• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koje rase pasa su najveće "skitnice" i "pobegulje"

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sviđalo se to nama ili ne, pojedini psi jednostavno ne mogu odoleti izazovu "puta pod šapama", odnosno da se otrgnu iz ruku vlasnika ili se izvuku iz dvorišta i pobegnu, a neke rase posebno prednjače u tome

  • 0
Rase pasa koji beže od vlasnika Rase pasa koji beže od vlasnika Foto: Shutterstoxk/Przemek Iciak

Svi psi vole slobodu i nesputanost i nema veće radosti od momenta kad ih vlasnik oslobodi povoca i dopusti da rastrče i izjure. Među psima ima i onih koji bi želeli trajnu slobodu, pa se neretko dešava da odlutaju prateći mirise ili druge pse. Postoje rase pasa koje su rođene "skitnice" i "pobegulje".

Znate li koje rase pasa će bez razmišljanja pobeći iz kuće ili se otrgnuti od vlasnika ako im se ukaže prilika? Oni će bez problema probiti ogradu dvorišta ili iskopati rupu da bi se iskrali.

Međutim, ako možete da predvidite ovakvo ponašanje, moći ćete da se pripremite da zaštitite psa i onemogućite njegov beg.

Zašto psi beže?

Postoji mnogo razloga i objašnjenja za ovakvo ponašanje. Ako se pas uplaši neprijatnog zvuka, verovatno će pobeći što dalje od njega. Bežanje nije vezano samo za glasne i neprijatne zvuke: i zanemarivanje i dugo ostavljanje ljubimca samog nateraće ga da potraži novo društvo.

Ako pas beži iz kuće ili pokušava da se otrgne sa povoca, možda još nije naučio pravila ponašanja. Pas mora da zna šta sme da radi, a šta mu nije dozvoljeno, i u ovom slučaju, on će pokušavati da pobegne kad god mu se ukaže prilika.

Naučne studije koje se bave ponašanjem pasa primenjuju standardizovane testove za "čitanje" osobina koje će neke pse navesti da beže. Ove osobine podrazumevaju: opšte reakcije psa, reakcije na rukovanje povocem i ograničenja koje vlasnik postavlja, sposobnost rešavanja problema, nivo aktivnosti psa (uključujući poriv za bekstvom), agresivnost psa i sklonost lajanju.

I pripadnost određenoj rasi može davati ljubimcu dodatni stimulans za bežanje. Nekoliko studija je utvrdilo da postoje velike razlike među rasama koje vole da "zbrišu" i onih koje slušaju vlasnikove naredbe.

1. Bigl

Bigl Foto: Shutterstock

Bigl se smatra najvećom pobeguljom među psima. Bigl je prvobitno korišćen u lovu, zbog svemoćnog čula mirisa. Osim toga, njegova želja da sve proprati često ga odvede na stranputicu.

2. Sibirski haski

Haski, sibirski haski, pas Foto: Pixabay.com

Sibirski haski je još jedna rasa poznata po ljubavi prema bekstvu. On ima stalnu potrebu za trčanjem u prirodi i svom okruženju, a ako nije zadovoljan količinom aktivnosti, uzeće stvar u svoje šape! Vlasnici haskija treba da znaju da ova rasa ima veoma jaku želju za aktivnostima, koju kombinuju sa kopanjem i penjanjem. Haskiju je dovoljan "klik" da pojuri i pobegne, a poznat je kao pas koji ne poštuje obuku i ne sluša vlasnika.

3. Stafordski bul terijer

Staford Foto: Pixabay

Tvrdoglavi karakter stafordskog bul terijera može da obuzda isključivo čvrsta ruka odlučnog vlasnika i mnogo aktivne svakodnevice. Snažan i okretan, ovaj pas lako može da se popne na ogradu ako mu nešto sa druge strane privuče pažnju. Pored toga, njegove noge su savršena sredstva za kopanje tunela ispod ograde.

4. Džek rasel terijer

Pas džek rasel plaža mulj Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ovaj pas je mali ali nestašan i poznat je kao izazivač mnogih problema. On je pripadnik rase kojoj je potreban stalni nadzor ili barem dobra količina prostora da zadrži njegovu energiju. Ono što mu nedostaje u pogledu veličine, on nadoknađuje brzinom, snagom i hrabrošću. Potrebno mu je mnogo aktivnosti, jer ima moćan lovni instinkt koji ga navodi da juri male životinje i samim tim može da se izgubi u vidu lastinog repa. Još tri njegova rođaka terijera su takođe na listi čestih begunaca: jorkširski terijer, bostonski terijer i pacovski terijer.

5. Nemački kratkodlaki ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar Nemački kratkodlaki ptičar Foto: Pixabay/Wilda3

Nemačkom kratkodlakom ptičaru potrebno je mnogo intenzivne aktivnosti. Ako vlasnik može da mu pruži mentalne i fizičke izazove za kojima žudi, on će biti srećan. S druge strane, ako nema dovoljno fizičke aktivnosti, on će postati nervozan i destruktivan. Nemački kratkodlaki ptičar ne voli dugotrajnu samoću, a dosada ga primorava na bekstvo.

6. Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer Foto: Pixabay/shelleyknows

Patuljasti šnaucer ima sve u malom paketu: inteligenciju, naklonost vlasniku, ekstrovertni temperament, smisao za humor i izuzetan karakter. Međutim, i on ima sklonost ka bekstvu, pa ga uvek treba držati na povocu. Ako vidi nešto zanimljivo, on će za tim pojuriti i verovatno ignorisati vaše pozive. Patuljasti šnaucer koji se dosađuje će biti veoma nesrećan. Zbog činjenice da je inteligentan i energičan, potrebne su mu razne aktivnosti i vežbe. Pružite im sve to, jer će u suprotnom postati destruktivni i neraspoloženi.

7. Čivava

Čivava Foto: Pixabay

Čivava je odličan skakač i njeno malo telo je savršeno da se izmigolji i pobegne. Kad počne da beži, čivavu je teško uhvatiti, jer je veoma brza. Pojedini vlasnici misle da je čivavi potrebno manje aktivnosti i obučavanja upravo zato što je mala.

Čivava voli da trči i žudi za bliskim kontaktom sa ljudima. Ako kod kuće nema dovoljno maženja i ljubavi, to će potražiti na nekom drugom mestu.

Većina vlasnika pasa barem jednom u životu dožili incident sa odbeglim psom.

Ipak, mali broj pasa će postati umetnici za bekstvo. Stoga je vlasnikova briga o ispunjenju svih potreba psa od velike pomoći u minimiziranju šansi da ljubimac pobegne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari