• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čug, pas nastao iz "veze" čivave i mopsa je tipičan Amerikanac, nervozan, aktivan i uvek u pripravnosti

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je razigran i budan, pas koga zovu i pugava nije dosadan i ne traži preteranu negu, ali je s druge strane nežnog zdravlja zbog problema sa disanjem, sasvim sigurno ga "štancuju" i veoma je glasan

  • 0
Pas čug Foto: Shutterstock/KateSun

Ako tražite malog, ali aktivnog ljubimca, mešanac čiji su roditelji čivava i mops može da bude pas vašeg života. Njega zovu još i pugava, ali je najpoznatiji kao čug. Neki ljudi ih smatraju hibridom, dok drugi kažu da je samo mešanac, ali je izvesno samo da njegova popularnost sve više raste.

Sa visinom od 25 do 35 cm i težinom od četiri do čak 9 kg, čug je kratkodlaki ili dugodlaki pas čija dlaka može da bude smeđe, crne, krem i bele boje. Njegov životni vek je do 10 do 13 godina, a temperament ovog iskrenog četvoronožnog, veoma lajavog psa je poprilično energičan.

To su najvažnije osobine čuga, razigranog, druželjubivog i budnog psa "izmišljenog" u SAD.

Istorija čuga nije dokumentovana i ne zna se ko je pionir rase

Poreklo čuga nažalost nije dobro dokumentovano i niko nije direktno zaslužan za uzgoj prvih čugova. Smatra se da je njegov uzgoj počeo kako bi se pomoglo u prevazilaženju problema koje trpi mops zbog skraćene njuške. Čivava i mops su u grupi pasa "igračaka", tako da bi njihov potomak uvek trebalo da bude mali rastom.

Nijedna kinološka institucija i organizacija ne priznaje čuga kao rasu.

Pas čug Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Temperament čuga

Čug ima osobine karaktera svojih roditelja čivave i mopsa. Čivava je poznata kao nervozan, aktivan i budan pas, dok je mops poznatiji po druželjubivosti i dobrodušnom karakteru. Osim što od mopsa nasleđuje zdravstvene probleme u vezi sa disanjem, čug može da poprimi i druge osobine predaka, što nije uvek izvesno i poznato. Ovaj mali pas je daleko od čuvara ili lovca, ali je zato veoma zabavan pratilac i lajav stanar doma: on će vas obavestiti kada je neko na vratima i zabavljati se s vama po ceo dan.

Pas čug Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Nega, zdravlje i ishrana čuga

Briga o čugu se svodi na osnovnu negu i aktivnost, kao i malo treninga. Čug nije zahtevan za održavanje, ali ipak traži malo vremena i truda. Većina čugova je kratkodlaka, kao i njihov roditelj mops, ali ako se "izmetne" na drugog roditelja - dugodlaku čivavu - možda će od nje naslediti dugu dlaku i tada vlasnik mora duže da se zabavlja četkanjem i održavanjem. Čugu nije potrebno šišanje, ali povremeno četkanje, kupanje, čišćenje ušiju, podrezivanje noktiju i nega zuba se podrazumevaju.

Iako su psi mešanci zdraviji od čistokrvnih pasa, to se baš ne odnosi na čuga koji genetski može da "pokupi" brahiocefalni sindrom, luksaciju patele, sklonost debljanju i očne tegobe. Osim zdravstvenih problema specifičnih za rasu, uvek postoji mogućnost drugih uobičajenih problema kao što su bolesti zuba, prisustvo parazita i infekcije ušiju.

Kao i svi psi, čug mora da se hrani nutritivno kompletnim obrocima odgovarajuće količine, u zavisnosti od težine, starosti i aktivnosti.

Pas čug Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Aktivnost i obuka čuga

Čug je aktivan pas, ali ne traži preterano vreme za vežbanje. Dnevna šetnja-dve, malo trčanja i 15-30 minuta igre u kući svakog dana obično su dovoljne da ovaj pas ostane srećan i zdrav. Čug ima kratke noge i neće trčati maratone sa vama, ali će uživati u šetnji ili trčanju na kratke staze. Ako nasledi kraću njušku, moraćete da preduzmete više mera predostrožnosti kako se ne bi zamarao i teže podneo vežbu.

Obuka čuga treba da počne unjegovom najranijem uzrastu. On mora da nauči da sluša kad kažete "sedi", "stani", "uz nogu" i da bude poslušan na povocu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari