• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mops, dobroćudan i poslušan, idealan je kućni ljubimac za porodice sa decom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Simpatičan ali oštrouman pas, poslušan i veran ljudima sa kojima živi, iako se brzo zamara, voli fizičku aktivnost, pseće sportove i igre sa vlasnikom

  • 0
Mops Foto: Pixabay/kennedyfotos

Mops je mali pas iz Kine, sa kratkom, glatkom dlakom crne ili krem-žućkaste boje, kratkom njuškom, naboranim licem i uvijenim repom.

On je pas sa posebnim temperamentom, sladak i dobroćudan, ali je i oštrouman. Prilagođava se različitim životnim situacijama i može da živi u raznolikim klimatskim uslovima, iako mu je prijatnije tamo gde nije suviše hladno niti previše vruće.

Voli da bude konstantno uz svoju porodicu.

Njegov ujednačen karakter čini ga jednim od omiljenih pasa u porodicama sa decom.

Mops je dugovečan pas: njegov životni vek je od 13 do 15 godina.

Mops Foto: Shutterstock/studio37th

Istorija mopsa

Mops je jedna od najstarijih rasa na svetu, sa istorijom koja datira od najmanje 400 godina pre nove ere. Ima mnogo pretpostavki o poreklu mopsa, ali se veruje da je stigao iz Kine. Mops bi mogao biti u srodstvu sa pekinezerima, mada neki veruju da je rasa nastala od buldoga ili mastifa. Kineski carevi su cenili ovog malog psa koji je bio jedan od najpoželjnijih i najvrednijih poklona.

Mopsovi su se širili svetom počev od 16. veka. Obožavale su ih evropske kraljevske porodice, što je izazvalo širenje uzgoja. Novi talas mopsa osvanuo je u Velikoj Britaniji nakon što su Britanci zauzeli kinesku carsku palatu 1860. i odgovorni su za promenu rase kojoj su "skratili" noge.

Nega, aktivnost i podučavanje mopsa

Mopsi nisu visokoenergetski psi, ali im je ipak potrebna svakodnevna aktivnost. Važna je njihova dosledna obuka i socijalizacija kako biste bili sigurni da su dobro vaspitani.

Njihove potrebe za negovanjem su prilično jednostavne, jer imaju kratku dlaku pa ih treba četkati jednom nedeljno, kupanje je potrebno jedanput mesečno, u zavisnosti od toga koliko se nečistoće na njima zadrži. Barem jedanput sedmično očistite im nabore na koži mekanom, vlažnom krpicom, posebno u predelu lica, jer su skloni infekciji, i dobro osušite nabore. Podrazumeva se redovno skraćivanje noktiju i provera zdravlja zuba.

Mopsima je potrebna umerena količina aktivnosti, otprilike sat dnevno. Jutarnja i večernja šetnja i aktivna igra dovoljne su ovom mališanu. Mopsi vole da učestvuju u agilitiju, uživaju u igračkama slagalicama i svim drugim fizičkim i mentalnim izazovima.

Vodite računa da se pas ne napreže previše, posebno po toplom vremenu. Kratka njuška mopsa otežava mu da se rashlađuje dahtanjem, što može da izazove iscrpljenost i toplotni udar.

Mops dobro reaguje na pozitivne metode treninga i posebno je motivisan poslasticama, ali vodite računa da ne preterate. Izložite ga raznim situacijama i ljudima, drugim životinjama u što ranijem uzrastu. Mopsi vole da se druže, a pozitivna iskustva u društvenim situacijama će ojačati njihovo samopouzdanje.

Mops Foto: Pixabay//Stock Snap

Ishrana i uobičajeni zdravstveni problemi

Kao i mnoge rase pasa, mopsi su skloni naslednim zdravstvenim problemima, a oni su: brahiocefalni sindrom (problemi sa disanjem i pregrevanje zbog pljosnatog lica), problemi sa očima (suvo oko i čir na rožnjači), alergije i tegobe na koži, encefalitis, displazija kuka i luksacija patele.

Mops uvek treba da ima na raspolaganju svežu vodu, a što se ishrane tiče, ponudite mu dnevno dva obroka. Potrebe u ishrani se menjaju sa godinama, nivoom aktivnosti i mnogim drugim uticajima.

Mopsi su skloni gojaznosti, jer vole da jedu. Zato je važno da pazite na poslastice i dodatne zalogaje kako biste bili sigurni da se ne prejeda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari