi da se drže sveća na baterije. Time se isključuje mogućnost da će psi progutati štetne stvari ili hemikalije. Osim toga, ako pas nešto prevrne, nećete morati da brinete o izbijanju požara - ovo se zapravo može više odnositi na vlasnike mačaka, koji su upoznati s mačjom tendencijom da ruše sve i svašta sa stola. Stavljanje sveća van dohvata kućnih ljubimaca i dece uvek je pametan potez.

Video: Upalila sva četiri migavca pa zalegla na volan: Vlasnica savetuje psa kako ne bi trebalo da vozi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari