• 3
 ≫ 

Suve šapice i smanjena aktivnost: Da li je vašim ljubimcima potrebna posebna nega zimi?

 ≫ 

Vaš ljubimac zahteva malo drugačiju nego tokom hladnijih dana

  • 3
Pas sneg hladnoća Nekim psima ne smeta zima, a neki je baš i ne vole Foto: Pixabay.com

Ukoliko nemate psa koji je predodređen za zimu, kao što je recimo sibirski haski i slične rase, ovo godišnje doba može biti priličan izazov.

Tu su suve šape, hladan vazduh, smanjena aktivnost i sve ono što nosi niska temperatura. Pa kako da psi i zima budu “u ljubavi”? Evo nekih saveta.

Ishrana pasa tokom zime

U zavisnosti od toga gde pas živi, zavisiće i njegove potrebe za hranom, piše apetit.rs. Nekada su se psi privikavali na zimu tako što su prelazilik u stanje “mirovanja” - kada su se čuvale zalihe hrane a jačao dlačni pokrivač. Cilj je bio preživeti ovaj period bezbrižno, jer bilo je malo teže naći hranu.

Danas kada uglavnom mi brinemo o psima, stvari ne izgledaju baš tako. Ljubimci koje držimo u kućama imaju tendenciju da se ulenje usled smanjenih aktivnosti, pa čak i dobiju na telesnoj masi. Preporuke za njih su da se pređe na “light” varijantu hrane, radi održavanja top forme.

Za pse koji su u dvorištu, koji su aktivni ili idu u lov, treba obezbediti jaču hranu. Njima treba više energije da održe temperaturu tela pa se više i troše. Preporuka je da se koristi hrana bogata proteinima životinjskog porekla (preko 30%) i mastima (20%) kako bi sve bilo u ravnoteži.

Nivo aktivnosti tokom zime

Kao što smo već naveli, nivo volje za aktivnošću pa i sama aktivnost kod pasa može da opadne tokom zimskom perioda. Međutim, ukoliko želite da vaš ljubimac ostane zdrav, morate ga malo podstaći da se aktivira.

Džek rasel pas Foto: Pixabay.com

Neki od načina kako pas i dalje može da bude aktivan su igre na snegu i poseta parku za pse.

Možda će vaš pas najpre da bude skeptičan prema snegu (naročito ako je mlađi pas pa ga vidi prvi put), ali vremenom će mu postati zabavan. Važno je samo da ga utoplite za ovaj vid aktivnosti, ukoliko je to potrebno.

Utopljavanje ljubimaca: Kada je preterano?

Kada je reč o odlasku u park za pse, možda se pomalo i pas i vi lenji za tu šetnju, ali sama igra u parku može biti višestruko korisna.

Ukoliko ima još nekoliko pasa koji su prijateljski nastrojeni, osim aktivnosti koja je primarni cilj, vaš pas može jačati i društvenu interakciju sa ostalima, što je svakako pozitivno.

Ukoliko imate psa sa kojim redovno trenirate i koji mora biti u tip-top formi za izložbe, nemojte zimu koristitii kao izgovor.

Modifikujte trening sesije u skladu sa vremenskim uslovima i samo napred! Higijena i nega šapa tokom zime U zimskim uslovima, tlo po kojem hoda može izazvati probleme psu, pa su šape prve “na udaru”. Naime, one često postaju suve i oštećene od soli koja se baca protiv klizanja.

Video: Ko kaže da psi ne vole kupke: Njegovo uživanje u vodi oduševilo je milione

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    5. februar 2021. | 21:45

    Najbolje zive lutkice....Obozavam ih...!

  • Febo

    5. februar 2021. | 14:36

    Ja imam dve macke,one nemaju problema sa godisnjim dobima.lemaju me (kad im dodje)isto ,i leti i zimi

  • Lejla

    5. februar 2021. | 14:27

    Što je sladak brundo...