• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovog jedinstvenog psa nećete lako nabaviti: Faraoni su ga obožavali, a danas je zvanični simbol Malte

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Faraonski pas je retko agresivan, uživa u pažnji vlasnika i porodice, lako se dresira, ne trpi dosadu i "zabušavanje" u aktivnostima i živi oko 14 godina

  • 0
Faraonski hrt Foto: Shutterstock/Sherret

Faraonski pas, poznat i kao faraonski hrt ili gonič je elegantna malteška rasa pasa koja je uzgajana za lov na zečeve na stenovitim malteškim ostrvima. To je jedna od najstarijih rasa pasa koji postoje i prvi put je uzgajan 4000. godine pre nove ere. Ovo se može videti po višestrukim egipatskim artefaktima ove rase koja je veoma inteligentna i laka za dresuru, i veoma društvena i aktivna, piše Pangovet.

Faraonski pas bio je ljubimac egipatskih vladara pre skoro 5.000 godina, ali je uvezen na Maltu, gde je brzo postao i trenutno je zvanični pas ove zemlje. Ova rasa retko je agresivna, a njihov samouveren stas čini ih privlačnim i poželjnim za mnoge buduće vlasnike.

Faraonskog psa nećete lako nabaviti, jer nije jeftin. Ali ako budete imali sreću, dobićete razigranog i društvenog ljubimca koji obožava bliskost sa vlasnikom i porodicom, traži dosta vremena za igru, slaže se sa drugim psima, ali nije baš raspoložen za druge životinje u okruženju, kao što su mačke i male životinje.

Faraonski pas je savršen za aktivne porodice koje će ga voditi u šetnje, a najlepše će mu biti u kućnom okruženju sa velikom baštom. Ova rasa uživa u druženju sa starijom decom, jer nisu preterano agresivna, posebno ako su odrastali zajedno.

Faraonski pas mora da bude dobro obučen i vaspitan, pa će biti društven, privržen, odan i razigran. On je željan da udovolji svojim vlasnicima i ceni redovnu interakciju i igru. Temperament mu je predivan, a izgled jedinstven, pa gotovo svaki vlasnik ove rase uživa u šetnji sa svojim jedinstvenim psom.

Faraonski pas Foto: Shutterstock/Akbudak Rimma

Faraonski gonič je podložan gojenju, pa njegova ishrana treba da bude izbalansirana i upotpunjena biološki odgovarajućim proteinima i mastima. Njegov glavni izvor hrane treba da bude visokog kvaliteta, sa malo veštačkih sastojaka i konzervansa. Pošto ova rasa pasa većinu vremena provodi u igri i trčanju, potrebna su joj do tri obroka dnevno kako bi se osiguralo da ima dovoljno kalorija i hranljivih materija. Ako je faraonski pas stariji i nije previše aktivan, svedite unos hrane na dva obroka dnevno. Ova rasa može imati velike koristi od sveže sirove ishrane, koja se sastoji od proteina životinjskog i biljnog porekla, uz uključivanje esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala.

Faraonski pas Foto: Shutterstock/OlesyaNickolaeva

Faraonski pas treba dnevno da vežba najmanje 30 minuta i da ima dobru mentalnu stimulaciju. Ovo teško može da ispoštuje vlasnik koji živi u malom stanu ili nema vremena za duge šetnje i aktivnosti sa ljubimcem. Pas treba da bude napolju i istražuje svoju okolinu, čak i povremeno odlazi u prirodu kako bi oslobodio nakupljnu energiju. Preporučuje se da faraonski pas ide u šetnju ujutru ili uveče kada je vreme najprijatnije.

Faraonski gonič je uvek radoznao, što znači da mu je potreban visok nivo mentalne stimulacije kako bi se izborio sa dosadom. Njegove lovačke sposobnosti mogu se stimulisati interaktivnim igračkama za pse, žvakalicama, loptama... Lišavanje faraonskog psa svakodnevnog vežbanja će povećati verovatnoću da se ugoji, da razvije problem u ponašanju zbog dosade ili da s vremenom postane depresivan i nezainteresovan.

Faraonski pas nije hipoalergena rasa, ali se linjaju manje od mnogih drugih pasa, pa će nedeljno četkanje pomoći da se izbori sa prekomernim gubitkom dlake i ukloni perut. To je nezahtevan ljubimac, jer ima kratku dlaku koja se ne mrsi i ne masti preterano.

Faraonski pas Foto: Shutterstock/Sue Thatcher

Kad je reč o zdravlju faraonskog psa, manje probleme će mu praviti nasledne bolesti oka (katarakta ili abnormalni rast trepavica, artritis, gojaznost, nadimanje, zatvor ili dijareja usled neadekvatne ishrane. Ozbiljne tegobe dolaze ukoliko pas dobije parvo virus i druge virusne i bakterijske infekcije, kancer ili se ispostavi da pati od displazije kukova. Životni vek faraonskog psa je od 12 do 14 godina.

Faraonski pas nalazi se na 37. mestu liste formirane na osnovu ineteligencije rasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ste ikada videli elegantniju kerušu? Njoj bi mnoge dame pozavidele na savršenoj frizuri

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari