• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni su najosetljiviji na visoke temperature: 10 rasa pasa koje najviše pate zbog vrućine

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svi vlasnici kućnih ljubimaca moraju biti oprezni kada temperatura vazduha poraste, a najviše pažnje treba da obrate oni koji imaju ove osetljive pse

  • 0
Da li je čau čau najlojalniji pas Foto: Pixabay

Temperature vazduha širom sveta sve su ekstremnije, a mnogi gradovi već se suočavaju sa toplotnim talasima koji nisu opasni samo za ljude, već i za njihove kućne ljubimce. Visoka temperatura različito utiče na pse, u zavisnosti od brojnih faktora, a ono što je bitno za sve rase, bez obzira na njihov pol, veličinu i starost jeste izbegavanje šetnje i izlazaka kad temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, posebno ako je i vlažnost vazduha visoka.

Kada su psi izloženi vrućinama, jedna od opasnosti koja ih čeka na vrelom betonu i asfaltu su potencijalne bolne opekotine na jastučićima šapa koje dovode do nelagodnosti, hramanja i drugih teških povreda.

Ali određene rase pasa su podložnije problemima koje izaziva toplota kao što je toplotni udar: to stanje je opasno po život i zahteva hitnu veterinarsku intervenciju.

Kojih 10 rasa pasa najviše pate na ekstremnim vrućinama?

1. Čau čau

Da li je čau čau najlojalniji pas Foto: Pixabay

Čau čau je najverovatije najviše pogođen toplotnim udarima: ovaj pas izložen je 17 puta većoj verovatnoći od patnji zbog visokih temperatura i vrućine. Ovome "pripomažu" njegova izuzetno gusta dvostruka dlaka i ravna njuška.

2. Buldog

Engleski buldog Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Vlasnici treba da budu veoma obazrivi kad leti šetaju svoje buldoge, bez obzira na to da li je reč o engleskom ili francuskom buldogu. Brahiocefalne rase, kao što su engleski i francuski buldog, sa svojim kratkim njuškama i izduženim mekim nepcima, imaju poteškoće da regulišu telesnu temperaturu i veoma su podložni toplotnom udaru.

3. Bordoška doga

Rase pasa sa naborima Bordoška doga Foto: Pixabay

Problematična rasa u pogledu patnje zbog ekstremnih vrućina je i bordoška doga, takođe brahiocefalna rasa koja je posebno osetljiva na visoke temperature.

4. Hrt

Vipet, mali engleski hrt Foto: Pixabay

Iako deluje čudno što hrt trpi posledice vrućine, ovo se objašnjava činjenicom da ima veliku i jaku mišićnu strukturu u odnosu na veličinu tela, što znači da sa aktivnošću njegova telesna temperatura može još više da se povisi, posebno u vrućim danima.

5. Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Kavalirski španijel kralja Čarlsa Foto: Shutterstock

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je podložniji toplotnom udaru, jer mu je lice ravno, a telo sklono gojaznosti što je takođe faktor rizika.

6. Mops

Mops pas Foto: Pixabay.com

Mops je brahiocefalna rasa sa kojom treba biti posebno oprezan tokom vrućih dana. Osim što lako i brzo dobija toplotni udar, prekomerno izlaganje visokim temperaturama može da izazove dugotrajno oštećenje njegovih unutrašnjih organa, uključujući srce, bubrege i jetru.

7. Špringer španijel

Špringer španijel Foto: Pixabay/No longer here

Špringer španijel je izložen opasnom pregrevanju na vrućini, jer ima debeo dlačni pokrivač i poznat je po tome što "poludi od aktivnosti".

8. Zlatni retriver

Pas, retriver, zlatni retriver Foto: Pixabay

Iz istih razloga kao i špringer španijel, zlatni retriver je osetljiv na toplotu, jer njegova gusta dvostruka dlaka može da ubrza pregrevanje. Obavezno mu obezbedite hladovinu i mnogo sveže vode!

9. Sibirski haski

Sibirski haski Sibirski haski Foto: Pixabay

Sibirski haski je poznat po tome da odlično podnosi ekstremnu hladnoću, ali nije isto kad je u pitanju vrućina: iako može da se prilagodi vrelim danima, njegova debela dlaka će pojačati rizik od pregrevanja.

10. Malamut

Rase pasa sa Aljaski malamut Foto: Shutterstock/Travelarium.ph

Slično haskiju, malamut je takođe izloženiji većem riziku na višim temperaturama: on ima gustu duplu dlaku koja ga štiti od hladnoće, ali ta dlaka ih čini sklonim pregrevanju. Kada temperatura poraste, telesna temperatura psa takođe brzo raste i dovodi do iscrpljenosti ili toplotnog udara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bucmasto štene pokušavalo da se popne na sedište, ali bezuspešno: Ono kad nabaciš višak kilograma

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari