• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su bukvalno kao čičak i teško se “odlepljuju” od vlasnika: 5 rasa pasa koji će uz vas biti 24 časa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Jednom kad zaglavite s njima, nema odvajanja", tvrdi veterinar dok opisuje četvoronožne prijatelje koji bukvalno udišu vazduh koji izdišemo

  • 2
"Čičak" rase pasa Foto: Shutterstock/courtyardpix

Neki psi nisu “samo” naši najbolji prijatelji: oni su bukvalno naše senke. Jer, ako dremate, i oni će dremati pored vas. Ukoliko krenete da obavite neki zadatak, i oni će očekivati da ih povedete. Spremate se da odete na tuširanje? Ništa lakše: i oni će poći za vama.

Doktor veterinarske medicine Adam Kristman opisuje ove pse kao "čičkove" i predstavlja pet rasa koje se najčvršće "lepe" za vlasnike.

Na snimku koji je podelio na svom TikTok profilu, Kristman kaže da je vižla peta na njegovoj listi "čičkova".

Foto: Pixabay/Henriethaan

"Vižla žudi za naklonošću vlasnika i društvom", kaže on i dodaje da distanciranje i lični prostor ne postoje kad imate vižlu. To se posebno vidi kad sa ovim psom krenete u šetnju.

Vižle su od postanka psi predodređeni za lov i uvek su bili bliski sa ljudima. Vižle stvaraju jaku vezu sa svojim vlasnicima i mrze da ostanu same ili da neko drugi "ukrade" pažnju njihovih ljudi.

Foto: Pixabay/winterseitler

Na četvrtom mestu Kristmanove liste je mops, mali momak koji je, uprkos svojoj veličini, posebno "prilepljiv" za vlasnika.

"Mopsove velike ispupčene oči su takve da bi vas budno drži na oku“, šali se dr Kristman, dodajući da je bučno disanje mopsa još jedan način na koji će vam staviti do znanja da je tu, odmah pored vas.

Mops želi da stalno bude sa svojom porodicom i biće veoma nesrećan ako ostaje sam dok su svi na poslu, kažu odgajivači i kinolozi.

Foto: Shutterstock/standret

Treće mesto Kristman daje zlatnom retriveru, prijateljski raspoloženom, nasmejanom i superodanom psu visoke inteligencije. Zlatni retriver ima nepokolebljivu potrebu za lojalnošću i društvom i ne želi ništa drugo osim da ugodi vlasniku i porodici. Zlatni retriveri su kao otvorena knjiga, odani su i spremni da ispune sve vaše želje i naredbe.

Foto: Pixabay/Pexels

Na mestu broj 2 je mala, prgava, ali neverovatno privržena čivava. Dr Kristman opominje da će čivava bukvalno biti zalepljena za vaše krilo ili ruke.

"Čivava je pravi čičak", kaže Kristman i opravdava njenu vezanost za vlasnike koji ovog psa obično nose u torbici. Uz mnogo vremena koje provode zajedno, prirodno je da se ovaj osetljivi mališan sasvim veže za vlasnika.

Foto: Pixabay/whitedaemon

Prvo mesto liste četvoronožnih "čičaka" zauzima jazavičar, poznat po duguljastom telu i kratkim nogama. Jazavičar je pravi šarmer i osvajač srca.

"Jednom kad zaglavite sa jazavičarem, gotovi ste", tvrdi Krištman. "Jednostavno nema tog odstranjivača lepka koji će ukloniti ljubav prema jazavičarima", dodaje ovaj veterinar o najvećem čičku među psima.

@dr.adamchristman52 Do You Own a “Velcro” Dog? Here are the latest top 5 Velcro dogs! #dogsoftiktok #velcrodog #dogparents #dachshundlife #pugsoftiktok #goldenretrieverlife #dogtok #dogsofttiktok #vettok ♬ original sound - Adam Christman, Veterinarian!

Odgajivači i kinolozi se slažu sa tvrdnjom da su jazavičari poslušni i radni i uzvraćaju naklonošću. Oni uživaju u obuci koju s radošću savladavaju, uz poslastice i druge nagrade. Oni su osetljivi i neće dobro reagovati na oštre komande ili kazne. Sve dok ih obasipate ljubavlju i poslasticama, biće uz vas kao da ste povezani pupčanom vrpcom!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    13. januar 2024. | 13:11

    Imala sam kao dete Jazavicara,bio je prodana dusa(sala).Preko puta nase vikendice bili su vikendasi ( baka i deka) koji bi mu vikenom donosili celo pile a on bi u petak presao kod njih da ih doceka na terasi (pile).Znao je da bude i pismonosa u casi od jogurta po njemu bi da se razmennjivala semana od cveca🤣Sve i svemu falilo je samo da pocne da govori😍

  • Goran

    12. januar 2024. | 19:34

    Svi su oni maze ali Staford nema vece mazulje.