• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Papilon, dugovečan i inteligentan pas sa "leptir" ušima

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Papilon je dobio ime po dugačkim, uspravnim ušima sa dugačkom dlakom nalik svilenim končićima, ali postoji i papilon sa spuštenim ušima, poznat kao "moljac", koji ne sme da se pari sa svojim "rođakom"

  • 0
Patuljasti kontinental epanjel - papilon Patuljasti kontinental epanjel - papilon Foto: Shutterstock/Fayzulin Serg

Papilon je sitan, ali izdržljiv pas-igračka, budnog, aktivnog i prijateljskog temperamenta, pripadnik jedne od najpametnijih rasa pasa i izuzetan pratilac i ljubimac porodice. Papilon je nastao u Francuskoj i dobio je ime papillon što u prevodu znači leptir, zahvaljujući ušima koje su dugačke, uspravne i nalik leptirovim krilima, mada se ovaj pas viđa u varijetetu sa visećim ušima.

Papilon, skraćeno ime patuljastog kontinentalnog epanjela, pripada IX FCI grupi, odnosno psima za pratnju i razonodu.

To je pas visok do 28 cm, a po težini se svrstava u dve kategorije: mužjaci i ženke do 2,5 kg i mužjaci od 2,5 do 4,5 kg i ženke od 2,5 do 5 kg, dok je minimalna masa papilona 1,5 kilogram. Papilon može dugo da živi - od 14 do 16 godina. Dlaka mu je ravna, dugačka i jednoslojna, bele boje u osnovi, sa oznakama i obojenom maskom  crvene, boje samurovine, crne ili limun žute.

Izgled i osobine papilona

Papilon je divan mali pas, odličan ljubimac za stan, za jednog vlasnika ali i za porodicu. On je odličan za vlasnike početnike, kao i za one koji žele da putuju sa svojim ljubimcem, jer može da stane u torbicu.

Papilon je dobar za domaćinstvo sa više ljubimaca i dobro se slaže sa mačkama ako je socijalizovan. Vlasnici kućnih ljubimaca treba da budu oprezni ako papilon živi sa velikim psima koji ga ponekad vide kao plen, a mogu slučajno da ga povrede tokom igre.

Patuljasti kontinental epanjel - papilon Patuljasti kontinental epanjel - papilon Foto: Pixabay/jonna

Istorijat papilona

Papilon je nastao u Francuskoj i dobio je ime po ušima: papillon na francuskom znači leptir. Međutim, nemaju svi papiloni uspravne uši: varijetet sa spuštenim ušima poznat je kao falen (moljac): nekad je bio poznat kao patuljasti španijel i datira još iz 13. veka. Papiloni su s vremenom stekli popularnost u Španiji i Italiji: imali su spuštene uši, a psi sa uspravnim ušima pojavili su se kasnije. Među poznatim vlasnicima papilona bili su francuski kralj Luj XIV i Marija Antoaneta.

Patuljasti kontinental epanjel - papilon Patuljasti kontinental epanjel - papilon Foto: Pixabay/N s

Temperament, aktivnost, nega i obuka papilona

Papilon je inteligentan, druželjubiv, energičan i budan pas, jedna od najinteligentnijih rasa koja se može obučiti za učešće u psećim sportovima ili takmičenjima u poslušnosti. Iako je mali, aktivniji je od mnogih rasa, uvek je užurban, voli interakciju i mentalnu stimulaciju, ali ne podnosi samoću: mnogi papiloni imaju problem sa odvajanjem od vlasnika i razvijaju probleme u ponašanju. Papilon je energičan pas koji radi sve što vlasnik od njega traži, pa se preporučuju rutinske aktivnosti. Potrebno mu je dosta aktivnog vremena za igru, u vidu dve do tri šetnje dnevno po 20 do 30 minuta. Papilonu će najbolje biti u dvorištu ili parku gde može da trči.

Papilon  samo jedan sloj dlake pa mu je u zimskim hladnim danima potrebna zaštita; s druge strane, dobro podnosi toplo vreme. Papilon ima dugu, finu, svilenkastu dlaku koja zahteva umerenu negu i češljanje dva do tri puta nedeljno. Međutim, dlaka ne raste neprekidno, tako da joj nije neophodno šišanje. Papiloni ponekad luče obojene suze, pa je potrebno čišćenje dlake oko očiju.

Kao i mnogi mali psi, papilon može da pokaže tvrdoglavost, iako je veoma pametan i dobro uči. Dosledna obuka poslušnosti je neophodna, jer papilon voli da bude vođa čopora - kako drugim psima, tako i vlasniku i porodici i ova crta karaktera poprima lošu stranu - zove se sindrom malog psa.

Patuljasti kontinental epanjel - papilon Patuljasti kontinental epanjel - papilon Foto: Pixabay/sergvg

Uobičajeni zdravstveni problemi i ishrana papilona

Odgovorni uzgajivači nastoje da održe najviše standarde rase papilon, kako psi ne bi nasledili luksaciju patele, kolaps traheje, progresivnu atrofiju mrežnjače, otvorenu fontanelu (jaz između ploča na lobanji štenaca: neki psi imaju genetsku abnormalnost u kojoj se lobanja ne spaja dok rastu), hipoglikemiju...

Papilon lako postane gojazan, što pogoršava probleme sa kolenima, pa ga treba hraniti uravnoteženim obrocima. Nikad mu ne treba ostavljati pune činije sa hranom!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari